Kelkkailua jatketaan kisaohjelman mukaisesti traagisesta onnettomuudesta huolimatta

Georgialaisen Nodar Kumarshvilin kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta huolimatta järjestäjät ovat päättäneet pitäytyä kelkkailun alkuperäisessä kilpailuaikataulussa. Onnettomuuden tutkinnassa radassa ei havaittu puutteita, vaan turman arvioitiin johtuneen kelkkailijan tekemästä virheestä. Kyseisen kohdan turvajärjestelyjä kuitenkin parannettiin varotoimenpiteenä.

Kuva: YLE

Lauantaina harjoitusonnettomuudessa menehtyneen georgialaisen ohjaskelkkailijan Nodar Kumaritashvilin tapausta tutkinut Brittiläisen Kolumbian kuolinsyyntutkijanvirasto on saanut päätökseen onnettomuutta koskeneet tutkimuksensa, ja jätti Kansainvälisen kelkkailuliiton (FIL) päätettäväksi milloin rata voidaan avata uudelleen.

Myös FIL:n tekniset virkailijat ovat nyt tutkineet radan selvittääkseen syyn traagiseen onnettomuuteen. Heidän tutkimustensa mukaan Kumaritashvili tuli rutiinilaskun jälkeen liian myöhään ulos 15. kaarteesta, eikä pystynyt komepensoimaan sitä pystyäkseen menemään ajoissa sisään viimeiseen, 16. kaarteeseen.

Tämän seurauksena Kumaritashvili tuli myöhässä myös 16. kaarteeseen, eikä yrityksistään huolimatta saanut kelkkaa pysymään hallinnassaan ja paiskautui ulos radalta. FIL:n virkailjat jälijttivät Kumaritashvilin laskulinjat ja tulivat siihen johtopäätökseen, että ei ole mitään syytä olettaa onnettomuuden johtuneen radan puutteellisuudesta.

Näihin tuloksiin nojaten kilpailun johtaja päätti FIL:ä konsultoituaan avata radan uudelleen, kunhan 16. kaarteen jälkeisen loppusuoran seiniä korotetaan ja jääprofiilia kyseiseltä kohdalta muutetaan. Nämä turvatoimenpiteet tehtiin, ettei vastaavanlaista poikkeuksellista onnettomuutta sattuisi uudelleen. Lisäksi päätettiin, että miesten kilpailuun startataan alempaa naisten lähtöpaikalta, ja naisten kisa sekä parikilpailu starttaavat vielä hieman alempaa juniorien lähtöpaikalta.

FIL päätti, että harjoituksia jatketaan sunnuntai-aamuna paikallista aikaa, ja miesten ohjaskelkkailun kilpailu käynnistyy suunnitellun aikataulun mukaisesti sunnuntaina klo 17 paikallista aikaa (03.00 Suomen aikaa).