1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Henri Väyrynen hyppäsi pronssimitalin

Kajaanin Kipinän seiväshyppääjä Henri Väyrynen paransi kymmenellä sentillä ennätystään 19-vuotiaiden junioreiden EM-kilpailuissa Novi Sadissa ja saavutti pronssisen mitalin.

Ennätysvertailussa Väyrynen oli noin 30 senttiä heikompi kovaa saksalaiskolmikkoa ja Venäjän Dmitri Zhaljabinia, mutta teräshermoisen keskittymisen kautta raivasi tiensä mitalikorokkeelle. Väyrysen pronssimitalitulos oli 515.

Euroopan mestaruuden voitti Nico Weiler tuloksella 525. Saman korkeuden ylitti myös toiseksi sijoittunut Zheljabin.

- Henri on äärimmäisen itsenäinen urheilija. Verryttely oli erittäin huono ja kilpailussakin ensimmäinen yritys oli pudotus. Mutta hyvin hoiti poika asiat. Hyppäsi koko ajan paremmin kun rima nousi ylemmäs, kertoi Suomen joukkueen valmentaja Janne Lahtinen.

- Eihän sitä ole koko aikana näkynyt. Mitali tuli keskittymisen kautta, sataprosenttinen valmistautuminen. Malttoi olla koko viikon auringosta pois eikä häslännyt, latasi kaiken omaan suoritukseen, kertoi valmentaja Lassi Korhonen.

Väyrynen ei suosiolla tyytynyt vielä pronssimitaliinkaan. Pudotettuaan kerran korkeudesta 525 hän teki kylmän ratkaisun vaihtamalla jäykempään seipääseen ja jättämällä kaksi yritystä seuraavaan korkeuteen.

Rima nostettiin tässä vaiheessa 25 senttiä hänen ennätyksensä yläpuolelle. Kultamitalikamppailu sentään päättyi 530:n korkeudessa kahteen limboon. Ensimmäisen kerran kilpailutilanteessa kokeiltu uusi seiväs ei suostunut vielä taipumaan.

Millard aitoi neljänneksi

Toijalan Vauhdin Emma Millard kamppaili viimeiselle aidalle asti 400 metrin aitajuoksun mitaleista. Lopputuloksissa Millard oli neljäs ajalla 58,52.

Ulkoradalle arvottu Millard teki oman ratkaisunsa ja lähti matkaan kovempaa vauhtia kuin koskaan aikaisemmin. Loppusuoran puolessavälissä hänen väliaikansa oli sekunnin parempi kuin alkueräjuoksussa.

Viisi naista tuli lähes yhtä aikaa viimeiselle aidalle. Mestariksi rutisti Saksan Inge Müller ajalla 57,16, toiseksi Serbian Mila Lavric maansa ennätyksellä 57,55 ja kolmanneksi Valko-Venäjän Katsjarina Artjuh ajalla 58,09.

Millard saapui neljäntenä maaliin. Britti Lauren Bouchard kaatui viimeiseen aitaan ja keskeytti.

- Tosi hyvä kilpailu. Emma lähti kovaa ja oli lähellä mitalia. Lopussa 40 metrillä eivät paukut vaan enää riittäneet, kertoi Suomen joukkueen valmentaja Petra Stenman.

Naisten keihäsmitali jäi 34 sentin päähän

EM-kilpailuiden viimeinen laji naisten keihäänheitto viivästyi aikataulustaan ja loppui vasta kaikkien muiden lajien jo päätyttyä. Kaksi suomalaista saavutti pistesijan eikä mitali jäänyt kauaksi.

Kilpailu oli erittäin tasainen aina viidennelle kierrokselle asti, jolloin johdossa oli Puolan Karolina Mor tuloksella 53,57. Sitten Serbian oma heittäjätär Tatjana Jelaca räjäytti pankin ja kiskaisi loistavan uuden maansa ennätyksen 60,35.

