1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Manchester City vakiokierroksen pankki

Päätöskohteen kotijoukkue Manchester City on kierroksen suurin suosikki ja kelvollisin varmaidea. Parhaat ohipeli-ideat ovat ylikuumenneet Barnsleyn ja Carlislen kotivoitot.

Kuva: YLE

Kolmannen kohteen kotijoukkue Barnsley on vakioveikkaajien käytetyimpiä varmoja, mutta ei ole perustasoltaan niin merkittävästi vieraita vahvempi, että ansaitsisi liki 70 prosentin pelikannatuksen.

Barnsley on pelannut upeasti syyskuussa manageri Simon Daveyn tilalle palkatun Mark Robinsonin alaisuudessa, mutta ei lukeudu materiaalinsa puolesta nousijakandidaatteihin. Tykesin paras vire ajoittui viime vuoden loppupuolelle, kun joukkue hävisi Robinsonin alaisuudessa 17 ensimmäisestä sarjaottelusta vain neljä. Vuodenvaihteen jälkeen saldo sarjassa on kolme voittoa ja neljä tappiota. Viikolla Barnsley hävisi ansaitusti vieraissa Middlesbroughille, ja varsinkin joukkueen heikkoudet puolustuspäässä tulivat esille. Tykesin alakerta on lisäksi hieman vajaamiehinen, sillä loukkaantuneiden runkopelaajien Bobby Hassellin ja Rob Kozlukin lisäksi avainpuolustaja Ryan Shotton kärsii pelikieltoa.

Vierailija Plymouth on sarjan alempaa keskikastia, ja tarvitsee kipeästi pisteitä säilyttääkseen sarjapaikkansa. Joukkueen alkukausi oli vaisu, ja manageri Paul Sturrock sai tehdä joulukuussa tilaa Paul Marinerille. Managerinvaihdos toi pienen piristysruiskeen, sillä edellisistä seitsemästä liigaottelustaan Pilgrims on voittanut kolme, ja pelasi välissä Fa-cupissa tasan Newcastlen kanssa. Viikolla Readingin vieraana Plymouth oli pitkään kiinni pisteessä, mutta hävisi ottelun yliajan rankkarimaalilla.

Joukkueiden välillä on toki luokan tasoero, ja isännät lähtevät otteluun itse oikeutettuina suosikkeina. Barnsley ei ole kuitenkaan vahvimmillaan suuressa suosikkiasemassa, mistä kertoo vasta sarjan 16:nneksi paras kotisaldo. Kotivoitto toteutuu arviolta selvästi alle kuusi kertaa kymmenestä, joten rivin arvon kannalta edullisin valinta on kotivoiton ohittaminen.

Norwich vankistaa sarjajohtoaan

Kohteen 11 kotijoukkue Brighton ei lukeudu paperilla putoajakandidaatteihin, mutta on kuitenkin materiaaliltaan selvästi vieraita heikompi. Norwich porskuttaa vahvasti kohti suoraa nousua, ja lähtee otteluun vieraissakin suursuosikkina.

Brighton arvioitiin yleisesti ennen kauden alkua esimerkiksi brittivedonvälittäjien keskuudessa keskikastiin yläpuolelle, mutta kausi on ollut toistaiseksi suuri pettymys. Marraskuussa manageriksi palkattu Gus Poyet ei ole tuonut vielä merkittävää piristystä, eikä yksikään kuudesta Ykkösliigan kotiottelusta Poyetin alaisuudessa ole päättynyt voittoon. Tiistaina peliesitys kärkipään Huddersfieldia vastaan oli hyvä, mutta maalinteko tuotti tuskaa. Tuska saattaa jatkua, mikäli kahdesta edellisestä ottelusta sivuun jätetty paras maalintekijä Nicky Forster ei kelpaa vieläkään kokoonpanoon. 12 liigamaalia tällä kaudella paukuttanut Forster väitti seuran haluavan hänestä eroon, kun sopimustarjousta ensi kaudesta ei tullut tammikuun loppuun mennessä. Poyet ei katso Forsterin kiukuttelua hyvällä, mutta kuinka pitkään uruguaylaismanageri kestää tehottomuutta?

Norwichin tilanne sarjan kärjessä on erinomainen, vaikka viime lauantaina tuli tilastotappio Millwallin vieraana. Paul Lambertin suojatit olivat ennen Millwall-tappiota kahdeksan ottelun voittoputkessa, ja hävinneet sarjassa viimeksi lokakuussa. Kanarianlinnuilla ei ole enää merkittäviä kokoonpanohuolia, sillä ykköshyökkääjä, ja koko liigan kolmanneksi paras maalintekijä, Grant Holt vapautuu kolmen ottelun pelikiellostaan.

Joukkueiden välinen tasoero on tällä hetkellä suuri, ja kun kohde on alustavan pelivaihdon perusteella melko oikein pelattu, on arviolta kerran kahdesta osuva vierasvoitto kelpo varmaidea.

Carlisle selvästi ylipelattu

Kohteessa 12 alemman keskikastin Carlisle isännöi Brunton Parkilla nousukarsintapaikasta taistelevaa MK Donsia. Kotijoukkue lukeutui viime kaudella nousijakandidaatteihin, mutta floppikausi karkotti parhaita pelaajia, eikä nykymateriaali riitä keskikastia korkeammalle. Carlisle on esittänyt hyviä otteita cupeissa, ja eteni viikolla Johnstone’s Paint Trophyn finaaliin kaadettuaan rangaistuspotkukilpailussa Leedsin. JPT:n ja Fa-cupin tuoma rasitus on näkynyt kuitenkin liigassa, jossa alla on vain yksi voitto seitsemään edelliseen otteluun.

Paul Incen manageroima MK Dons on joukkueista luokkaa vahvempi, mutta ei pääse otteluun parhaista mahdollisista lähtökohdista. Puolustuspäästä ovat puuttuneet loukkaantumisten takia runkomiehet Mathias Doumbe ja Darren Powell, ja lisäksi ykköshyökkääjä Jermaine Easter on pelikiellossa. Keskiviikkona joukkue putosi JPT:n välierissä Southamptonille, mutta saa takaisin kokoonpanoon tärkeän Andros Townsendin, joka oli edustuskelvoton cupissa siirryttyään MK Donsiin kesken kauden Leyton Orientista.

Vieraiden peli on kulkenut sarjassa mukavasti, sillä alla on kolme voittoa edellisistä viidestä ottelusta. MK Dons on lisäksi sarjan parhaita vierasjoukkueita. Poissaolot ja kotietu tasoittavat kuitenkin joukkueiden välistä tasoeroa, ja tekevät isännistä ottelun marginaalisen suosikin. Vakiokupongilla sarjan viidenneksi huonoin kotijoukkue Carlisle on kerännyt jostain syystä yli 50 prosentin pelikannatuksen, joten ohipeli kotivoitosta on rivin parhaita peli-ideoita.

Manchester City pokaalin perässä

Fa-cup on Cityn viimeinen oljenkorsi voittaa pokaali tällä kaudella, mikä motivoi varmasti. Cityn alkukausi Mark Hughesin alaisuudessa oli tasapelien säväyttämä, eikä joulukuun managerinvaihdos yllättänyt ketään. Tilalle palkattu Roberto Mancini ei ole ollut kokonaisuutena sateentekijä, mutta on voittanut kuitenkin kaikki kotipelinsä Cityn peräsimessä.

Stoke on vahva puolustussuuntaan ja pelannut vuodenvaihteen jälkeen seitsemän ottelua ilman tappiota, mutta elää pitkälti kotipeleistään. Edellinen vierasvoitto kaikki kilpailut mukaan lukien on lokakuulta.

Joukkueet kohtasivat Valioliigassa City of Manchester Stadionilla tapaninpäivänä, jolloin kotijoukkue vei pisteet Mancinin debyytissä Martin Petrovin ja Carlos Tevezin maaleilla 2–0. Varsinkin Tevez on ollut joulun jälkeen hirmuiskussa – argentiinalainen on tehnyt kymmenessä edellisessä ottelussaan yhtä monta maalia. Molemmat joukkueet pääsevät otteluun ilman merkittäviä kokoonpanohuolia, joten vakiorivin todennäköisin voittaja City vie pelin kovan kotiedun turvin arviolta kaksi kertaa kolmesta. Oikein pelattuna kotivoitto on mitä mainioin valinta varmaksi.