Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Urheiluruutu
  • Mikael Kock oli 30 sekunnin päässä kuolemasta - nyt urheilu on hänelle uusi sydämenasia
  • Urheiluruutu

Ei yhtä ylitse muiden - kuka vastaa huutoon?

Naisten tennisvuosi 2011 noudatteli viime vuosilta tuttua kaavaa. Selvästi hallitsevaa pelaajaa ei ollut ja Grand Slam -voitotkin jakautuivat neljän pelaajan kesken. Tshekin Petra Kvitovalla voisi olla edellytykset nousta uudeksi johtohahmoksi.

urheilu
Petra Kvitova
EPA

Kim Clijsters oli ottamassa hallitsevan pelaajan aseman vuoden alussa. Vuoden 2010 US Openin ja WTA-mestaruusturnauksen jatkoksi belgialainen aloitti vuoden 2011 voittamalla Australian avoimet. Hän nousi myös hetkeksi maailmanlistan ykköseksi. Suurin osa vuodesta meni kuitenkin pilalle loukkaantumisten vuoksi.

Clijsters on terveenä pysyessään varmasti yksi parhaista pelaajista kaudella 2012, mutta hyvin todennäköisesti hän lopettaa lopullisesti uransa kauden jälkeen.

Caroline Wozniacki jatkaa sitkeästi maailmanlistan ykkösenä - tosin enää niukasti Kvitovan edellä - mutta Grand Slam -voitot kiertävät tanskalaisen kaukaa. Wozniackin vahvuus on varmuus ja puolustuspeli, mutta liian moni pelaaja lyö liian kovaa tanskalaiselle.

Clijsters voitti siis Australian avoimet, Li Na Ranskan avoimet, Petra Kvitova Wimbledonin ja Samantha Stosur US Openin.

Kiinalainen Li Na voitti Grand Slam -turnauksen ensimmäisenä aasialaisena pelaajana kaksinpelissä. Jo sitä ennen hän oli edennyt finaaliin Australian avoimissa. Li Nan menestys toi loistavat mahdollisuudet tenniksen suosion ja markkinoiden kasvattamiseen Aasiassa.

Kvitova valloitti Wimbledonin sekä kauden päättävän WTA-mestaruusturnauksen. Sekä Li Na, Kvitova että Stosur pelasivat hyvin epätasaisesti, mutta Kvitovalla lienee kolmikosta valoisimmat tulevaisuudennäkymät.

Ensinnäkin jo siitä syystä, että 21-vuotias tshekki on kolmikosta selvästi nuorin. Toiseksi vasenkätisen tshekin kovat syötöt ja peruslyönnit ovat todella tehokkaita. Jos Kvitova pystyy jättämään huonot päivät mahdollisimman vähiin, hänellä on kaikki edellytykset maailman johtavaksi pelaajaksi.

Li Na ja Stosur ovat parhaimmillaan edelleen todella vahvoja ja ensimmäisen Grand Slam -voiton jälkeen kynnys seuraavaan on pienempi.

Kokeneemmista menestyjistä Maria Sharapova on noussut olkapääongelmiensa jälkeen jo maailmanlistan neljänneksi ja Wimbledonin finalistiksi.

Williamsin sisarusten tilanne on jälleen kerran arvoitus. Serena palasi lasinsiruista jalkaansa saamansa vamman ja siitä aiheutuneiden komplikaatioiden jälkeen kentille kesällä. Hän pelasi hyvän vaiheen Wimbledonin ja US Openin välillä. US Openin finaalissa Serena hävisi Stosurille ja sen jälkeen häntä ei kentillä näkynyt. Venus puolestaan sairastui Sjögrenin syndroomaan, mutta aikoo jatkaa uraansa.

Vera Zvonarevan vuosi ei ollut yhtä hyvä kuin edellinen. Vuoden 2010 kaksi Grand Slam -finaalia eivät saaneet jatkoa. Venäläinen pääsi Australiassa välieriin, mutta muut kolme sujuivat heikommin ja ranking putosi seitsemänneksi. Victoria Azarenka pelasi tasaisen vahvan kauden. Hän on listakolmosena, mutta Grand Slam -finaalipaikka puuttuu vielä ja välieräpaikkojakin on vain yksi.

Yksi vuoden ilmiöistä oli saksalaispelaajien vahva esiinnousu laajalla rintamalla. Andrea Petkovic, Julia Görges, Sabine Lisicki sekä US Openissa yllättänyt Angelique Kerber ovat kaikki varteenotettavia pelaajia aivan kärkeen.

YLE Urheilu, Sakari Lund

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat