Suora

 • Elävä arkisto esittää

Japani joukkueyhdistetyn yllätysvoittaja, Suomi kahdeksas

Yhdistetyn joukkuekilpailun maailmanmestaruutta pääsi juhlimaan kaikkien yllätykseksi Japanin joukkue. Hopean nappasi tiukan loppukiritaistelun hävinnyt Saksa, ja pronssille taipui Norja. Suomi hiipui hiihto-osuudella kahdeksanneksi.

urheilu

Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus hiihdettin 4 x 5 km:n viestinä. Matkaan lähti kymmenen joukkuetta, kun USA ja Sveitsi eivät hiihto-osuudelle lähteneet. Kukin viestiosuus hiihdettiin kahtena 2,5 km:n lenkkinä. Mäkiosuuden voittaja Ranska lähti ladulle ensimmäisenä. Itävalta lähti matkaan 8 sekuntia myöhemmin ja Suomi kolmantena 13 sekuntia myöhemmin.

Suomen avaajana ladulle lähti Jaakko Tallus. Talluksen hiihto ei kuitenkaan lähtenyt kulkemaan toivotulla tavalla. Ensimmäisen osuuden puolivälissä Ranskan Maxime Laheurte johti edelleen, ja Itävallan Bernhard Gruber oli aivan kannassa. Tallus ei pysynyt kärkikaksikon kyydissä, ja lisäksi Suomen jälkeen startanneet lähteneet Saksa, Japani ja Norja ohittivat Suomen. Vaihtoon kärkinelikko tuli ryhmänä Japanin johtaessa, Saksan Ronny Ackermann oli jäänyt ryhmästä 11 sekuntia. Tshekin Tomas Slavik ohitti Talluksen osuuden lopulla ja Suomi tuli vaihtoon seitsemäntenä 1.27,9 kärjestä jääneenä.

Suomen toisen osuuden hiihti Lauri Asikainen. Kärkinelikko Ranska, Japani, Itävalta ja Norja irtosi osuuden alussa omille teilleen, mutta osuuden puolivälissä Saksan Erik Frenzel oli ottanut ryhmän kiinni. Toiseen vaihtoon ensimmäisenä tuli Ranska, kannoillaan Norja, Saksa ja Japani. Itävalta oli jäänyt jo puoli minuuttia kärjestä. Asikainen toi Suomen vaihtoon yhdeksäntenä 3.13,4 kärjen perässä.

Kolmannella osuudella kärkinelikko hiihti yhdessä hieman tilannetta kyräillen ja hakien asemia viimeiseen vaihtoon. Itävalta ei kyennyt hiihtämään karkulaisia kiinni. Kolmannen osuuden lopun raskaassa nousussa Saksan Björn Kircheisen teki nykäisyn ja sai hetkessä venytettyä selkeän eron. Saksa tuli viimeiseen vaihtoon ensimmäisenä, Norjan ja Japanin seuratessa 12,1 ja 13,4 sekunnin päässä, Ranska jäi 20,8 päähän. Suomen kolmannen osuuden hiihtäjä Jim Härtull tuli vaihtoon edelleen yhdeksäntenä, ero kärkeen oli 4.21,9.

Ratkaisu nähtiin vasta loppusuoralla

Viimeisellä osuudella Saksan joukkueen ankkuri Tino Edelman otettiin heti osuuden alussa Japanin Norihito Kobayashin ja Norjan Magnus Moanin toimesta kiinni. Moan otti kärkipaikan ja ryhmä hiihteli tilannetta tarkkaillen pitkään yhdessä. Kukaan kärkikolmikosta ei pystynyt irtiottoon matkan aikana ja ratkaisu jäi loppukirin varaan. Loppusuoralla nähtiin hieno yllätys, kun Japanin Kobayashi oli loppukirissä kovin ja vei kultamitalit monon mitalla ennen Saksaa. Moanin kiriruuti ei ollut kuivimmillaan, ja Norja jätettiin selvästi pronssille 3,6 sekuntia voittajalle hävinneenä.

Suomen ankkurilla Janne Ryynäsellä ei ollut paljoakaan tehtävissä. Hän pystyi kuitenkin parantamaan Suomen sijoitusta pykälän verran ja toi Suomen maaliin kahdeksantena. Ero kärkeen venähti loppujen lopuksi karvan verran alle viiteen minuuttiin (4.59,1).

Japanin joukkueessa yllätysmestaruutta juhlivat Yusuke Minato, Taihei Kato, Akito Watabe ja Norihito Kobayashi.

Joukkueyhdistetty, lopputulokset

 1. Japani 48.32,3
 2. Saksa +sama aika
 3. Norja +3,6
 4. Ranska +17,1
 5. Itävalta +1.05,0
 6. Tshekki +2.56,6
 7. Italia 4.04,5
 1. Suomi +4.59,1
 2. Viro +5.19,2
 3. Venäjä +5.59,9

Lähteet: YLE

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat