Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää

Venäjän MM-haaveet haihtuivat Sloveniassa

Slovenia järjesti melkoisen yllätyksen pudottamalla Venäjän jalkapallon MM-lopputurnauksesta. Joukkue voitti jatkokarsinnan keskiviikon kotiottelunsa 1-0 ja selviytyi Etelä-Afrikkaan vierasmaalisäännön perusteella. Venäjä oli voittanut lauantain ensimmäisen osan 2-1.

urheilu

Slovenia teki voitto-osumansa tärkeään paikkaan juuri ennen taukovihellystä. Valter Birsa keskitti maalin eteen Zlatko Dedicille, joka ohitti vieraiden maalivahdin Igor Akinfejevin.

Venäläiset hakivat tasoitusta toisella puoliajalla, mutta takaa-ajo koki kenties ratkaisevan takaiskun 66. minuutilla Aleksander Kerzhakovin saatua punaisen kortin. Hän otti yhteen Slovenian maalivahdin Samir Handanovicin kanssa.

Venäjä pelasi ottelun viime hetket yhdeksällä miehellä, sillä myös Juri Zhirkov lensi vielä suihkuun. Hän sai toisen varoituksensa erotuomarin antamalla lisäajalla.

Vuonna 1991 itsenäistyneen Slovenian edellinen ja toistaiseksi ainoa esiintyminen MM-lopputurnauksessa oli vuonna 2002. Tuolloin joukkue hävisi kaikki kolme otteluaan.

- Nämä pelaajat ovat jatkaneet slovenialaisen jalkapallon tuhkimotarua. Heistä on tullut kuolemattomia. Olimme parempia ensimmäisestä minuutista lähtien ja ansaitsimme oikeuden mennä Etelä-Afrikkaan, Slovenian päävalmentaja Matjaz Kek riemuitsi.

- Haaveemme ovat toteutuneet. Ansaitsemme kaiken menestyksen, ensimmäisestä kannattajasta viimeiseen, säesti ratkaisija Dedic.

Venäjän luotsille Guus Hiddinkille tappio oli katkera, sillä hän jäi maajoukkuevalmentajana ensimmäistä kertaa rannalle arvoturnauksesta. Hän johdatti Hollannin (1998), Etelä-Korean (2002) ja Australian (2006) MM-kisoihin sekä Venäjä EM-kisoihin (2008).

Ottelua seurasivat paikan päällä Mariborissa myös maiden presidentit Danilo Turk ja Dmitri Medvedev. He keskustelivat lyhyesti ensimmäisen puoliajan jälkeen.

Euroopan MM-jatkokarsinta, 2. osat

Ukraina - Kreikka 0-1 (0-1)0-1 Dimitrios Salpingidis (32 min)

Kreikka jatkoon yhteismaalein 1-0

Slovenia - Venäjä 1-0 (1-0)1-0 Zlatko Dedic (44 min)

Yhteismaalit 2-2, Slovenia jatkoon vierasmaalisäännöllä

Bosnia-Hertsegovina - Portugali 0-1 (0-0)0-1 Raul Meireles (56 min)

Portugali jatkoon yhteismaalein 2-0

Ranska - Irlanti ja. 1-1, 0-1 (0-1) 0-1 Robbie Keane (32 min)1-1 William Gallas (103 min)

Ranska jatkoon yhteismaalein 2-1

Lähteet: YLE-AP-AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat