AHL-viikko: Lindgren osui historiallisessa voitossa

Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n farmisarja pyörähti isoveljensä tavoin käyntiin viikonloppuna. Kauden AHL:ssä aloitti viime vuosiin verrattuna pieni määrä suomalaiskiekkoilijoita, ja aloitus oli varsin vaisu sinivalkoisin silmin katsottuna. Valonpilkahduksia kuitenkin mahtui mukaan.

Yksi avausviikonlopun mielenkiintoisimmista joukkueista oli Texas Stars, joka liittyi farmisarjaan uutena joukkueena. Texasin emoseura on Dallas, jolla ei viime vuonna ollut lainkaan farmiseuraa. Joukkueen riveissä kiekkoilee sentteri Perttu Lindgren, joka teki paluun AHL:ään vuoden tauon jälkeen kahdessa ottelussa Phoenixin farmijoukkuetta, San Antonio Rampagea vastaan.

Perjantain avauksessa San Antonio oli parempi maalein 3-2, mutta Texas sai revanssin seuraavana iltana. Seurahistorian ensimmäinen voitto varmistui jatkoajalla, kun Greg Rallo ohjasi Travis Morinin syötöstä 3-2-voitto-osuman. Yksi ottelun hahmoista oli Lindgren, joka teki 2-1-johtomaalin ensimmäisessä erässä. Colton Sceviour vapautti viime kaudella Lukossa kiekkoilleen Lindgrenin läpiajoon, ja Ilves-kasvatti ohitti viime kaudella NHL-debyyttinsä tehneen ja Yhdysvaltoja MM-kisoissa edustaneen Al Montoyan.

22-vuotias Lindgren pelaa viimeistä sopimusvuottaan. Kaudella 2007-2008 hän teki Dallasin silloin Iowassa sijainneelle farmijoukkueelle tehot 10+24=34 69 ottelussa. Viime kauden hän pelasi Lukossa, kun Dallasilla ei ollut omaa farmiseuraa 29 joukkueen AHL:ssä.

Helsingin IFK:n takalinjoilta New York Rangersin organisaatioon siirtynyt Ilkka Heikkinen teki AHL-debyyttinsä lauantaina Binghamtonin vieraana. Ottawan farmijoukkue karkasi jo 4-0-johtoon ennen kuin Hartford heräsi taistelemaan. 24-vuotias Heikkinen syötti ylivoimalla Corey Locken tekemän 1-4-kavennuksen. Hartford kiri maalin päähän, mutta hävisi lopulta 3-5. Maalivahti Miika Wiikman ei ollut joukkueensa kokoonpanossa, kun Matt Zaba torjui ja Chad Johnson availi luukkua.

Hannu Toivonen aloitti hyvin Peoriassa

Sama kohtalo oli Bluesista New York Islandersin farmijoukkueeseen Bridgeportiin siirtyneellä Mikko Koskisella Philadelphiasta siirtyneen Scott Munroen torjuessa ja Nathan Lawsonin seuratessa peliä vaihtopenkiltä. Bridgeport avasi 4-3-jatkoaikavoitolla, mutta hyökkääjä Jesse Joensuu jäi tehomerkinnöittä.

Tehomerkinnöittä jäi kauden avauksessaan myös Oskar Osala, kun Hershey käynnisti AHL-mestaruutensa puolustamisen 3-1-kotivoitolla Norfolkista. Norfolkin Riku Helenius toimi ottelussa kakkosmaalivahtina Kanadan alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi viime tammikuussa johdattaneen Dustin Tokarskin kantaessa torjuntavastuun.

AHL-debyyttinsä teki myös Ilveksestä Pohjois-Amerikkaan siirtynyt puolustaja Joonas Lehtivuori. Philadelphiasta Adirondackiin muuttanut Philadelphian farmiseura Phantoms kärsi 2-3-tappion San Josen farmiseura Worcesterille. Lehtivuori oli jäällä Worcesterin avausmaalin aikana. Tomas Sinisalo ei saanut koeajan kautta AHL-sopimusta Adirondackiin.

Hannu Toivonen sai mahdollisuuden pelata Peorian maalilla heti kauden alussa, kun lupaava Ben Bishop oli kolmantena maalivahtina mukana St. Louisin avatessa NHL-kautensa Tukholmassa Detroitia vastaan. Lauantaina Toivonen torjui 25 laukausta ja päästi selkänsä taakse kaksi, kun Grand Rapids haki 3-1-vierasvoiton. Viikko kääntyi kuitenkin vahvasti postiiviseksi, kun Peoria kaatoi Rockfordin sunnuntaina jatkoajalla 3-2. Ottelun kakkostähdeksi valittu Toivonen torjui 32 laukausta.

AHL:ssä kautensa aloitti kymmenen suomalaista. Heistä viime kaudellakin Pohjois-Amerikassa kiekkoilleet Jesse Joensuu, Oskar Osala ja Providencen (Bostonin) Mikko Lehtonen ovat potentiaalisimmat pelaamaan myös NHL:ää tällä kaudella. Alaspäin ovat vaarassa ainakin jossain vaiheessa kautta joutua Nashvillen Teemu Laakso, Phoenixin Sami Lepistö ja New Jerseyn Ilkka Pikkarainen, joka pelaa tosin yksisuuntaisella sopimuksessa.

SUOMALAISTEN AHL-OTTELUT, vko 40

Pe 2.10.

San Antonio - Texas 3-2

TEX: Perttu Lindgren 0+0, -1, 1 lauk.

La 3.10.

Adirondack - Worcester 2-3

ADI: Joonas Lehtivuori 0+0, -1, 1 lauk.

Bridgeport - Lowell 4-3 ja

BRI: Jesse Joensuu 0+0, -1, 1 lauk.

BRI: Mikko Koskinen ei kokoonpanossa

Hershey - Norfolk 3-1

HER: Oskar Osala 0+0, -1, 1 lauk.

NOR: Riku Helenius luukkuvahtina

Binghamton - Hartford 5-3

HAR: Ilkka Heikkinen 0+1, 1 lauk.

HAR: Miika Wiikman ei kokoonpanossa

Peoria - Grand Rapids 1-3

PEO: Hannu Toivonen 25/27 torjuntaa

Texas - San Antonio 3-2 ja

TEX: Perttu Lindgren 1+0, +1, 1 lauk., 2 min, kakkostähti

Su 4.10.

Peoria - Rockford 3-2 ja

PEO: Hannu Toivonen 32/34 torjuntaa, kakkostähti

Providence - Springfield 6-2

PRO: Mikko Lehtonen 0+0, +1, 2 lauk.