Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ylituomari Hannu Koivu tekee suomalaishistoriaa Vancouverissa

Vancouverin pikaluistelussa tehdään suomalaista historiaa, sillä kisoissa tuomitseva Hannu Koivu on ensimmäinen suomalainen Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) nimeämä suomalainen ylituomari olympiakisoissa.

urheilu

Olympiakisojen historiassa on toki nähty toinenkin suomalaistuomari, kun Ossi Blomqvist tuomaroi vuoden 1948 olympiakisoissa. Tuolloin Blomqvist on kisajärjestäjien valitsema tuomari. ISU on nimennyt tuomareita olymiakisoihin 1950-luvulta lähtien.

Koivu on itse luistellut kilpaa 70-luvulla, ja hänen paras saavutuksensa oli 18-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus. Lisäksi hän rikkoi muutamia poikien ja nuorten SE-tuloksia. Oman luistelu-uransa jälkeen Koivu opiskeli itsensä lääkäriksi ja toimii tällä hetkellä kliinisen fysiologian erikoislääkärinä.

Koivu palasi takaisin pikaluistelun pariin vuonna 1995 ja on sen jälkeen toiminut muun muassa tulkkina ja lääkärinä ja vuodesta 1998 myös tuomarina. Torinon olympiakisoissa hän toimi Suomen pikaluistelujoukkueen lääkärinä.

Koivu on tuomaroinut aikaisemmin useissa kansainvälisissä arvokilpailuissa ja maailmancupeissa, kotimaisista SM-kisoista puhumattakaan. Tulevana talvena hänet nähdään ylituomarina Vancouverin lisäksi myös maailmancupin avauskilpailussa Berliinissä.

Ylituomarilla valtaa ja vastuuta

Tuomarivalinnat ISUn kilpailuihin tekee kansainvälisen liiton presidentti, joka tekee valitsee tuomarit ja lähettäjät teknisen komitean ehdotuksesta. Joka vuosi tälle listalle pääsee enintään 25 tuomaria ja 25 lähettäjää. Suomesta on tällä hetkellä listoilla kaksi tuomaria ja kaksi lähettäjää.

Koivun mukaan tuomari on kisoissa vastuussa urheilijoiden, valmentajien ja muiden joukkueisiin kuuluvien henkilöiden osallistumiskelpoisuuden tarkastamisesta. Tuomarit huolehtivat myös parien arvonnasta ja sijoittelusta ryhmiin sekä sääntöjen ja aikataulujen noudattamiseta.

Tuomarilla on myös kilpailuissa suuri valta, sillä Koivun mukaan tuomarilla oikeus muuttaa tarvittaessa ilmoitettua kilpailuohjelmaa sekä päättää kilpailun mahdollisesta siirtämisestä tai peruuttamisesta. Tuomari voi myös tarvittaessa vaihtaa lähettäjää tai muita toimitsijoita ja sulkea urheilijan kilpailusta huonon käytöksen takia.

Jos kisoissa tehdään protesteja tai esiin nousee kiistakysymyksiä tai sääntörikkomuksia, antaa tuomari näistä päätöksen. Tosin ylituomari ei muuta lähettäjän ja maalituomarin ratkaisuja.

Käytännössä ylituomarin päivät täyttyvät kisoissa joukkueenjohtajien kokousten pitämisestä ja joukkueenjohtajien informoinnista, arvontatilaisuuksien ja kilpailujen sujuvuuden vastaamisesta ja sääntöjen noudattamisen valvomisesta. Lisäksi ylituomari muun muassa kommunikoi lähettäjän, teknisen komitean edustajan, kuuluttajan ja kilpailujen johtajan kanssa sekä valvoo toimitsijoiden työskentelyä.

Paljon paineita ja haasteita

Vancouverin olympiakisoissa ylituomari Hannu Koivun mukaan on suurimmat haasteet siinä, että Richmond Olympic Ovalilla on järjestetty vain yhdet arvokistat. Jään käyttäytyminen täydessä hallissa on pienoinen arvoitus ja se vaikuttaa taasen ylituomarin vastuualueella oleviin jäädytysaikatauluihin.

Vancouverissa ei lisäksi ole niin sanottua luistelukulttuuria, joten kisakoneiston onnistuminen on yksi haaste. Median paineet aikataulujen suhteen, hitaampi kilpailurytmi ja mainosaikojen huomioon ottaminen tuo myös omat ongelmansa.

Koivun mukaan paineita tuomaria kohtaan tulevat ennen kaikkea luistelijoita, valmentajilta ja joukkueenjohtajolta. Oman osuutensa paineiden luomiseen tuo myös televisiointi ja livelähetykset.

Vancouverin olympiakisojen testikisa luistellaan vasta aivan kisojen alla eli 7. helmikuuta. Koivun mukaan haastetta onkin siinä, mitä on enää tehtävissä, korjattavissa tai parannettavissa, kun aika on enää viikko h-hetkeen.

Lähde: Olympiakomitea, Suomen luisteluliitto

Lähteet: YLE

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat