Suora

  • Elävä arkisto esittää

Maan korvessa kulkevi…

Lapsonen on kulkenut maan korvessa jo monta henkilömuistia, mutta pian siellä saavat vaeltaa myös aikuiset miehet ja naiset – ainakin mikäli osallistuvat tavalla tai toisella Vancouverin olympiakisojen pohjoismaisiin lajeihin. Kanadalaisille kuitenkin aika vieraat lajit on nimittäin ”piilotettu” käytännössä keskelle korpea!

urheilu

Vancouverin kisoilla on kaksi pääpaikkaa. Itse Vancouver sekä reilun kahden tunnin matkan päässä sijaitsevaan Whistler, joka on yhdeksän kertaa peräkkäin valittu Pohjois-Amerikan parhaaksi laskettelu- ja liikunnallisen vapaa-ajan keskukseksi. Olympiakisoissa Whistlerissä jaetaan alppimitaleja; ampumahiihdolle, maastohiihdolle ja mäkihypylle on raivattu oma alueensa 22 kilometrin päähän alppilajeista ja Whistleristä!

Sen verran paikka on erämaassa, että siellä vierailevan kenties kannattaa käydä Whistlerin turistikeskuksessa ja napata mukaan ohjeet, joiden perusteella ainakin kylmäpäinen voi käyttäytyä mikäli paikallinen metsänherra Mustakarhu tulla taapertaa vastaan.

Toisaalta saman nallen saattaa kohdata myös asutulla alueelle, jonne niitä ajaa joskus huolimattomasti pakatut ruuanjätteet. Kuten ihmisistä, osa karhuista on siirtynyt ”roskisdyykkaamisen” kautta löytämisen ihmeelliseen ja aina yllättävään maailmaan.

Ursus americanus

Nimestään huolimatta Amerikan mustakarhu voi olla melkein minkä värinen tahansa. No ei sininen eikä vihreä tai punainen, mutta ainakin mustavalkoinen tai jopa ihan ruskeanvaalea. Naaras painaa 40-180 kiloa ja uros 50-270 kiloa eli kokovaihtelua on. Laji on levinnyt yli Pohjois-Amerikan ja yksilöitä on yhä arviolta 600 000 siitäkin huolimatta, että Britannian kuninkaallisen henkivartiokaartin päähineet on tehty mustakarhun turkista.

Joku on jo ehtinyt kysymään miten mustakarhun voisi olympiakisoissa kohdata, niidenhän pitäisi nukkua karhumaiseen tapaan talviunta. Jotkut ehkä vielä ”koisaavatkin”, mutta viime talvina yhä enemmän on esiintynyt karhuja, jotka joutuvat tai sitten haluavat juosta erilaisen ravinnon perässä kaiken aikaa vuodenajasta riippumatta.

Mustakarhu on utelias ja ainakin kanadalaisten mukaan erittäin älykäs. Se on nopea ja pystyy 15 metrin sekuntivauhtiin – Usain Bolt jäisi kuin seisomaan, väitetään ”kohtaamisohjeissa”. Tai ei niissä nimenomaan Boltista puhuta, vaan olympiapikajuoksijasta yleensä. Karhu on myös erinomainen uimari ja taitava ja epäröimätön kiipeilijä. Pärjäisi siis monessa lajissa.

Ihmiset ovat myös väittäneet, että mustakarhulla olisi huono näkö. Sekin on vain myytti. Karhun näkö on erinomainen, mutta koska sen hajuaisti on sitäkin parempi, se luottaa mieluummin siihen. Aivan samalla tavalla kuin ihminen luottaa enemmän näköönsä kuin muihin aisteihin.

Ongelmaksi mustakarhun ovat tehneet ihmiset, jotka alun perin jättivät huolimattomasti ruokaroskaa metsiin muun muassa retkeillessään. Karhut oppivat helpon ruuan perään yhtä nopeasti kuin ihmisetkin pikaruokaan, eivätkä sitten hevillä siitä luovu. Nämä ”roskiskarhut” ovat jo aika yleisiä Vancouverin lähiöissä ja myös Whistlerissä karhut ovat jopa tunkeutuneet autoihin ja asuntoihin saadakseen pikaruokansa.

Miten toimit jos kohtaat karhun?

Niin miten tulisi toimia, jos mustakarhu tulee vastaan. Ohjeiden mukaan, jos kohtaaminen tapahtuu metsässä, karhun omalla alueella, sille pitää ensi puhua hyvin rauhallisesti ja ilmaista olevansa ihminen! Ilmeisesti englannin tai ranskan kielellä kun Kanadassa ollaan.

Muutenkin pitää olla rauhallinen, eikä missään tapauksessa saa lähestyä karhua. Useimmissa tapauksissa karhu lähtee kälppimään. Ihmisen ei kannata lähteä juoksemaan esimerkiksi pakoon. Siitä saattaa tulla sellainen viesti, jossa pakoon lähtijä saa ei kapulasta vaan käpälästä!

Meininki on sitten ihan erilainen, jos kohtaa ns. citykarhun esimerkiksi roskistoimissa. Silloin pitää ohjeiden mukaan puhua kovalla ja käskevällä äänellä kuin koiralle, joka käyttäytyy huonosti. NO, siis englanniksi eEI, on suositeltava komentosana, jonka voi toistaa. Samalla on pyrittävä katsekontaktiin, mikä paremmalla kelillä tarkoittaa sitä, että aurinkolasit on poistettava silmiltä. Niin sanotaan ohjeissa.

Jos kuitenkin syntyy tilanne, jossa ”karhu hyökkää ja pyrkii täydelliseen fyysiseen kontaktiin” on ohjeiden mukaan syytä turvautua mihin tahansa aseeseen, kiveen tai oksaan, minkä siinä tilanteessa käsiinsä saa. Niinpä niin. Ohjeet ovat aina yksinkertaisia ja selkeitä.

Lopuksi ohjeissa todetaan, että kuollutta EI saa mustakarhulle näytellä. Se ei sitä usko päinvastoin kuin hirveän paljon suuremmat harmaakarhut, joita olympia-alueilla ei sentään suuremmin esiinny.

Hyvää matkaa. Muistakaa noudattaa ohjeita.

Arto Teronen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat