1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Uotila pitää Lepistöä vahvana voittajasuosikkina

Taitoluistelun EM-kilpailut alkavat tiistaina Tallinnassa. Suomea koitoksessa edustaa sama iskukykyinen joukkue kuin vuosi sitten Helsingin EM-kilpailuissa eli Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö, Ari-Pekka Nurmenkari sekä jäätanssijat Oksana Klimova – Sasha Palomäki. YLE Urheilun monivuotinen taitoluisteluasiantuntija Anuliisa Uotila on tehnyt tarkat analyysit Suomen yksilöluistelijoista. Uotila pitää Laura Lepistöä kisojen voittajasuosikkina.

Kuva: YLE

Laura Lepistö

Euroopan mestaruuden puolustaminen on välietappi Suomen mestari Laura Lepistölle. Päätavoite Vancouverissa lienee se unelma, jonka eteen on satsattu jo useampi kausi. Euroopan mestaruuteen riittää kuitenkin vain nappisuoritus. On pysyttävä omalla tasollaan sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa.

Lauran molempien ohjelmien koreografiat ovat vaativia. Vain harva huippuluistelija kykenee yhdistämään vaikean tekniikan vaativaan ilmaisullisesti täysipainoiseen kokonaisuuteen. Lauran ohjelmissa kaikki osa-alueet ovat tasapainossa. Vaikea kolmoistulppi hyppy-yhdistelmä ja loistavat askelsarjat sekä piruetit ovat teknisesti Lauran parasta osaamista. Maailman pisterankingin kuutonen on ehdottomasti vahva voittajasuosikki. Haastajat tulevat Italiasta ja Venäjältä.

Kiira Korpi

Kiira Korpi mielii mitaleille EM-kisoissa. Olympiapaikan saaminen edellyttää onnistumista, sillä kaksi parasta suomalaista nimetään olympiaehdokkaiksi. Kiiran tavoite on realistinen. Hänellä on erittäin vahva hyppytekniikka ja loistava kyky tsempata itseään kovassa paikassa.

Hyppyjen vaikeustasot ja todella hyvin Kiiralle sommitellut ohjelmat tulevat varmasti vakuuttamaan tuomarit. Vahva harjoittelujakso ja tinkimätön päivätyö näkyvät suoritusten tasossa. Kiiralla on kyky luistella ilmaisullisesti vahvat ohjelmat vakuuttavasti. Omalla taitotasollaan pysyen, tavoite on hymyillen saavutettavissa.

Susanna Pöykiö

Susanna on kilpaillut vähemmän kuin Laura ja Kiira tällä kaudella. Sitkeät ja uusiutuvat vammat eivät helpota urheilijan valmistautumista arvokisoihin. Onneksi Susannalla on kokemusta myös tästä aiemmilta kausilta. Hän osaa rytmittää harjoittelun myös niinä aikoina kun keho ei salli maksimirasitusta.

Susanna vahvuudet ovat edelleen perusluistelun pehmeä tekniikka ja hyvä hyppytekniikka. Taitotaso riittää mitalin puolustamiseen, mutta tinkiä ei voi millään osa-alueilla. Susanna on loistava kilpailija kovassa paikassa ja antanee tasaveroisen panoksensa olympiaehdokaskilpailussa Kiiralle ja Lauralle.

Ari-Pekka Nurmenkari

Murtautuminen EM-tasolla kärkikymmenikköön 38 kilpailijan joukossa on haaste, johon vaaditaan kova taitotaso. Kolmoisaxel ja kolmois-kolmoishyppy-yhdistelmän onnistuminen molemmissa ohjelmissa on edellytys tuloslistan kärkeen pääsemiseksi.

Miesten kilpailun vahvimmat mitaliehdokkaat nostavat varmasti suorituksillaan kilpailun tason sellaiseksi, että omasta taitotasosta tinkiminen ei kannata. Ari-Pekka Nurmenkarin vahva lyhytohjelma saa toivon mukaan jatkoa onnistuneesta ja vaikeasta vapaaohjelmasta.