Suora

  • Elävä arkisto esittää

Jarkko Niemisen erilainen kesä

Tenniskentille palanneella Jarkko Niemisellä on takanaan erilainen kesä, kun hän on turnausten sijaan kuntouttanut rannettaan ja nauttinut Suomen suvesta muun muassa mökkeilemällä. Vielä toukokuussa Nieminen pelasi hyvää turnausta Tunisiassa. Vaikean alkukauden jälkeen peli-ilo alkoi löytyä ja tulosta tulla. Hyvin alkanut turnaus päättyi kuitenkin ikävästi.

urheilu

- Tunisiassa semifinaalia pelatessa löin ihan normaalia rystyä ja tunsin ranteessa sellaisen napsahduksen. Sen jälkeen oli ihan mahdoton lyödä kahden käden rystyä ja peli piti jättää kesken. Sitten tulin suomeen ja ranne tutkittiin. Sieltä oli sellainen jänteen tukikalvo revennyt kokonaan ja se ommeltiin kiinni. Lääkärin mukaan loukkaantuminen oli ihan puhtaasti huonoa tuuria. Jossain ääriasennossa tukikalvo voi pettää, ei siellä ollut mitään kulumaa tai vastaavaa.

- Käsikirurgille se oli aika arkinen operaatio eli ei mikään iso leikkaus. Kuulemma muillekin tennispelaajille on tapahtunut ihan vastaavaa, tuo sama kohta on revennyt ihan varoittamatta, muistelee Nieminen loukkaantumistaan.

Vahvempi kuin alkuperäinen

Leikkauksen jälkeen Niemisen oikeaan käteen laitettiin ensin kolmeksi viikoksi kulmakipsi ja sen jälkeen vielä pariksi viikoksi hieman pienempi käsivarsikipsi. Vasenkätinen Nieminen käyttää oikeaa kättään ainoastaan kahden käden rystylyönnissä. Käden kuntouttaminen alkoi täydellä teholla heti, kun toinenkin kipsi otettiin pois.

- Minulla murtui kerran aikaisemmin ranne ja silloinkin kuntoutusvaiheessa tajusin mikä paine siihen ranteeseen lyödessä tulee ja kuinka fyysistä tennis on. Nytkin olen harjoitellut jo pitemmän aikaan ja vaikka tuo vammapaikka on täydellisesti parantunut, niin kädestä on pitkän tauon aikana lähtenyt voimat.

- Kahden käden rystyn lyöminen on tosi vaikeaa ja se vaatii tietyn lihaskunnon. Mutta ranteesta pitäisi tulla vahvempi sitten kun se tottuu taas rystyn lyömiseen. Siihen kalvoon pistettiin lisää tavaraa eli siitä tehtiin vahvempi kuin alkuperäisestä.

Urheilijan keho on hänen työvälineensä ja siitä on pidettävä hyvää huolta. Vammoja pyritään ehkäisemään jo ennen niiden syntyä.

- Ennaltaehkäisevä harjoittelu on kaikista tärkeintä. Olen aika aikaisessa vaiheessa jo teini-iässä oppinut kuuntelemaan omaa kroppaani ja hakeutunut hoitoon tarvittaessa. Olen pyrkinyt siihen, että lääkäreiden ja fysioterapeuttien kanssa tulisi mahdollisimman pitkät hoitosuhteet. He tietävät terveyshistoriani, aikaisemmat vammat ja millainen kroppa minulla on. Siitä on tietysti hyötyä molemmin puolin.

- Suurimmissa kisoissa saa hyvää fysikaalista hoitoa ja lääkäripalveluita paikan päältä. Joskus minulla on täältä Suomesta myös oma fysioterapeutti mukana.

Tauon positiiviset puolet

Niemisen loukkaantuminen tuli parhaaseen kisa-aikaan, ja väliin jäivät muun muassa Ranskan avoimet sekä Wimbledonin tennisturnaus. Hän kuitenkin hyväksyi tilanteen nopeasti ja pystyi sen jälkeen keskittymään pakollisen kilpailutauon mukanaan tuomiin positiivisiin ja arkisiin asioihin.

- Pystyin olemaan enemmän kotona, näkemään perhettä, kavereita ja tekemään sellaisia arkisia asioita, joihin minulla ei ole ollut paljon aikaa. Olen esimerkiksi mökkeillyt enemmän kuin viimeiseen kymmeneen vuoteen yhteensä. Tykkään myös kuunnella paljon musiikkia ja käydä konserteissa, mutta harvoin niihin normaalisti ehtii. Nyt olen kesän aikana käynyt seitsemässä konsertissa, joista kolme on ollut Metallicaa.

- Kyllä minusta tuntuu, että olen nyt ladannut akkuja aika paljon. Toivon tietysti, että pysyn terveenä ja saan mahdollisimman paljon matseja alle. Olen treenannut fyysisesti tosi paljon ja olen tosi hyvässä kunnossa, ehkä paremmassa kuin koskaan aikaisemmin. Tällainen pitempi pakotettu tauko voi pitkässä juoksussa olla hyvä asia, jos pysyn muuten terveenä ja saan pelata.

