Kalevan kisat alkavat - seuraa näitä!

Yleisurheilun Suomen mestaruuksista taistellaan tänä vuonna Espoon Kalevan kisoissa. Leppävaarassa taistellaan perjantaista sunnuntaihin paitsi Suomen mestaruuksista myös viimeisistä paikoista Berliinin MM-koneeseen. YLE Urheilu listasi kilpailupäivien mielenkiintoisimmat lajit.

Perjantai: Rikkooko Sonck B-rajan?

Perjantaina ratkotaan kymmenen Suomen mestaruutta. Berliinin MM-kisoja ajatellen mielenkiintoisin laji on

110 metrin aitajuoksu , jossa Juha Sonck hyökkää B-rajan, 13,62, kimppuun. Turun Urheiluliiton miehen tänä vuonna juostu ennätys on 13,65.

20 kilometrin kävelyssä hallitseva mestari ja Berliinin MM-kisojen 50 kilometrille valmistautuva Jarkko Kinnunen saa vastaansa suurlupaus Aku Partasen. Vaikka Antti Kempas on loukkaantuneena sivussa, yhdenkin sympaattisen arvokisakävelijän näkeminen on harvinaista herkkua Suomessa.

Miesten kuulassa huomio kiinnittyy jo aamupäivän karsintaan, kun takavuosien huipputyöntäjämme Conny Karlsson asettuu viivalle. Kuulan loppukilpailu käydään myöhemmin perjantai-iltana. Jussi Utriainen (

10 000 m ) ja Annemari Sandell-Hyvärinen (

5 000 m ) puolustavat perjantaina ensimmäisiä vuosi sitten saavuttamistaan tuplamestaruuksista.

Lauantai: Kuka tarraa seipään MM-paikkaan?

Lauantaina ratkotaan Suomen nopein mies ja nopein nainen

100 metrillä . Molemmilla matkoilla nähdään mielenkiintoista väriä, kun SE-mies Tommi Hartonen juoksee kesän ensimmäisen henkilökohtaisen kisansa ja naisten puolella loukkaantumisistaan toipuvan Johanna Mannisen on määrä avata kautensa. Manninen haastaa tuplamestaruutta (100 ja 200 m) puolustavan Sari Keskitalon.

Myös Berliinin kannalta lauantai on mielenkiintoinen.

Miesten seipäässä B-rajan ylittäneet Vesa Rantanen, Eemeli Salomäki ja Jarno Kivioja ratkovat ainoaa kisapaikkaa - ellei sitten joku yllä A-rajaan (570).

Miesten keihäässä on puolestaan karsinta, jonka mielenkiintoa lisää se, että finaaliin pääsee vain kahdeksan kilpailijaa. Karsintaraja on tosin 75 metrissä, joten finalisteja nähtäneen enemmänkin.

Naisten keihäässä heitetään finaali, jossa Mikaela Ingberg yrittää syöstä Kirsi Ahosen vallasta.

Lauantaina nähdään myös Jukka Keskisalon kenraaliharjoitus Berliiniä varten. Keskisalo juoksee Espoossa vain lauantaina ohjelmassa olevan

1 500 metriä . Lauantai on myös todellinen ottelujen superpäivä, kun seitsenottelussa käydään viimeiset kolme ja kymmenottelussa ensimmäiset viisi lajia.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Lauantaina ovat ohjelmassa myös naisten ja miesten

pituushypyt . Tommi Evilä jäi vuosi sitten karsintaan, kun hänen askelmerkkinsä oli pahasti hakoteillä. Nyt Evilä hakee revanssia mutta vastus on kova. Ainakin alle 23-vuotiaiden EM-pronssimitalisti Mikko Kivinen voi superonnistumisella hätyytellä jopa Berliinin B-rajaa, 805.

Sunnuntai: Keihään valintasoppaan selvyys

Sunnuntain ehdoton kohokohta on

miesten keihäs . Viimeisen MM-paikan kohtalo ratkaistaan lähtökohtaisesti Antti Ruuskasen ja Ari Mannion välillä. Mielenkiintoa lisää kuitenkin jo MM-kisoihin valittu Tero Järvenpää: hänen on vaikean kesän jälkeen osoitettava kuntonsa olevan MM-paikan arvoinen. Mestaruudesta taistelevat lisäksi ainakin jo MM-kisoihin valitut Tero Pitkämäki ja Teemu Wirkkala.

Naisten seipäässä nähdään jälleen kerran Vanessa Vandyn ja Minna Nikkasen välienselvittely. Suomen ennätys on tänä kesänä kohonnut jo 446:een, eikä ennätyksen koheneminen Leppävaarassa olisi mikään yllätys.

Miesten

200 metrillä on odotettavissa erittäin mielenkiintoinen sekoitus eri matkojen juoksijoita. Visa Hongiston yrittävät syöstä vallasta ainakin 400 metrin komeetta Matti Välimäki ja pitkissä aidoissa aiemmin päivällä kilpaileva Jussi Heikkilä. Lisäksi Tommi Hartonen on ilmoittautunut myös 200 metrille.

Kisat päättyvät

kymmenottelun 1 500 metriin sekä aina yhtä mielenkiintoisiin

800 metrin kisoihin.