1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Näkökulma: Ampumahiihtoliitto - paluu menneisyyteen osa 1

Ampumahiihtoliiton tähtäin on ruosteessa, laikat pysyvät taulussa ja sakkokierrokset seuraavat toistaan. CAS eli Urheilun Kansainvälinen Välitystuomioistuin kumosi jo muutama viikko sitten Kaisa Variksen elinikäisen kilpailukiellon. Suomen Ampumahiihtoliitto ei ole ottanut asiaan mitään kantaa, se ei pysty antamaan Kaisa Variksen tapauksessa minkäänlaista selkeää vastausta peruskysymyksiin; Voiko Kaisa Varis kilpailla vai ei?

Miten liitto suhtautuu Kaisa Varikseen, halutaanko häntä lajin pariin enää? Vastaus voisi olla jälkimmäiseen kysymykseen; ”toivomme, että Kaisa Varis vetäisi johtopäätöksen, ettei enää ole tervetullut ampumahiihdon pariin” tai ”hän on valmis kilpailemaan, tervetuloa”. Veikkaisin, että liitossa ollaan ensimmäisen vastauksen kannalla, mutta sitä ei sanota ääneen. Miksei? Liitto viljelee sen sijaan latteuksia; ”Olemme avoimia, mutta emme nyt lausu mitään julkisuudessa.” ”Haluamme olla neutraaleja tässä asiassa.” ”Tämä on laajempi koko urheilua koskeva asia, jolla on yhteiskunnallista merkitystä.”

Ampumahiihtoliiton ainoa selkeä vastaus saatiin eilen, kun se lähetti lyhytsanaisen tiedotteen hallituksen kokouksen jälkeen. Viesti oli; ”CAS:n päätös on merkitty tiedoksi ” ja ”Suomen Ampumahiihtoliitolla ei ole asiassa muuta tiedotettavaa.”

Tiedonvälityksen kannalta se on kuin pyllistys päin naamaa. Sisältö on nolla. Kaisa Varis on hakenut jo liitolta lisenssiä, joka tarkoittaa sitä, että hän aikoo tulevaisuudessa kilpailla ampumahiihdossa, ainakin jollakin tasolla. Kaisa Varis olisi tiettävästi pyrkinyt Kuhmon SM-kisoihin vajaan kahden viikon päästä, mutta ilmoittautumisaika on mennyt umpeen.

Ampumahiihtoliitolle asia on monimutkainen, mutta kaikkeen on ratkaisu. Se on ryhdikkyys ja selkeä kannanotto tapaus Varikseen. Salaperäisyyden verkko kietoutui myös hallituksen kokouksen ylle. Paikka haluttiin pitää salassa, kuvaamisesta yleisellä paikalla nuristiin. Toiminta vaikuttaa erityispiirteissään vanhanaikaiselta ja muistuttaa paluusta menneisyyteen. Arvoisa Ampumahiihtoliitto! Olkaa avoimia oikeasti ja kertokaa mielipiteenne.

Pekka Viinikka