Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Leijoniin yllätysvalinta - "Potentiaalinen huippuvahti"

Jukka Jalonen valitsi Suomen jääkiekkomaajoukkueeseen Moskovan EHT-turnaukseen kaksi ensikertalaista. Pohjois-Amerikasta Suomeen marraskuun puolessavälissä palannut Mikko Koskinen oli jonkin sortin yllätysvalinta tolppien väliin.

urheilu
Mikko Koskinen.
YLE

- Olen valmentanut Koskista muutamana vuonna elokuussa Myyrmäessä, kun hän on valmistautunut omaan Pohjois-Amerikan reissuunsa. Olen siellä oppinut tuntemaan hänet ja nähnyt häntä Bäckströmin Niklaksen ja Niemen Antin kanssa. Olen huomannut, että hän on erittäin hyvä maalivahti, joka on kova tekemään töitä, Jalonen valaisi.

23-vuotias Koskinen on pelannut kaksi ja puoli vuotta Pohjois-Amerikassa. Loukkaantumiset ovat vaivanneet Koskista, ja viime kauden neljää NHL-ottelua lukuun ottamatta aika on mennyt farmissa. Alkukaudella Koskinen ei mahtunut pelaamaan edes farmissa, mutta KalPassa kaksimetrinen maalivahti on aloittanut loistavasti.

- Olemme saaneet hänestä aiemminkin raportteja ja olemme seuranneet tarkasti, miten hän on siellä suoriutunut. Todella hyvä startti KalPassa, eikä ollut epäilystäkään sen jälkeen, kun Ari Ahonen kieltäytyi. Hän on erittäin potentiaalinen huippumaalivahti, Jalonen kehui keskimäärin 0,79 maalia ottelua kohden viidessä KalPa-ottelussaan päästänyttä Koskista.

Toinen ensikertalainen joukkueessa on JYP-hyökkääjä Harri Pesonen. Joukkue on huomattavasti nimettömämpi kuin Helsingissä marraskuussa, mutta Jalosen mukaan tämä ei vaikuta tavoitteenasetteluun millään tavalla.

- Kaikki maajoukkuetapahtumat ovat aina näytönpaikkoja yksittäisille pelaajille. Samalla näemme, miten pärjäämme joukkuetasolla muita Euroopan huippumaita vastaan. Tälläkin turnauksella on erittäin tärkeä, iso rooli, Jalonen painotti.

- Rakennamme joukkueen haluamallamme tavalla. Meillä on lähes kaksi joukkueellista pelaajia näissä kahdessa ensimmäisessä turnauksessa ja pääsemme katsastamaan heitä. Helsingissä mukana olleet pelaajat saavat kolmea pelaajaa lukuun ottamatta huilivuoron nyt. He saavat vetää vähän happea, ja helmikuussa katsotaan, missä mennään.

"Tämä ei ole mikään kokeilujoukkue"

Helsingin joukkueesta Moskovassa ovat mukana vain hyökkääjät Matti Kuparinen, Petteri Wirtanen ja Jonas Enlund. Ennen Helsingin-turnausta Jalonen painotti, että Leijonat hakee jatkuvuutta viime keväältä. Sama teema pysyy, vaikka joukkueen nimilista on nyt täysin erilainen.

- Sen pitää näkyä pelissä. Samanlaista peliä me pelaamme Moskovassa kuin Helsingissäkin. Vaikka selässä on eri nimet, ei se mitään muuta pelitavan suhteen. Se on aina haaste, kun tulee uusia pelaajia. Pelaajat ovat nyt vähän kokemattomampia, mutta kokemattomia he eivät sinänsä ole. Mukana on vain kaksi ensikertalaista, ja muilla on pelejä A-maajoukkueessakin alla. Tämä ei ole mikään kokeilujoukkue.

- Ihan samalla tavalla me nytkin lähdemme turnausta voittamaan - emme me sen kummemmin mitään opettelemaan lähde. Siinä tarkkaillaan yksittäisten pelaajien pelaamista, mutta myös joukkueen pelaamista suhteessa muihin Euroopan huippumaihin. Tavoite on pärjätä. Miten siinä sitten käykään, arvioimme ja analysoimme, missä onnistuimme ja missä on parannettavaa - oli kyse sitten yksilöistä tai joukkueesta.

Joukkueessa on mukana paljon sellaisia pelaajia, jotka eivät löydy kuumimpien MM-ehdokkaiden listalta. Jalonen antaa kuitenkin jokaiselle pelaajalle aidon mahdollisuuden antaa näyttöjä jopa MM-kotikisoja ajatellen.

- Antaa poikien itse päättää se asia. Jos lähtisin sitä arvioimaan, osa olisi jo vähän dumattu ennen turnausta. Se on siitä kiinni, miten pojat kolme peliä pelaavat. Hyvin pelaavat ovat vahvasti tyrkyllä ryhmään ja ne, jotka eivät onnistu niin hyvin, eivät ole niin lähellä. Antaa poikien itse näyttää osaamisensa, Jalonen linjasi.

Lähteet: Ilkka Palomäki, YLE Urheilu

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat