1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Olympiapaikka varmistui, Petäjällä riittää vielä tavoitteita

Tuuli Petäjä varmisti tänään purjelautailun RS:X-luokassa Suomelle olympiapaikan Lontooseen. Vaikka päätavoite on nyt saavutettu, riittää Petäjällä vielä tavoitteita Perthin MM-kisoihin.

Kuva: Ville Siren

Purjelautailun kisaviikko on vasta puolessa välissä, mutta keskiviikon tuloksien perusteella purjehtijat jaettiin kahteen ryhmään. Tuuli Petäjä oli karsintojen jälkeen sijalla 23, millä hän varmisti paikkansa ylempään jatkosarjaan eli 34 parhaan joukkoon. Koska tähän joukkoon ei mahtunut edustajia kuin 18 eri maasta, tarkoitti se sitä, että Suomi varmisti paikkansa 20 parhaan maan joukossa – ja se taas on yhtä kuin maapaikka Suomelle Lontoon olympialaisiin.

- Olympiapaikka oli tietenkin tämän reissun päätavoitteeni, ja se on nyt varmistunut. Tietenkin haluan parantaa tuloksiani ja haen täältä tuloksen lisäksi kokemusta tuulisista oloista, Petäjä kertoi.

- Tänäänkin oli tosi upea päivä ja tosi hauskaa kisata. Pääsin ihan kympin kärkeen mukaan. Sellaisia onnistumisia olisi tarkoitus hakea lisää tulevilta päiviltä.

Mehut poissa

Eiliset kilpailut jouduttiin perumaan ukkosen takia, joten keskiviikkona kisattiin kolme lähtöä ja sama tilanne on edessä torstaina. Petäjä totesikin, että tahti on kova.

- Ajoimme yksi ryhmä kerrallaan, eli jokaisen startin välissä kävimme rannassa. Edestakaisin siirtyminen ja puolen tunnin ajo oli kyllä aika tiukka puristus. Pitkä päivä ja vähän on mehut poissa, hän hymähti.

Purjelautailijoilla on edessään vielä kaksi kisapäivää, torstaina ja lauantaina. Sunnuntain mitalikisaan pääsee vain kymmenen parasta. Sinne pääseminen on Petäjän tavoite, vaikka hän tietää sen olevan kovan työn takana.

- Sinne jos mahtuisi mukaan, niin se olisi tietty ihan huippua. Siihen tarvitsen kyllä muilta vähän apuja ja epäonnistumisia.

Lontoo innostaa kisapaikkana

Lontoon olympialaiset ovat luonnollisesti Petäjälle ensi kesän päätavoite, mutta purjehtijoille on olympiakisojen lisäksi vielä MM-kisat ja EM-kisat ohjelmassaan samana vuonna. MM-kisoilla on Petäjälle oma merkityksensä, sillä ne purjehditaan Espanjassa ja Petäjän valmentaja Curro Mancho on espanjalainen.

- Olympialaisissa on kuitenkin oma hohtonsa. Ne ovat vain joka neljäs vuosi ja se on kaikille kilpailijoille sen neljän vuoden päätavoite. On kova homma, että sinne pääsee mukaan, Pekingin olympiakisoissa sijalle 16 sijoittunut Petäjä totesi.

- Pekingin kisat olivat omanlaisensa, sillä siellä ei kovin kovassa tuulessa surffailtu. Tämän takia Lontoo kisapaikkana innostaa minua paljon enemmän, ja olen tosi innoissani ensi vuoden olympialaisiin valmistautumassa.