Riihimäen Kiskon Carita Hinkka sijoittui neljänneksi tuloksella 52,92 häviten pronssimitalin vain 34 sentillä ennätyksensä heittäneelle Saksan Sabine Kopplinille.

Laitilan Jyskeen Sini Kiiski oli seitsemäs tuloksella 49,75. Vielä karsinnassa hän heitti 53,22. Nokian Urheilijoiden Sanni Utriainen karsiutui niukasti pistesijoilta sijoittuen yhdeksänneksi tuloksella 48,45.

- Mitalia tarjottiin, mutta Caritan heitot olivat teknisesti epävarmoja. Keihäs lensi taivaan tuuliin yhtä heittoa lukuunottamatta. Sinin heitot olivat teknisempiä, mutta ei ollut paukkuja. Sanni oli myös hiukan puhditon, Lassi Korhonen sanoi.

Räsänen jäi ilman tulosta

Pyhäselän Urheilijoiden moukarinheittäjä Kai Räsänen jäi ilman tulosta korkeatasoisessa moukarinheiton finaalissa.

- Kierrokset nousivat finaalissa. Kai oli vapautuneempi kuin karsinnassa, mutta ei ihan valmis niin kovavauhtiseen suoritukseen. Pieni tekniikkavirhe kostautui, arvioi Lassi Korhonen.

Kilpailun kaksi pisintä heittoa saatettiin matkaan jo avauskierroksella, kun Ukrainan Andrii Martinjuk karjaisi 79,54 ja Unkarin Ákos Hudi 79,14. Espanjan Javier Cienfuegos pääsi viimeisellä heitollaan lähelle tuloksella 79,12.

Pistesijaan Räsäsen olisi tullut heittää tämän ikäluokan kuusikiloista moukaria vähintään 72,16.

Pikaviestijoukkue hylättiin

Miesten 4x100 metrin alkuerissä Suomen joukkue menetti mahdollisuutensa loukkaantumiseen ja vaihtorikkoon. Alustavissa tuloksissa Suomi olisi ollut aikavertailun 11:s ajalla 41,63. Lopulta tuloksena oli kuitenkin suorituksen hylkääminen.

Ville Myllymäen ja Petteri Monnin osuuksien jälkeen Suomi oli vielä hyvässä vauhdissa kohti finaalia, mutta Monnin ja Juuso Malilan vaihto meni hiukan liian pitkäksi, mikä aiheutti hylkäämisen. Ankkuri Risto Silventoinen sai krampin osuutensa puolessavälissä, mutta juoksi tästä huolimatta maaliin.

- Toivottavasti pojat saavat vielä uuden tilaisuuden juosta tänä kesänä. Tämä on hyvä joukkue ja aika olisi voinut olla sekunnin parempi ilman loukkaantumista, Petra Stenman sanoi. Loppukilpailuun selviydyttiin tuloksella 41,26.

Bjerkeli Grövdal juoksi tuplamestaruuden

Norjalainen huippulahjakkuus Karoline Bjerkeli Grövdal voitti kaksoismestaruuden. Lauantaina hän oli paras 3000 metrin estejuoksussa ja sunnuntaina 5000 metrin juoksussa.

Norjatar piti alusta asti tasaisen kovaa vauhtia ja ainoastaan britti Charlotte Purdue kykeni häntä seuraamaan. Purdue hävisi loppukirissä kymmenen sekuntia ja kaikki muut minuutin. Voittoaika oli 15.45,45.

Suomalaismenestys 19-v. EM-kilpailuissa:

Pronssimitali: Henri Väyrynen, seiväs

4:s sija: Emma Millard, 400 m aj

4:s sija: Carita Hinkka, keihäs

6:s sija: Joonas Verronen, keihäs

6:s sija: Johanna Salmela, moukari

7:s sija: Pyry Niskala, kiekko

7:s sija: Sini Kiiski, keihäs

8:s sija: Aku Partanen, 10000 m kävely