Suora

  • Kroatia, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu

Egypti voitti Afrikan mestaruuden

Egypti on voittanut jalkapallon Afrikan mestaruuden ennätyksellisesti kolmannen kerran peräkkäin. Angolassa järjestetty turnaus huipentui sunnuntaina Luandassa pelattuun loppuotteluun, jossa Egypti kukisti Ghanan 1-0. Voittomaalin laukoi vaihtopelaaja Mohamed Gedo 85. minuutilla.

urheilu
YLE

Ratkaisu näytti siirtyvän jatkoajalle, mutta 70. minuutilla kentälle vaihdettu Gedo oli toista mieltä. Hänen laukauksensa yllätti Ghanan maalivahdin Richard Kingsonin, ja egyptiläisten voitonjuhlat saattoivat alkaa.

Nago oli Egyptille todellinen supervaihtomies. Angolan turnauksessa neljässä viimeisessä kamppailussa hän tuli penkiltä kentälle ja onnistui joka kerta maalinteossa.

Ghanan paras tilanne nähtiin 78. minuutilla, kun Asamoah Gyan asettui pallon taakse vapaapotkutilanteessa. Laukaus oli hyvä, mutta Egyptin maalivahti Essam Al Hadari venyi komeaan torjuntaan.

- Haluan onnitella Ghanaa siitä, mitä he tekivät tänään. On tärkeätä käyttää mahdollisuudet, ja tänään teimme sen. Kunnioitamme kuitenkin Ghanaa joukkueena. He pelasivat erittäin hyvän ottelun, Egyptin kakkosvalmentaja Shawky Garib kehui vastustajaa.

- Sanoimme olevamme mestareita jo ensimmäisenä päivänä, kun saavuimme Angolaan - ja sanoimme puolustavamme titteliämme. Olemme voittaneet kolme mestaruutta vuosina 2006, 2008 ja 2010. Tämä oli niistä kaikista vaikein, hän jatkoi.

Egypti voitti kaikki ottelunsa Angolassa. Lohkovaiheessa kaatuivat Nigeria, Mosambik ja Benin. Pudotuspeleissä saivat Ghanan lisäksi nöyrtyä Kamerun ja Algeria.

Egypti voitti Afrikan mestaruuden myös vuonna 2006 Kairossa ja vuonna 2008 Accrassa. Sen tappioton putki maanosan mestaruusturnauksissa on jo 19 ottelun mittainen.

Lauantain pronssiottelussa Nigeria kukisti Algerian 1-0. Kamppailun ainoan maalin laukoi Victor Obinna 55. minuutilla.

Afrikan mestaruusturnaus järjestetään kahden vuoden päästä Gabonissa ja Päiväntasaajan Guineassa. Vuonna 2014 järjestäjämaana toimii Libya.

Togo suljettiin kahdesta seuraavasta jalkapallon Afrikan mestaruusturnauksesta, koska joukkue vetäytyi tämän vuoden kilpailusta jouduttuaan terroristihyökkäyksen kohteeksi.

Afrikan jalkapalloliiton CAF:n puheenjohtajan Issa Hayatoun mukaan päätös Togon sulkemisesta perustui siihen, että Togon hallitus puuttui maan jalkapalloliiton sisäisiin asioihin ja vaikutti ratkaisevasti joukkueen vetäytymiseen Angolassa järjestettävästä turnauksesta.

Lähteet: YLE Urheilu - AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat