Suora

 • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
 • Voimistelun SM, akrobatia
 • Voimistelun SM, team gym
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Voimistelun SM, telinevoimistelun telineloppukilpailut
 • Korisliiga, miesten 5. loppuottelu Kauhajoki - Kouvot
 • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
 • Urheilukierros
 • Keilailun SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
 • Urheiluruutu

Mentaaliguru Enhager luennoi Suomessa

Maailman johtavien mentaalivalmentajien joukkoon lukeutuva ruotsalainen Kjell Enhager luennoi perjantaina ja lauantaina Helsingissä. Enhagerin oppeja saapuivat valmentajien lisäksi kuuntelmaan myös suomalaisen golfin ykkösnimet, Minea Blomqvist ja Mikko Ilonen.

urheilu

Enhager tunnetaan parhaiten työstään niin urheilijoiden kuin valmentajien mentaalipuolen vahvuuksien rakentajana. Vierailunsa aikana Enhager luennoi puolentoista päivän ajan suomalaisille urheiluvalmentajille.

- Mentaalivalmennuksella on eri määriä annettavaa eri ihmisille. Joillekin se on sitä, että harjoittelee ahkerasti ja tuntee sitä kautta itsensä vahvemmaksi ja paremmaksi kuin muut. Tunteita ja ajatuksia ei voida mitata samalla tavalla, kuin esimerkiksi lihasten kasvua, mutta aivoja voidaan harjoittaa samalla tavalla, Enhager kertoo.

Golfissa henkisellä puolella on suuri merkitys, sillä lyöntien välillä kuluu pitkä aika. On kuitenkin hankala sanoa kuinka suuri osa peliä se on.

- Kukaan ei voi lyödä palloa vain henkisesti ajattelemalla, että lennä, lennä, vaan vartaloakin on käytettävä. Mutta palloa ei voi myöskään lyödä ilman, että ajattelee, jolloin tunteet tulevat mukaan kuvioon. Haluankin kysyä, onko olemassa tapa, jolla voin treenata ja käyttää ajatuksia ja tunteita samalla tavoin kuin lihaksia ja tekniikkaa. Juuri siitä olen täällä puhumassa.

Enhagerin työhön kuuluukin oikeastaan se, että hän saa valmennettavansa kysymään itseltään oikeita kysymyksiä.

- Jos tietäisit, ettet voi epäonnistua, kuinka pelaisit golfia? Jos tietäisit, ettet voi epäonnistua, kuinka eläisit elämääsi? Mitä tekisit, mitä uskaltaisit ajatella? Työskennellessäni huomaan usein, että ihmisillä on tiukka mielikuva siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei.

- Jos kysyy itseltään hyviä kysymyksiä, löytää myös itse hyviä vastauksia. Pitkällä tähtäimellä sillä tavoin löytää asioita, joihin keskittyä.

- Golfissa on hauskaa, että tietää mihin haluaisi pallon lentävän, ja tietää miten se pitäisi tehdä, muttei tee sitä kuitenkaan. Tai tietää, mitä ei pitäisi tehdä, ja tekee sen kuitenkin. Silloin se on enemmänkin henkistä, kuin teknistä.

Suomalaiset kärkigolfaajat myös hakemassa oppia

Suomalaisen golfin kärkinimet Minea Blomqvist ja Mikko Ilonen olivat myös paikalla kuuntelemassa Enhagerin luentoa ja poimimassa vinkkejä omaan harjoitteluunsa.

- Kiva tulla tällaiselle luennolle, missä joutuu kysymään itseltäänkin kysymyksiä, että hei mitä minä teen, mitä minä ajattelen. Sillä tavalla Kjell ei ole mitenkään uutta minulle, että valmentajani Pia Nilsson on oppinut Kjelliltä silloin nuorena. Asiat tulevat kuitenkin uudelta kantilta, Pialla on tietenkin oma tyylinsä, vaikka hän on häneltä oppinutkin, kertoo Minea Blomqvist.

- Minä tiedän, että pitää yhdistää sitä mentaalitreeniä. Kun sinä treenaat rangella, se ei ole vain sitä pallon lyömistä, vaan se on myös sitä, että sinä otat sen mentaalisena. Joka treenistä sinun pitäisi saada hyvää luottamusta, Blomqvist toteaa.

- Luulen, että olin aika hyvin messissä siinä, mistä Kjell alkoi puhumaan heti, ja minä ymmärsin sen hyvin selkeästi, mistä asioista hän puhui. Pelaajana ajattelee tällaisia asioita kuitenkin, mutta ei oikein osaa purkaa niitä asioita oikeasta päästä, pohtii puolestaan Mikko Ilonen.

- En näe yhtään mahdottomana sitä, että joskus ottaisin Kjelliin yhteyttä ja haluaisin jutella joistakin asioista hänen kanssaan. Tuntui ihan mielenkiintoiselta kaverilta, Ilonen jatkaa.

- En ole löytänyt itselleni sellaista punaista lankaa siihen mentaalipuoleen. Sen takia se on ollut tuolla taka-alalla. Olen sanonut jo muutaman vuoden, että kyllä se sieltä löytyy ja alan itse kiinnostumaan siitä aiheesta. Minun pitää vain löytää se, mistä lähden liikkeelle, ja oikeat tyypit, joiden kanssa alan asioista puhumaan, Ilonen tuumii omasta mentaaliharjoittelustaan.

Lähteet: YLE

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat