1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Kaisa Variksella edelleen halu kilpailla

Kaisa Varikselle maaliskuu ja perjantai 13. oli onnenpäivä. Kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ilmoitti tuolloin päätöksensä, jolla se kumosi Kansainvälisen Ampumahiihtoliiton IBU:n antaman elinikäisen kilpailukiellon. YLE Urheilu tapasi sunnuntaina yli 14 kuukautta julkisuudesta poissa pysytelleen Variksen.

CAS totesi päätöksessään, että IBU teki sääntörikkomuksen Varikselta otetun B-dopingnäytteen analysoinnissa. B-näyte avattiin ilman, että hänen nimeämänsä asiantuntija oli paikalla. Variksen ehdottama analysoinnin ajankohta ei olisi CAS:n mukaan vaarantanut testin luotettavuutta.

- Kyllähän siinä syntyi sitten vaikutelma, ettei minulle edes haluttukaan antaa sitä oikeutta, mikä urheilijalle olisi normaalisti siinä tilanteessa kuulunut. Sen vuoksi päätin heti silloin, että tulen jälkikäteen peräämään oikeuttani. Käytännössähän se sitten tapahtui, Varis toteaa.

- Kannatan ehdottomasti antidopingtyötä, kunhan vain kaksi asiaa on kunnossa ja ne toteutuvat myös käytännössä. Ensinnäkin se, että testimenetelmät ovat idioottivarmoja. Toisekseen tasa-arvon toteutuminen urheilijoiden kesken taustasta ja kansalaisuudesta riippumatta, hän lisää.

Viimeiset 14 kuukautta ovat olleet Varikselle raskaita. Vaikka CAS:n päätös oli hänelle myönteinen, niin ratkaisu venyi varsin pitkään.

- Kyllähän siinä tovi jos toinenkin meni mietiskellessä. Kun on ollut jo vuosikausia mukana huippu-urheilussa, niin on tavallaan jo sisäistänyt pelin hengen. Minun kokemukseni mukaan pelissä tarvitaan lujia otteita. Toisaalta on se niinkin, ettei sieltä sitten katsomon puolelle kesken kaiken hypätä. Siellä sitten ollaan ja koetetaan pärjätä, hän pohtii.

Useiden huulille nousee CAS:n päätöksen jälkeen kysymys, mitä Varis tekee nyt. Ryhtyykö hän peräämään korvauksia oikeusteitse ja jatkaako hän huippu-urheilu-uraansa? Kumpaankaan asiaan ei ole suoraa vastausta.

- Kyllä minulla on halu edelleen kilpailla. Tietenkin käytännössä on kyse siitä, että mille tasolle ne tavoitteet asetetaan. Nyt kun tämä viimeinen reilu vuosi on mennyt niin, että päähuomio on ollut muissa asioissa kuin siinä urheilussa, paluu entiseen eli urheilun ehdolla menemiseen tuntuu ajatuksena vähän vieraalta, sanoo Varis.

Variksen motivaatio hiihtoladuille on kova. Kilpailukutsuja on sadellut, mutta toistaiseksi kisaladut saavat odottaa. Kontiolahden Urheilijat on vielä vaitonainen urheilijan mahdollisuudesta jatkaa seurassaan.