Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kuninkaita ja kuningattaria leivotaan pian Lappeenrannassa

Kuninkuusravit koittavat tulevana viikonloppuna. 18 000 kuppia kahvia, tuhansia katsojia ja 24 kuningas- ja kuningatarehdokasta valloittavat Lappeenrannan. YLE Urheilu ja YLE Etelä-Karjala seuraavat kuninkuusraveja tiivisti muun muassa internetsivuillaan.

urheilu

Tänä vuonna kuninkuuskisaan osallistuu seitsemättä kertaa Saran Salama. Hevosesta tekee poikkeuksellisen se, että kukaan muu kuningas- tai kuningatarkisaan osallistuvista hevosista ei ole ollut mukana edes viidesti. Lisäksi Saran Salama on kolmasti vienyt kuningastittelin kotitallilleen.

Tällä vuosikymmenellä Kuninkuusravien todelliset konkarit ovat olleet harvassa. Kokenein tapahtuman koluaja on ollut Joihuri, joka pääsi kuninkuuskilpailuun seitsemästi vuosina 2001-07.

Ahkera osallistuminen ei aina tarkoita menestystä. Joihurin parhaaksi suoritukseksi jäivät kaksi kolmossijaa. Kauempaa historiasta (60-, 70- ja 80-luvulta) löytyy kolme hevosta, jotka osallistuivat kuninkuuskilpailuun kahdeksan kertaa voittamatta kisaa kertaakaan.

Suuri sankareita

Sitten löytyy suuria sankareita, joiden nimet tuntuvat tutuilta niillekin, jotka raveja eivät säännöllisesti seuraa.

Viesker osallistui kuninkuusmittelöön kuusi kertaa - ja voitti viidesti. Santeri Dahlia puolestaan ei turhan takia paikalle vaivautunut. Kolme kuningaslähtöä ja yhtä monta voittoa.

Ahkerimman osanottajan titteli myönnetään kuitenkin Eri-Pojalle, joka kisasi yhdeksän kertaa 1960-luvun lopulla.

Tiukille veti

Edellisissä Lappeenrannan Kuninkuusraveissa 16 vuotta sitten yleisö sai kokea jättiyllätyksen heti kuninkuuskilpailun avausmatkalla. Ylivertainen ennakkosuosikki, yleensä hyvin ravivarma Ponseri tuli hylätyksi pitkän laukan vuoksi.

Lopulta vuoden 1993 yllätyskuninkaaksi kruunattiin Pette. Marginaalia kakkoseksi sijoittuneeseen Tähti-Ajatukseen kertyi kokonaiskilpailussa vain 0,2 sekuntia, mikä on kilpailun historian täpärin voitto viimeisen 20 vuoden aikana. Samalla marginaalilla Saran Salama päihitti Aurauksen viime vuoden taistossa.

Lappeenranta isännöi pitkän tauon jälkeen

Kuninkuusravit kisataan tänä vuonna Lappeenrannassa 8.-9. elokuuta. Historian saatossa Lappeen radalla on leivottu ravikuninkaita ja -kuningattaria kolme kertaa: vuosina 1993, 1977 ja 1955.

Kuninkuusraveista löytyy kattava tietopaketti YLE Etelä-Karjalan internet-sivuilta. Ohjeita alueelle saapuville, osallistujalistat tai vaikka Vieskerin kuulumiset löytää näiltä sivuilta. Myös YLE Urheilu seuraa kuninkuusraveja tulevana viikonloppuna.

Tästä YLE Etelä-Karjalan ravisivuille.

Lähde: Suomen Urheilukirjasto

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat