Euroopan jalkapalloseurat elävät yli tulojensa

Mikä ihmeen ”2:15”? Onko se vedonlyöntikerroin? Mille matsille? - Ei, kyse ei ole vedonlyönnistä, vaikka jalkapallosta onkin kyse. 2:15 on suhde Euroopan arvokkaimman liigan, Englannin Valioliigan joukkueiden yhteenlasketun liikevaihdon ja kaikkien joukkueiden velkaantumisen välillä. Liigan arvo: kaksi miljardia euroa. Joukkueiden yhteiset velat: 15 miljardia.

Kuva: YLE /Lehtonen

Finanssikriisi ja liiallinen riskinotto ovat ajaneet Euroopan jalkapallojoukkueita ahdinkoon. Pahin tilanne on Espanjan ja Englannin liigoissa. Saksan liigassa sen sijaan talous on hivenen paremmassa jamassa.

Suurin ongelma on monien joukkueiden raskas velkaantuminen.

Englannin liigan joukkueet velkakurimuksessa

Englannin liigassa ongelmajoukkueita on kasapäin. Manchester United yrittää parhaillaan epätoivoisesti kerätä obligaatiolainalla lähes 600 miljoonaa euroa paikatakseen yli 800 miljoonan euron velkareikää. ManU suunnittelee myös harjoituskeskuksensa myyntiä.

Liverpool riutuu yli neljännesmiljardin euron velkataakan alla. Joukkue on joutunut kuoppaamaan haaveensa uuden stadionin rakentamisesta. Portsmouthin palkanmaksu on myöhästellyt ja joukkueen nettisivut menivät pimeiksi tammikuun lopussa maksamattomien laskujen takia. Chelsea on raskaasti tappiollinen ja Manchester Cityn tulos on 100 miljoonaa miinuksella, ja niin edelleen.

- Monet seurat ovat myyneet ennakkoon televisiointitulonsa. Joukkueet ovat lainanneet rahaa jopa kolmen tulevan kauden oletettuja tuloja vastaan. Ne ovat pantanneet lainojen vakuudeksi lähes kaiken, soittaa hälytyskelloja walesilainen jalkapallojohtaja ja rahoittaja David Sullivan walesilaisessa Western Mail -sanomalehdessä.

- On mahdollista, jopa todennäköistä, että jokin liigaseura voi mennä konkurssiin, Sullivan sanoi.

Espanjassa joukkueita teknisesti konkurssissa

Talous- ja finanssikriisin pahasti runtelemassa Espanjassakin velkaantuminen on pahentunut.

Espanjan liigan joukkueilla on yhteensä 3,4 miljardin euron velkataakka. Näistä noin puolet on lyhytaikaista velkaa, jonka maksu tulee pian vastaan kuin seinä.

Espanjassa erityisesti asuntomarkkinoiden kupla puhkesi rumasti. Vaikutus heijastuu jalkapalloon. Promoottorit ja rakennusyritykset muodostivat nousukaudella monen espanjalaisjoukkueen selkärangan.

Suurseuroilla Real Madridilla ja Barcelonalla on yhteensä yli miljardin euron velat, mutta liiketoiminta on sen verran massiivista että joukkueet näyttävät selviävän velvoitteistaan. Mutta heti suurseurojen kannassa liigassa majaileva Valencia on lähes tiputuksessa. Velkaa on puoli miljardia euroa.

Euroopan jalkapalloliitto UEFAkin on ilmaissut huolensa Espanjan liigan tilasta. UEFAn nyrkkisääntönä on, että jalkapallojoukkueen pitäisi käyttää pelaajaostoksiin ja palkkoihin enintään 60 % vuosituloistaan. Espanjassa vain Real Madrid, Barcelona ja Almeria noudattavat kuta kuinkin tätä sääntöä. Vuonna 2008 Levante käytti 322 % tuloistaan palkkoihin. Betis puolestaan 135 %.

- Jotkut joukkueet ovat teknisesti vararikossa, arvelee urheilutalouden professori José María Gay de Liébana La Vanguardia -sanomalehdessä.

- Espanjalaiset seurat kuluttavat enemmän kuin ansaitsevat, Real Madridia ja Barcelonaa lukuunottamatta, Gay de Liébana pelkisti.

Ranska kärsii pelaajamarkkinoiden hyytymisestä

Ranskassa velkaongelma on paljon pienempi, mutta tilanne ei ole ruusuinen. Liigan ja kakkosdivisioonan joukkueet tekivät kaudella 2008 - 2009 yhteensä 33,5 miljoonan euron tappiot.

Bisnes oli saatu voitolliseksi vasta kaksi kautta aiemmin. Parhaiten viime kaudesta selvisivät Lyon, ja Bordeaux jotka tekivät 4 - 5 miljoonaan euroa voittoa, mutta tulokset ovat pudonneet vuodessa 75 %.

Ranskassa ongelmasta syytetään pelaajakauppaan perustuvaa talousjärjestelmää. Ranskassa ihmetellään, kuinka tappiota voi tulla tilanteessa, jossa televisiointioikeuksien hinnat ja katsojamäärät ovat nouseseet viitisen prosenttia.

Syyllisenä pidetään kansainvälisten pelaajamarkkinoiden tyrehtymistä. Ehdottomia huippupelaajia lukuun ottamatta kysyntä on heikentynyt ja hinnat laskeneet.

Saksa osaa luovia kriisissäkin

Saksan Bundesliiga näyttää selvinneen talouskriisistä parhaiten.

Ranskalaisen Les Echos -taloussanomalehden mukaan vuoden 2006 MM-kisojen noste on osattu käyttää hyväksi. Paremmat stadionit vetävät väkeä otteluihin. Bayern Münchenin kotiotteluissa 60 000 - 70 000 katsojaa on arkipäivää.

Saksalaiset joukkueet ovat käyttäneet varojaan infrastruktuurin parantamiseen enemmän kuin ehdottomien maailmantähtien hankkimiseen ja heidän tähtitieteellisiin palkkoihinsa.