Pitkä kausi laittaa terveyden koetukselle

Kun käsi on taas täydessä pelikunnossa, hyppää Nieminen lentokoneeseen ja aloittaa turnausten kiertämisen, mikä luo oman haasteensa terveydelle.

- Tenniskin on niin kansainvälinen laji, että me pelaajat lennämme noin kymmenen kuukautta ympäri maailmaa. On tietysti fyysisesti rasittavaa pelata paljon kisoja, mutta myös mantereen vaihtaminen usein, aikaerot ja pitkät lentomatkat rasittavat paljon elimistöä. Usein ollaan myös monen ihmisen ympäröimänä ja tavataan paljon ihmisiä. Silloin pitää huolehtia muun muassa käsihygieniasta, etteivät taudit pääse iskemään.

Nieminen on varautunut myös sikainfluenssaan, jos tauti yrittää iskeä kovasti päälle.

- Täytyy varmaan hankkia rokotteita, jos niitä on tarjolla ja sikainfluenssa tulee oikein laajalla rintamalla tänne Suomeenkin. Silloin täytyy yrittää suojautua kaikin mahdollisin apukeinoin. Toistaiseksi yritän pitää pöpöt loitolla siten, että syön hyvin, nukun tarpeeksi ja pidän kädet puhtaina.

Pää kunnossa

Tennis on taitolaji, eikä siinä mitata tuloksia pelkästään fyysisten ominaisuuksien perusteella Kilpailu kentällä on lopulta kahden pelaajan välistä henkistä taistelua. Myös pääkopan täytyy olla huippukunnossa.

- Mitä lähempänä kärkeä ollaan sitä pienemmät erot pelaajien taidossa ja fysiikassa ovat. Usein ratkaisut tehdään henkisellä puolella. Itselläni toimii aika hyvin kaikki mielikuvaharjoitukset. Pystyn mielikuvien kautta parantamaan henkistä olotilaa ja keskittymään niihin olennaisiin ja oikeisiin asioihin. Koen olevani parhaimmillani henkisesti hyvin vahva pelaaja.

- Kun on niin sanottu huono päivä ja tuntuu että kaikki on vastaan. Pallot pomppivat kaksi senttiä leveäksi tai pitkäksi ja lyönnit tuntuvat vaikeilta. Helppojen pallojen eteen pitää tehdä hirveästi töitä ja vastustaja löytää omia heikkouksia, eikä itse pysty pelaamaan omaa peliä. Silloin pitää pystyä keskittymään oikeisiin asioihin. Ei saa keskittyä niihin negatiivisiin asioihin, vaan pitää elää tässä ja nyt. Tehdä vaan seuraavan pallon eteen töitä, eikä ajatella tulevaisuutta tai palata edellisiin palloihin. Henkistä puolta voi harjoittaa ihan samalla tavalla kuin lyöntejä kentällä.

Allergia ei ole este huippu-urheilulle

Huippu-urheilijat viettävät askeettista elämää, johon kuuluu myös tiukka ruokavalio. Nieminen oppi tarkkailemaan syömisiään jo lapsena. Hän on hyvä esimerkki siitä, ettei allergisen lapsen tarvitse luopua unelmastaan tulla joskus huippu-urheilijaksi.

- Olin lapsena tosi pahasti allerginen monille eri ruoka-aineille. Siitepölylle olen edelleen allerginen ja saan oireita vaihtelevasti riippuen siitä millainen siitepölykausi on. Olen siis pienestä pitäen tottunut kiinnittämään allergian takia huomiota siihen mitä pistän suuhuni. Nyt urheilusta on tullut ammatti ja pyrin maksimoimaan sen, että ravintopuoli olisi mahdollisimman hyvin hoidettu.

Liian tiukalle ruokavaliota ei tarvitse vetää. Välillä voi myös herkutella.

- Tänä kesänä olen ehtinyt mökkeillä vähän enemmän ja syönyt muutaman makkarankin. Ei ne makkarat jokapäiväiseen ruokavalioon kuulu, mutta kyllä se mökkeilyyn kuuluu grillata makkaroita.

Nieminen syö terveellisesti ja puhuu muutenkin puhtaan urheilun puolesta. Hän uskoo vielä kehittyvänsä pelaajana ja saavuttamaan urallaan paljon.

- Koko urani tavoite on sellainen, että yritän saada itsestäni mahdollisimman paljon irti ja tulla mahdollisimman hyväksi tennispelaajaksi rehellisin konstein. Minua eivät kiinnosta mitkään kultamitalit tai voitot, jos ne on tehty epärehellisin konstein.

Tero Kyllönen, Akuutti

Lisää Niemisen ajatuksia Akuutissa, TV2 tiistaina 1.9. klo 19.20. Uusinta TV2:ssa torstaina 3.9. klo 14.40.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat