1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lähes sokea hiihtäjä tekee historiaa talviolympialaisissa

Brian McKeeverista tulee ensimmäinen urheilija, joka osallistuu samana vuonna sekä talviolympialaisiin että paralympialaisiin. 30-vuotias McKeever voitti 50 kilometrin kilpailun, joka toimi Kanadan hiihtojoukkueen testikilpailuna Vancouveria ajatellen. Uroteollaan lähes sokea paralympiatähti täytti samalla kisäisännän olympiakriteerin.

Paralympiahiihtäjä Brian McKeever (nro 57) tekee uuden aluevaltauksen. Kuva: EPA

Näkövammaisten hiihtäjäsuuruudesta tulee Vancouverin olympiakisoissa ensimmäinen talviurheilija, joka kilpailee sekä olympialaisissa että sen jälkeisissä paralympiakisossa. Aiemmin viisi kesäurheilulajin edustajaa on osallistunut samana vuonna molempiin suurtapahtumiin. McKeever on kuitenkin ensimmäinen talvilajin urheililja, joka tekee saman tempun.

Brian McKeever, jonka näkökyky on alle kymmenen prosenttia normaalista, saavutti Salt Lake Cityn ja Torinon paralympiakisoissa seitsemän mitalia, joista neljä oli kultaista. Hänen Robin-veljensä on toiminut aiemmin Brianin oppaana.

- Toivon ihmisten ymmärtävän tarinani kautta, ettei ero ole kovin suuri. Vaikka ihmisellä on jokin vamma, niin se ei tarkoita sitä, etteikö voisi harjoitella kovaa ja olla huippukunnossa. Paralympialaiset ovat hieno tuote. Toivottavasti esimerkkini kautta se saa enemmän ansaitsemaansa huomiota, totesi McKeever, joka kärsii silmänpohjan rappeutumasta.