Griffininista NBA:n ykkösvaraus - espanjalaissensaatio meni numerolla viisi

Koripallon NBA-liigan vuotuinen varaustilaisuus järjestettiin New Yorkissa. Ykkösvarauksen kunnian sai Los Angeles Clippersin varaama kookas laituri Blake Griffin. Paljon kohua herättänyt espanjalaispelaaja Ricky Rubio varattiin Minnesotaan 1. kierroksen viidentenä pelaajana.

208-senttinen ja 113-kiloinen Griffin oli selkeä suosikki ykkösvaraukseksi. Hän on dominoinut yliopistosarjaa Oklahoman joukkueessa viimeisen parin kauden aikana. Hän teki viime kaudella pisteitä 22,7 keskiarvolla. Griffin tunnetaan myös erinomaisena puolustuspelaajana, ja hän on melkoinen tekijä myös korien alla.

Vain 19 ottelua menneellä kaudella voittaneelle Clippersin organisaatiolle Griffinin saaminen oli lottovoitto. Joukkue on ollut yksi NBA:n suurimmista vitseistä jo pidemmän aikaa, eikä se ole ollut pudotuspeleissä kuin kerran viimeisen 12 vuoden aikana.

- Kun kukaan ei odota joukkueelta mitään, sinulla on aikaa rakentaa rauhassa. Toivon mukaan tulemme toimimaan niin. Toivottavasti pystymme seuraavan parin kauden aikana pääsemään pudotuspeleihin, ja muuttumaan joukkueeksi, joka on vakiovieras playoffeissa, Griffin totesi.

Minnesota tarttui Rubioon

Memphis varasi toisena sentteri Hasheem Thabeetin, Oklahoma City kolmantena takamies James Hardenin ja Sacramento neljäntenä takamies Tyreke Evansin. Viidentenä piti olla varausvuorossa Washingtonin mutta Minnesota hankki varausvuoron itselleen ja varasi 18-vuotiaan espanjalaisen Ricky Rubion.

Takamiehestä on puhuttu paljon kauden aikana, koska hänessä on omat riskinsä. Hänen espanjalaisseura DKV Joventut vaatii miehestä 4,75 miljoonan euron korvausta, mikäli hän lähtee NBA-liigaan. Rubion lähteminen rapakon taakse ei ole lainkaan varmaa.

- Nyt tiedän, mikä olisi joukkueeni. Minun on puhuttava joukkueen kanssa, mitä he ovat varalleni suunnitelleet. Jos näen sen tarpeellisena, maksan ulosostohinnan (Joventutille), Pekingissä olympiahopeaa Espanjan paidassa voittanut huippulupaus pyöritteli.

Rubion taidot olisivat riittäneet varmasti korkeampaankin varaukseen mutta miehen ympärillä leijuvat kysymykset karkottivat kiinnostusta. Minnesotalla oli varaa riskiin, sillä se pääsi varaamaan peräti neljä pelaajaa avauskierroksella. Ikään kuin varmimmaksi vakuudeksi Timberwolves varasi Rubion jälkeen Jonny Flynnin, joka pelaa myös takamiehen paikkaa.