1. yle.fi
 2. Yle Urheilu
 3. urheilu

Brittikohteet taas Vakiossa

Maaottelutauon jälkeen Englannin kohteet valtaavat jalkapallon vakiokupongin. Kierroksen herkullisimmat varmat ovat Aston Villa sekä WBA. Paras ohitus löytyy puolestaan kohteesta kuusi.

Kohteesta kaksi nostetaan varmaksi Aston Villa, joka matkustaa Burnleyn vieraaksi. Nousijajoukkue Clarets on ollut tällä kaudella vahva kotipeleissään, mutta ollut niissä myös ennen kaikkea hyvin onnekas. Sen vastustajat ovat missanneet rankkareita ja tuomaritkin ovat olleet eduksi. Tällainen tuuri tuppaa yleensä tasaantumaan ajan myötä. Burnleyn normaalia hieman ahtaampi kenttä on myös suosinut joukkuetta. Lauantaina joukkueelta ovat edelleen sivussa pitkäaikaispotilaat Chris McCann sekä Martin Paterson.

Sarjavitonen Villa on tällä hetkellä selvässä nousussa, varsinkin kun tähtilaituri Ashley Young on löytänyt lähes vuoden tauon jälkeen vihdoin oman tasonsa ja alkanut loistaa viime otteluissa. Tämän seurauksena Villa nakutti peräti viisi maalia Boltonin verkkoon viime kierroksella, joten helppo johtopäätös on, että birminghamilaisseuran pelillinen kurssi on selvästi kääntymässä.

Heikoista otteista huolimatta Martin O'Neillin joukoilla on jo varsin tuhti pistepussi ja pelaajamateriaalinkin tasoero Burnleyyn on varsin iso. Villa on selvä suosikki vieraissakin, vie ottelun 45-prosenttisella todennäköisyydellä ja on oikein pelattuna näin ollen maistuva varmaidea.

Poissaolojen värittämä peli

Kohteessa viisi positiivisesti alkukauden aikana esiintynyt Sunderland isännöi loukkaantumisten runtelemaa Arsenalia. Black Cats on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan ainoastaan yhden, joten kurssi on ollut alavireinen. Joukkue on esiintynyt kotikentällään kuitenkin varsin vakuuttavasti häviten kuudesta ottelustaan vain yhden - ja senkin Chelsealle.

Yhtä kaikki, joukkueen vire ei juuri nyt säväytä, lisäksi lauantaina sivussa on muutama avainpelaaja. Kovaluinen keskikenttämies Lee Cattermole sekä maalivahti Craig Gordon ovat loukkaantuneet ja kärkimies Kenwyne Jones pelikiellossa. Tällaiset poissaolot ovat jo merkittäviä. Erityisesti Gordonin korvaava unkarilainen Marton Fulop ei ole aivan samaa kaliiberia kuin ykköskassari.

Jos on Sunderlandilla loukkaantumishuolia, niin niin on myös vierasjoukkue Arsenalilla. Bendtner, van Persie hyökkäyksestä, Theo Walcott mahdollisesti myös sivussa, Kieran Gibbs, Gael Clichy, Denilson, Johan Djourou... Lista on pitkä kuin nälkävuosi.

Arsenalilta löytyy toki laajuutta rosteristaan ja useampi reservipelaaja mahtuisi myös Sunderlandin kokoonpanoon, joten materiaalien välinen tasoero on selvä vieraiden eduksi. Tykkimiehet on ollut nousuliidossa, sillä alla on neljä peräkkäistä voitettua ottelua ja edellisen kerran joukkue on hävinnyt ennen syyskuun puoltaväliä.

Järkyttävät poissaolomurheet tekevät kuitenkin varovaiseksi, eikä Arsenalia tee mieli merkata varmaksi asti. Sunderland on viimeksi voittanut Arsenalin kotonaan vuonna 2000. Vierasvoittoon päädytään tälläkin kertaa yli kerran kahdesta, joten kohde on periaatteessa liki oikein merkattu. Tässä kohtaa niin sanottu ”mutu” on kuitenkin hieman isäntien puolella, niinpä kuponkiin on syytä ottaa mukaan myös ristivarmistus.

Tykes tykittää

Barnsley on ehdottomasti pelikansan aliarvostama kohteessa kuusi, jossa sen vieraaksi saapuu yksi sarjan tasokkaimmista ryhmistä, Cardiff. Kotijoukkue Tykes vaihtoi surkean alkukauden jälkeen manageriaan ja tahti onkin ollut aivan erilaista viime kuukausina - Barnsley on hävinnyt viimeisestä kymmenestä liigaottelustaan vain kolme ja nuokin tappiot ovat tulleet kuntopuntarin kärjessä olleille laatujoukkueille. Viime kierroksella manageri Mark Robinsin joukot hallitsivat ottelua selvästi Sheffield Unitedia vastaan jääden varsin epäonniseen tasapeliin.

