1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Advocaatilla kova työsarka Belgiassa

Belgian jalkapallomaajoukkueen peräsimeen pestattu Dick Advocaat astuu kääntämään todella syvälle sukeltaneen laivan kurssia. Hollantilaisluotsin tehtävä ei ole helppo, mutta hän muistuttaa vaatimattomasti menestyksen seuranneen häntä melko usein.

Belgian MM-karsinnat ovat olleet katastrofaaliset, sillä joukkue on menettänyt mahdollisuudet kisapaikkaan jo hyvissä ajoin. Joukkueessa ovat ovet käyneet karsintojen aikana. Rene Vandereyckenin vuonna 2006 alkanut pesti joukkueen peräsimessä päättyi huhtikuussa 2009 kahden peräkkäisen Bosnia-Herzegovinalle kärsityn karsintatappion jälkeen.

Joukkueen esitykset eivät juuri petraantuneet vt. päävalmentajan Franky Vercauterenin alaisuudessa, vaan Belgian MM-karsinnat jatkuivat kahdella tappiolla. Karsinojen aikana on valmentajien lisäksi vaihtunut muukin henkilöstö, sillä koko maajoukkueen lääkintähenkilökunta irtisanoutui.

Advocaatin pestin piti alunperin alkaa vasta vuoden vaihteen jälkeen, mutta kun hollantilainen sai kengän kuvan takamukseen venäläisen Pietarin Zenitin valmentajan paikalta. Nyt Advocaat lupaakin tuoda oman, ei aina välttämättä niin lempeän persoonansa joukkueen pukukoppiin.

- Hollantilaiset voivat olla hyvin suoria. Mikäli jokin asia ei minua miellytä, saatan olla hyvinkin suora, Advocaat varoittaa.

Belgia on sukeltanut Fifan rankingissa sijalle 68, kun kuusi vuotta sitten "Punaiset paholaiset" olivat sijalla 16. Advocaatin odotetaan tekevän joukkueen peräsimessä ihmeitä, onhan Belgiassa totuttu menestykseen erityisesti 1980-luvulla. Advocaatin työnäytteet maajoukkuetasolla ovat melko kovat, ja mies on itsekin luottavaisen oloinen.

- En voi luvata menestystä, mutta olen onnistunut sitä usein saavuttamaan.

Advocaat johdatti Hollannin neljännesfinaaliin sekä vuoden 1994 USA:n MM-lopputurnauksessa että vuoden 2004 EM-lopputurnauksessa Portugalissa. Advocaatin päätöksiä arvosteltiin hollantilaisen suorasukaisesti, ja mies irtisanoutuikin Hollannin maajoukkueen peräsimestä heinäkuussa 2004.

Advocaatin ensimmäinen ottelu Belgian penkin päässä on 10. lokakuuta pelattava MM-karsintaottelu Turkkia vastaan.