1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nummisilla tuplajuhlat - Kalevi Numminen 70 v.

Nummisten suvussa vietetään tänään tuplajuhlia, sillä Tepon numeron jäädyttämisen lisäksi, isä-Kalevi viettää tänään 70-vuotispäiviään. Tapparassa ja Suomen maajoukkueessa huikean uran sekä pelaajana että valmentaja luonut Kallu on monien muiden kiekkovaikuttajien tapaan huolissaan Suomen jääkiekkoilun tilasta.

Kuva: YLE

Kalevi Numminen loi kunnioitettavan uran jääkiekon parissa. Aktiiviura alkoi 1950-luvun lopulla pelaajana Tapparassa ja se päättyi vasta 1990-luvun alussa saman seuran toimitusjohtajana. Kaiken kaikkiaan Numminen voitti pelaaja, valmentajana tai seurapamppuna 17 SM-mitalia (8 kultaa, 6 hopeaa, 3 pronssia) ja edusti Suomea kolmissa olympiakisoissa, 12 MM-kisoissa sekä yhdessä Kanada Cupissa.

Legendalla on edelleen teräviä mielipiteitä suomalaisen jääkiekkoilun tilasta ja kuten moni muukin, Numminen on huolissaan suomalaisen jääkiekkoilun tilasta - erityisesti nuorten.

- Suoraan sanottuna pelin taso SM-liigassa on aika köyhää. Perustaidot kuten esimerkiksi laukaus, syöttöjen vastaanotto tai luistelun monipuolisuus on monella pelaajalla hyvin puutteellista. En tiedä eivätkö valmentajat huomaa tätä vai ovatko he tulleet "sokeiksi" tilanteelle. Ehkä harjoituksissa vedetään vaan viisikkoina pelkkää pelikirjasysteemiä, Numminen pohtii.

Valmentajaguru on matkoillaan seurannut paljon NHL-joukkueiden harjoittelua ja huomannut pohjoisamerikkalaisen ja eurooppalaisen harjoittelukulttuurin lähentyneen. Toki valmennuskulttuuri ylipäätään on muuttunut viime vuosina valtavasti, samoin kuin pelaajien profiili. Numminen kehottaa kuitenkin Suomen kokoisen maan lähtemään perusasioista liikkeelle. Jotta Suomesta pystyttäisiin suoltamaan tulevaisuudessa enemmän lahjakkaita yksilöitä maailman huipulle, työ on aloitettava aikaisin. Oikoteitä ei ole.

- Pohjana pitäisi olla tietenkin liikunnallinen lahjakkuus. Lapsia pitäisi saada iso määrä mukaan jo heti alusta, jo ennen kuin mennään seuraan. Lapsien pitäisi päästä kotinurkilla jäälle ja siinä vaiheessa homman pitäisi lähteä vain ilon ja leikin kautta. Silloin ei tarvita vielä valmentajia tai joukkueenjohtajia pankkisiirtoineen. Kun alkuporukka ennen itse junioritoimintaa on tarpeeksi iso, niin lahjakkaiden pelaajienkin määrä jatkossa kasvaa, Numminen toteaa.

Hyvänä esimerkkinä Nummisen puheista toimikoon kaksi omaa esimerkkiä. Molemmat pojat, Teppo ja Teemu, loivat uraa jääkiekkoilijoina pitkälti sen ansiosta, että isä oli öisin jäädyttämässä kastelukannulla harjoituskenttää perheen takapihalle.