1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sokea hiihtäjä tekee historiaa Vancouverissa

Kanadalainen maastohiihtäjä Brian McKeever tekee urheiluhistoriaa Vancouverin olympiakisoissa. Virallisesti yli 10 vuotta sitten sokeaksi todetusta hiihtäjästä tulee ensimmäinen urheilija, joka osallistuu sekä olympialaisiin että paralympialaisiin.

Kuva: EPA

McKeever lunasti paikkansa Kanadan olympiajoukkueeseen voittamalla testikilpailuna toimineen Canmoren 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun. Voitto terveiden joukossa oli todella suuri asia McKeeverille, jonka näkökyky on vain 10 prosenttia terveen ihmisen vastaavasta.

- Se oli iso juttu minulle. Erityisen merkityksellistä se oli siksi, että se oli ensimmäinen voittoni tällä tasolla aikuisten sarjassa. Valmistauduin neljä vuotta siihen yhteen kilpailuun, ja oli todella haastavaa saada kaikki onnistumaan sinä yhtenä päivänä, McKeever kertasi.

McKeever osallistuu olympialaisten jälkeen paralympialaisiin, joissa hänen oppaanaan hiihtää hänen isoveljensä Robin. Paralympialaisista veljekset ovat hiihtäneet seitsemän mitalia. Olympiakisoissa hän osallistuu ilman opastaan 50 kilometrin kilpailuun, lisäksi hän haluaisi osallistua 30 kilometrin takaa-ajoon. McKeeverillä on hyvä taktiikka olla eksymättä reitiltä.

- On melko turhaa pyytää minua lukemaan mitään, enkä takuulla erota kuka on vierelläni ladulla. Mutta hiihtäjänä olen turvassa, kunhan pysyttelen vihreiden välissä olevalla valkoisella osalla. Ja siihen pystyn kyllä.