1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Fiksu hiihto toi palkinnon Ryynäselle

Janne Ryynänen viihtyy selvästikin Rukan maailmancupissa. Rovaniemeläinen on kolme kertaa yltänyt maailmancupissa palkintokorokkeelle, ja joka kerta se on tapahtunut juuri Rukalla.

Kuva: YLE

Vuonna 2008 Ryynänen nousi kahteen otteeseen kakkospallille, ja samainen sijoitus tuli tänäkin vuonna yhdistetyn toisesta maailmancupin osakilpailusta. Vaikka voitto jäi vain kahdeksan sekunnin päähän, ei tämä harmittanut Ryynästä lainkaan.

- Viimeisessä mäessä näin Tinon (voittaja Edelmann) ja yritin ottaa kiinni, mutta hän oli liian kaukana. Toinen sija oli minulle hieno tulos, hän vakuutti.

Ryynänen uskoo, että viikonlopun hyvien tuloksien takana on ennen kaikkea hiihtokunnon nousu sekä luotto mäkivälineisiin. Viime kaudella Ryynäsellä oli vaikeuksia löytää sopivia mäkivälineitä, ja tämä nakersi hänen luottamustaan. Tälle kaudelle tämäkin osa-alue on saatu kuntoon.

- Tiedän, että kun päästän puomista irti, niin lennän varmasti pitkälle.

”Yksi sairastuminen voi muuttaa kaiken”

Ryynänen on aina ollut vahva hyppääjä, mutta nyt myös hänen hiihtonsa on alkanut kulkea halutulla tavalla. Vielä perjantaina viimeinen 2,5 kilometrin kierros oli hänelle liikaa, mutta lauantaina ei hiipumista tullut.

- Tänään tein fiksun hiihdon ja voimienjako meni järkevästi. Hiihtoni on kehittynyt. Olin eilen 20:s hiihto-osuudella ja tänään 26:s, mutta tunne oli tänään huomattavasti parempi kuin eilen, hän arvioi.

- Jos tunne paranee tätä tahtia, niin jouluna pitäisi olla jo todella hyvää.

Ryynänen ei kuitenkaan ajattele vielä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa tai palkintosijoja, vaikka Rukan kisat veivätkin hänet kokonaiscupin neljännelle sijalle.

- Yksi sairastuminen voi muuttaa kaiken. Koetan pitää nyt kunnon kohdallaan, mutta katsotaan sitten maaliskuussa, missä mennään.

Johtajan asema miellyttää

Ryynänen on ollut tällä kaudella, ja hieman jo viime kaudella, uuden tilanteen edessä. Hannu Mannisen lopetettua ja Anssi Koivurannan vaihdettua lajia hänestä on yhtäkkiä tullut Suomen yhdistetyn ainoa toivo.

- Tilanne tuli jotenkin hiipimällä. Pojat ovat kyselleet leireillä ja täällä minulta neuvoa, miten asioita pitäisi tehdä. Se on mukavaa, ja olen tavallaan jopa nauttinut siitä, Ryynänen hymyili ja totesi olleensa erittäin tyytyväinen siihen, että lauantaina kaksi muutakin suomalaisurheilijaa oli pisteillä.

- Tämä oli pojille mieletön harppaus. Ja tarkoittaa ehkä myös sitä, ettei minun tarvitse aivan yksin kiertää maailmancupia.

Vaikka palkintosijat ovat olleet Ryynäselle harvinaista herkkua, ei hän aio äityä suuriin juhliin. Viikon leiritys Rukalla on hänen mukaansa tehnyt tehtävänsä.

- Tässä on melkoisen väsynyt poika. Eiköhän tässä illan päälle lähdetään kotiin ajelemaan ja saunaan, tyytyväinen rovaniemeläinen totesi.