1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Seppälä: Variksen vitkuttelu ei enää mahdollista

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kävi YLE Urheilun studiovieraana. Seppälän mukaan kilpailukiellostaan vapautettu Kaisa Varis oli onnekas, sillä nykyisillä, vuoden 2009 alussa voimaan astuneilla säännöillä tuomio olisi pysynyt.

- Tässä on kyse siitä, kuinka suuria muotoseikkoja yleensä hyväksytään dopingvalvojien taholta. Pitää muistaa, että säännöt on tehty sekä urheilijoiden että urheiluyhteisön turvaksi, Seppälä sanoo.

Tällä Seppälä viittaa siihen, että Variksen elinikäinen kilpailukielto kumottiin muotoseikan takia. Variksen B-näyte analysoitiin kiireessä ilman urheilijan läsnäoloa, mikä antoi Varikselle porsaanreiän. Enää tätä porsaanreikää ei säännöissä ole.

- Vuoden 2009 alusta tuli voimaan uudet säännöt, joiden mukaan tämä B-analyysi tulee tehdä seitsemän työpäivän kuluessa näytteen annosta. Urheilija ei voi enää vitkutella Variksen tavoin eikä urheilijan läsnäolo ole enää aiemmasta poiketen pakollista, Seppälä valaisee.

- B-näytteen poistamisesta kokonaan puhuttiin pitkään. 2000-luvulla tuli kuitenkin EPO-näytteiden yhteydessä muutama tapaus, jossa A-näyte oli positiivinen, B-näyte ei. Sääntöihin tuli siinä vaiheessa täsmennyksiä.

Seppälä muistuttaa, että Variksen paluu laduille on mahdollista aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Vaikka Variksen historiassa on jo yksi kärsittykin doping-rikkomus, hän ei tule saamaan ADT:lta erikoiskohtelua.

- Jos Varis ilmoittaa jatkavansa kilpauraansa, siitä hetkestä alkaa puolen vuoden karenssiaika, jonka aikana häntä testataan useasti. Tämän läpäistyään hän pääsee kisoihin mukaan, Seppälä sanoo.

- Ensin on tiedettävä, aikooko hän palata kilpaurheilun pariin. Jos hän päättää palata, häntä tullaan testaamaan siinä, missä muitakin; ei enempää eikä vähempää.