Suora

  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
  • March Madness: Colgate - Tennessee 22.3.
  • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
  • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.
  • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
  • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
  • Urheilustudio
  • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
  • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
  • Planica, miesten joukkuemäki

Ruotsissa salibandy loistaa, eivätkä valmentajat huuda

Puolustaja Juha Kivilehto elää salibandypelaajan unelmaa. Maailman parhaisiin salibandypelaajiin kuuluva 27-vuotias Kivilehto pakkasi kesällä laukkunsa ja siirtyi kolmen perättäisen Suomen mestaruuden saattelemana ammattilaiseksi Ruotsin pääsarjaan Helsingborgin joukkueeseen.

urheilu

Vaikka Suomi voittikin Ruotsin MM-finaalissa viime vuonna, on naapurimaan pääsarja vielä Suomen liigaa edellä.

Suomessa edes maajoukkueen tähtipelaajat eivät elä pelkällä salibandylla, mutta Ruotsin Superliigassa SSV:n entinen tähtipelaaja tekee työtä vain salibandykaukalossa.

- Nyt tilanne on se, että saa pelata ammatikseen. Harrastuksesta on tullut ammatti, joten täytyy olla erittäin tyytyväinen, Kivilehto kertoo.

- Joukkue on hoitanut kaikki asiat viimeisen päälle. Asunto on tuossa ihan vieressä ja kaikki on mennyt tosi hyvin. Pienintäkään moitetta ei voi sanoa seuraa kohtaan, Kivilehto jatkaa.

Ruotsin Superliigaa pidetään yleisesti maailman parhaana salibandyliigana. Kivilehdon mukaan Suomessakin taso on korkea, mutta kärki vain on kovin kapea. Lajin edistämiseksi kotimaassa Kivilehto pudottaisi roimasti pääsarjan joukkuemäärää.

- Suomessa on ehkä neljä tai viisi kovaa joukkuetta, mutta sitten tulee iso pudotus. Pelaajamateriaali ei vain Suomessa riitä siihen, että voitaisiin kunnolla pelata 14 joukkueen sarjaa. Ruotsissa harrastajamäärä on ehkä kaksi tai kolme kertaa isompi kuin Suomessa, joten täällä perustaa riittää. Täällä 14 joukkueen sarja on ihan perusteltu, Kivilehto kuvailee.

Suomen salibandyliigassa Kivilehto on saanut pelata vuosia huippuvalmentajien alaisuudessa. Yhden ison eron Kivilehto on kuitenkin jo ehtinyt huomata naapurimaan liigavalmentajissa.

- En vielä ole nähnyt Ruotsissa yhtään valmentajaa, joka huutaisi. Suomessahan homma menee niin, että jos teet virheen, niin valmentaja huutaa pelaajalle välittömästi. Täällä mennään enemmän sitä kautta, että yritetään koko ajan pitää positiivinen henki kaikessa tekemisessä. Tsempin kautta, Kivilehto naurahtaa.

Helsingborgissa jalkapallo on kaupungin ykköslaji mutta jalkapallo myös näkyy tiiviisti salibandyssa - muutenkin kuin vain joukkueen nimessä. Ruotsin suurimpiin jalkapallotähtiin lukeutuva Henrik "Henke" Larsson nimittäin pelaa talvisin salibandya Helsingborgin joukkueessa. Kivilehto odottaa innolla, että futistähti hyppäisi tälläkin kaudella salibandykaukaloon - suomalaispuolustajan joukkuetoveriksi.

- Viime kaudella kun hän pelasi täällä, niin hän sanoi, että rakastaa tätä lajia. Jalkapallo on ollut Henkelle 20 vuotta ammatti ja se tuntuu jo työltä, mutta salibandyn pelaamisesta hän todella nauttii. Toivottavasti hän tulisi jossain vaiheessa taas mukaan joukkueeseen.

Ruotsalaiseen salibandyyn onkin helppo rakastua. Ruotsissa salibandy nostattaa tunteita kuin vaikkapa Saksassa jalkapallo. Perjantaina Helsingborg kohtasi arkkivihollisensa Warbergin ja tunnelma oli sen mukainen. Katsojia oli toista tuhatta ja jokainen paikalle tullut kannatti villisti omaa joukkuettaan. Illan huipensi se, että Kivilehdon Helsingborg voitti ottelun äärimmäisen niukasti maalein 7-6. Kyseessä oli Helsingborgin ensimmäinen kotivoitto Warbergista yli kymmeneen vuoteen.

- Onhan tässä ero kuin yöllä ja päivällä, kun vertaa siihen, että pelataan perjantai-iltana tyhjässä Pasilassa NST:tä vastaan. Tämä on jokaisen pelaajan unelma, että saa pelata tällaisen yleisön edessä, jopa hieman liikuttunut Kivilehto totesi ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Jyri Kivimäki, Helsingborg

Lähteet: YLE

Suosittelemme

Tuoreimmat