1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ampumahiihtoliitto: Varis on vapaa kilpailemaan

Suomen ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Janne Hakala ei säikähtänyt tietoa Kaisa Variksen paluusta kilpaladuille. Hakalan mukaan liitto kunnioittaa urheilun korkeimman tuomioistuimen CAS:n päätöstä, jolla Variksen elinikäinen kilpailukielto kumottiin viime keväänä.

- Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoitti jo maaliskuussa, että se kunnioittaa CAS:n päätöstä. Kyllähän tässä asiassa pelisäännöt ovat olemassa ja ne koskevat myös Suomen ampumahiihtoliittoa. Me toimime samalla tavalla kuin kansainvälinen liitto. Kunnioitamme myös CAS:n päätöstä, Hakala sanoi YLE Urheilulle maanantaina.

Hakalan mukaan Variksen seura ei ole vielä toimittanut liittoon hakemusta Variksen kilpailulisenssille. Takarajaa lisenssin hankkimiselle ei kuitenkaan ole ja kausikin on vasta alkamassa.

- Meillä uusi kausi käynnistyi 1. marraskuuta. Seurat parhaillaan päivittävät ensi kauden kilpailijoitaan, mutta tähän päivään mennessä ei ole vielä Suomen ampumahiihtoliittoon Kaisa Variksen tietoja tullut. Mitään takarajaa asialla ei ole, Hakala kertoi.

Variksen seuran mukaan paluuta tekevän urheilijan tavoitteena ei ainakaan näillä näkymin ole palata lajin huipulle, mutta halutessaan Variksella on mahdollisuus vaikka osallistua alkukauden katsastuskilpailuihin kotimaassa.

- Kun kilpailulupa urheilijalla on, on hän silloin vapaa Suomessa kansallisiin kilpailuihin osallistumaan. Kansainväliset edustustehtävät päättää Ampumahiihtoliiton hallitus ja nyt kun on olympiatalvi, niin olympiakisojen osalta päätökset tekee tietysti Suomen Olympiakomitean hallitus, Hakala selvitti.

Hakala totesi, ettei dopingkohujen ryvettämän Variksen paluu ole Suomen ampumahiihtoliitolle kiusallinen asia.

- Ei tässä ole mielestäni yhtään mitään kiusallista. Urheilijat urheilevat ja niin urheilijoilla kuin urheilujärjestöilläkin on pelisäännöt. Me katsomme liittona eteenpäin. Ampumahiihto on hieno laji, kyllä tänne mukaan sovituilla pelisäännöillä mahtuu, Hakala päätti.

Yksi Ampumahiihtoliiton tärkeistä sponsoreista on Olvi, josta kerrottiin YLE Urheilulle, että Variksen mahdollinen nousu maajoukkueeseen ei aiheuttaisi toimenpiteitä. Olvi on tehnyt sopimuksen lajiliiton kanssa, jossa mm. nuorisotyön tukeminen on tärkeätä.