Cardiff on toki joukkueista laadukkaampi, mutta tasoero ei ole niin suuri, että se ansaitsisi olla ottelussa edes suosikki. Lisäksi sinipaitojen riveistä voi yhä puuttua koko sarjan toiseksi paras maalintekijä, keskikenttämies Pete Whittingham, jota vaivaa polvivamma. Walesilaisten viime ottelut ovat olleet muutenkin hieman tukkoisempia, sillä edellisellä kierroksella joukkue hävisi Swansealle vieraissa 2-3, jota edelsi tasuri Nottinghamin kanssa kotona.

Joukkueiden aiemmat vastaavat kohtaamiset ovat olleet luonteeltaan hyvin vähämaalisia ja sama tahti jatkunee tälläkin kertaa. Pelikansa on tykittänyt vieraille käsittämättömät 55 pinnaa pelimerkeistä. Kun ottelu on lähtökohdiltaan täysi tasabuukki, on rajusti ylipelatun vierasvoiton ohittaminen koko kierroksen parhaita ideoita. Kuponkiin piirtyy siis herkullinen yksiristi.

Joko nyt Reading?

Kohteessa yksitoista Reading saa vastaansa yhden alkukauden suurimmista yllättäjistä, Blackpoolin. Reading ei ole edelleenkään voittanut kotikentällään sitten tammikuun. Viimeksi joukkue tasasi pisteet Ipswichin kanssa 1-1 -lukemin. Jostain syystä pelaajisto kantaa valtavia paineita niskassaan, kun joukkue esiintyy kotifanien silmien alla Madejskilla. Sarjataulukko antaa toki joukkueen iskukyvystä väärän kuvan, sillä materiaaliltaan Reading on jopa sarjan ylempää keskikastia.

Blackpool ei ole hävinnyt viiteen peliin, mutta on ollut vieraskentällä enemmän hankaluuksissa. Seasiders on ollut erityisen tasuriherkkä reissupeleissään ja tasannut pisteet peräti puolissa vierasotteluissaan. Joukkue on yllätysvalmis ja miehistö pelaa tällä hetkellä valtavalla itseluottamuksella suuren persoonan, Ian Hollowayn, johtamana. Viime vuonna vastaava ottelu päättyi Readingin 1-0 -voittoon.

Ottelun lähtökohdat ovat sen verran arvaamattomat, että kohteeseen on syytä rastittaa useampi merkki, sillä Reading voi varsin hyvin jatkaa alisuorittamista kotonaan. Peliprosentit ovat kotijoukkueeseen kallellaan hieman alle 50 prosentin edestä. Ottelun todennäköisyysarviossa ykkönen nousee vain karvan yli 40 pinnan, mutta ykköstä ei tee mieli jättää kokonaan pois kupongilta, kun vastassa on melko arka vierailija. Readingin ikuisuuksia kestänyt putki voi hyvinkin katketa - merkataan kuponkiin kuitenkin yksiristi.

Albion alistaa

Kupongin viimeisessä kohteessa jatketaan jälleen Bristol Cityn ohipelaamista. Viime kierroksella Robins venyi taas onnekkaaseen pisteeseen tasoittaen pelin Nottinghamin vieraana lisäajalla, mutta nyt joukkueen pahasti vääristyneen kuntopuntarin on aika painua pakkaselle. City on perinteisesti myös suhteellisen arka vieraspeleissään - tällä kaudella joukue on voittanut reissussa vain yhden pelin. Puolustaja Bradley Orr on akillesvaivaisena edelleen sivussa.

West Bromwich on ehdottomasti yksi sarjan kovimmista joukkueista ja on päässyt takaisin raiteilleen muutaman huonon pelin jälkeen. Albionin riesana oli aiemmin tukku avainmiesten poissaoloja, jotka ovat myös helpottaneet. Viime kierroksella WBA kaatoi vieraissa täysin ansaitusti Leicesterin, joka on yksi sarjan kovakuntoisimmista joukkueista, ja sitä ennen kotikentällä jäi jalkoihin niin ikään hyvää jaksoa pelannut Watford peräti 5-0 -numeroin. Tasoero joukkueiden välillä on todella selvä.

Viime vuoden kohtaaminen päättyi isäntien peräti 4-1 -voitoon. Hyvään iskuun päässyt WBA nuijii Bristolin kumoon tälläkin kertaa kuusi kertaa kymmenestä. Vakiokansa on merkannut siis kohteen liki oikein, niinpä usein toteutuva ykkönen kelpaa mainiosti varmaksi.

Vihjerivi (6+0):

 1. Birmingham - Fulham 1X

 2. Burnley - Aston Villa 2

 3. Chelsea - Wolverhampton 1

 4. Hull - West Ham 12

 5. Sunderland - Arsenal X2

 6. Barnsley - Cardiff 1X

 7. Coventry - Crystal Palace 1

 8. Doncaster - QPR 2

 9. Leicester - Plymouth 1

 10. Middlesbrough - Nottingham 1

 11. Reading - Blackpool 1X

 12. Watford - Scunthorpe 12

 13. WBA - Bristol City 1