1. yle.fi
 2. Yle Urheilu
 3. urheilu

Vakiovihje: Kolme varmaa, kolme ohitusta

Tottenham, Blackburn ja Stoke nousevat viikon vakiokupongilla varmoiksi, kun taas ohituksen kohteiksi joutuvat Wolverhampton, Barnsley sekä Swansea.

Kakkoskohteessa luoton saa siis voitoilla kautensa avannut kotijoukkue Tottenham, joka saa White Hart Lanelle vastaan nousijajoukkue Birminghamin. Spurs on pelannut toistaiseksi näyttävää ja ennen kaikkea tuloksekasta jalkapalloa, jonka kapellimestarina on häärännyt peräti neljä maalia kiskaissut Jermain Defoe. Joukkueelta on edelleen sivussa toppari Jonathan Woodgate, mutta tähän asti loukkaantuminen ei ole näkynyt Spursin alakerrassa.

Birmingham puolustaa erittäin tiiviisti ja joukkueen peli perustuu käytännössä kokonaan hyvään puolustuspelaamiseen. Joukkueen saldo on tähän mennessä 1-1-1 ja sen päätyyn on tehty vasta yksi maali. Omassa hyökkäyspelaamisessa tehoja kaivattaisiin huomattavasti lisää, sillä joukkue on myös tehnyt vasta yhden häkin.

Ottelusta voidaan odottaa vähämaalista, eikä Tottenham välttämättä pääse kovin helpolla. Yhtä kaikki, joukkueen kuuluu olla pelissä selvä suosikki, sillä materiaalietu Spursin hyväksi on suuri. Ykkönen toteutuu noin kaksi kertaa kolmesta ja nousee hieman ylimerkattunakin varmaksi.

Rovers rokkaa

Vakion kohteesta kolme löytyy niin ikään hyvä varmaidea, kun Blackburn saa kotikentällä vastaansa West Hamin. Rovers on aloittanut kauden kahdella tappiolla, mutta joukkueella on ollut valtavasti epäonnea molemmissa peleissä. Etenkin viime kierroksella sen olisi pitänyt voittaa Sunderland vieraskentällä, mutta tuurit eivät olleet kohdallaan. Viikolla Rovers hoiteli cupissa Gillinghamin varamiehisenäkin 3-1. Blackburn rankattiin kauden alla tasaiseen keskikastiin.

Vierailija West Ham kärsi kitkerän kotitappion Tottenhamille viime sunnuntaina, eikä Hammers ole vielä erityisemmin vakuuttanut otteillaan. Joukkue pelaa Gianfranco Zolan johdolla kovin tavoittein ja nousujohteisesti, mutta kokoonpanoon tarvitaan lisää hyökkäysvoimaa. Nykyinen 4-5-1 -ryhmitys on turhan köykäinen erityisesti maalintekovoimaltaan.

Blackburn on voittanut viimeksi West Hamin kotonaan vuonna 2005. Sam Allardycen poppoo ei ole kuitenkaan tällä hetkellä juurikaan vieraita heikompi joukkue, joten kotivoittoon päädytään noin 45-prosenttisella todennäköisyydellä. Kotivoitto on jäänyt alipelatuksi ja on kierrokselle hyvä piikki.

Stedaa Stokea

Neloskohteesta kaivetaan kierroksen kolmas mukava varma, joka on kotijoukkue Stoke. Tällä kertaa City isännöi Sunderlandia. Stoke oli viime kaudella todella paha vastus joukkueelle kuin joukkueelle kapealla Britannia Stadiumillaan, ja sama tahti saanee jatkoa tänäkin vuonna. Kauden avausottelussa joukkue kaatoi kotonaan Barnsleyn 2-0. Viimeksi joukkue tasasi Birminghamin kanssa pisteet reissupelissä maalittoman ottelun jälkeen.

Sunderland on aloittanut kauden suhteellisen pirteästi niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Bolton kaatui avauksessa vieraissa ja viimeksi Blackburn 2-1 -numeroin kotona - tosin tuolloin joukkue oli todella onnekas saalistettuaan kolme pistettä. Roversin paikoilla peli olisi voinut hyvinkin päättyä jopa tappioon. Viikolla joukkue voitti puolestaan cupissa Norwichin varamiehisenä 4-1.

Viime vuoden vastaava ottelu päättyi 1-0 -kotivoittoon. Sunderland on joukkueista hieman parempi ja ykkönen toteutuukin vain noin neljä kertaa kymmenestä. Stoke on saanut juuri oikeanlaisen pelikannatuksen, joten kovan kotiedunkin ansiosta ykkönen merkataan varmaksi.

Susien suut mutruun

Kohteessa viisi on ehdottomasti ohipelin paikka, sillä kotijoukkue Wolves on rankasti ylimerkitty Hullia vastaan. Sudet on aloittanut Valioliigakauden kohtuullisen hyvillä esityksillä poissaoloista huolimatta. Tärkeä kaksikko Foley-Kightly jatkaa kuitenkin hyvin todennäköisesti edelleen sivussa, mikä pitäisi näkyä joukkueen pelissä hyökkäyssuuntaan. Wolves taisteli tasapäisesti viimeksi Manchester Citya vastaan, mutta hävisi lopulta 0-1. Viikolla Wolves puolestaan jäi cupissa kotonaan noloon tasuriin Ykkösliigan Swindonin kanssa.

Vastustaja Hull on myös piristynyt selvästi avaustappioidensa jälkeen. Tiikerit hakkasi Boltonin kotonaan viime kierroksella, ja uusi hankinta Jozy Altidore oli heti debyytissään loistava. Villarrealista tullut hyökkääjä jatkoi maalitehtailuaan myös viikon cupkamppailussa, jossa Southend kaatui 3-1.

Hull ei ole missään nimessä Wolvesia heikompi ryhmä. Lisäksi putoamiskamppailuissa kotiedun merkitys pienenee normaalista. Ottelu on kummallekin erittäin tärkeä, joten puolustuspelaamisen merkitystä lienee korostettu molempien managereiden osalta. Niinpä tasurinkin todennäköisyys nousee hitusen. Ykkönen on pelattu aivan puihin, sillä se toteutuu vain aavistuksen yli 40 pinnan todennäköisyydellä. Ykköstä on tahkottu on liki 20 prosenttia liikaa, joten ristikaksi on kierroksen helmiä.

Kadonneen voiton metsästys

Seuraavassa kohteessa on niin ikään ohipelin paikka, kun Barnsley isännöi Readingia. Molemmat ovat aloittaneet kautensa heikosti ja ovat neljän sarjapelin jälkeen yhä ilman voittoja. Kotijoukkue ei ole juurikaan kyennyt tekemään uusia hankintoja kesän aikana, joten kaudesta oli jo ennakkoon odotettavissa hankala, sillä viime kauden päätteeksi Barnsley säilyi vain hädintuskin. Viimeiseen kolmeen otteluun joukkue ei ole tehnyt maalin maalia.

Reading on myös menettänyt koko ajan avainpelaajiaan, eikä Royals ole missään nimessä viime kauden kaltainen nousijakandidaatti. Toki joukkue on materiaaliltaan merkittävästi Barnsleya kovempi. Joukkueen suurimmat ongelmat ovat olleet viimeistelyssä, mutta nyt vastassa ei ole laatupuolustus, joten kurssi saattaa hyvinkin muuttua.

Ykkönen on tässä kohtaa pelattu jostain kumman syystä todella korkealle. Ehkä pelikansaa hämää viikon cup-ottelu, jossa Barnsley voitti Readingin vieraissa maalein 2-1. Tuossa pelissä Reading käytti kuitenkin selvästi varamiehistä joukkuetta ja on ehdottomasti vielä luokkaa parempi joukkue paperilla. Ottelua on arvioitava ennakkoon täysin tasabuukiksi, joten kymmenen pinnaa ylipelattu ykkönen on syytä ohitella. Ristikaksi on järkipelaajan valinta.

Hornetit hoitaa

Viimeiseen kohteeseen päästään niin ikään ohittelemaan ylipelattua ykköstä, kun Swansea saa vastaansa Watfordin. Managerin sekä ykköshyökkääjien menetykset kesän aikana ovat eittämättä heikentäneet Swanseaa. Joukkue saalisti viimeksi kauden avausvoittonsa Coventryn kustannuksella, mutta kokonaisuutena ensimmäiset viikot eivät ole olleet menestys. Joukkue hakee vielä peli-identiteettiään ja erityisesti hyökkäyspelissä olisi tehostamista.

Watfordin taloustilanne ei näytä ruusuiselta, mutta joukkue on joka tapauksessa kyvykäs ja kuuluu sarjan laajaan keskikastiin. Hornetit on voittanut vasta kerran sarjassa - toisaalta hävinnytkin ainoastaan kerran. Viimeksi pisteet tasattiin Blackpoolin kanssa 2-2 -numeroin.

Muuttunut Swansea on saanut rajun pelikannatuksen, kun siihen on luotettu yli 60 prosentin edestä. Kotivoitto toteutuu kuitenkin alle kerran kahdesta, joten viitisentoista pinnaa ylipelattu ykkönen on ärkipelaajan jälleen syytä ohittaa. Laitetaan ristikaksi lapulle voittopottia nostattamaan, sillä Watford kykenee ottelussa tasapäiseen taisteluun.

Vihjerivi (6+0):

 1. Bolton - Liverpool 2

 2. Tottenham - Birmingham 1

 3. Blackburn - West Ham 1

 4. Stoke - Sunderland 1

 5. Wolves - Hull X2

 6. Barnsley - Reading X2

 7. Blackpool - Coventry 1

 8. Bristol C - Middlesboro X2

 9. Doncaster - Cardiff 1X

 10. Ipswich - Preston 1

 11. Plymouth - Sheff. W 1

 12. Sheff. U - WBA 12

 13. Swansea - Watford X2