Suora

  • Uinnin EM, alkuerät 6.12.
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil

Olympialätkässä pieniä sääntöeroavaisuuksia verrattuna NHL:ään ja SM-liigaan

Vancouverin olympialaisten jääkiekkoturnaus pyörähtää käyntiin tänä iltana Suomen aikaa. Katsojan on hyvä huomata muutamia sääntöeroavaisuuksia joihin NHL:ssä tai Euroopan sarjoissa pelaavien pelaajien pitää tottua.

urheilu
YLE

Kaukalo. NHL-pelaajat saavat olympialaisissa etua siitä, että pelit pelataan pohjoisamerikkalaisittain kapeassa kaukalossa. Kaukalon leveys Vancouverissa on 26 metriä, kun normaalisti kansainväliset turnaukset on pelattu 30 metriä leveässä askissa.

Pitkä kiekko. NHL-miehet saavat totutella eurooppalaiseen pitkään kiekkoon. Kun NHL:ssä pitkä kiekko vihelletään vasta kun puolustava pelaaja siihen koskee, niin olympialaisissa pitkä vihelletään heti kun kiekko ylittää päätyrajan – eli samalla tavoin kuin SM-liigassa.

Kypärä ja visiiri. Jos NHL:ssä tai SM-liigassa pelaajalta putoaa kypärä pelin tuoksinassa, hän saa jatkaa vaihdon loppuun hiukset hulmuten. Kansainvälisten sääntöjen mukaan ilman kypärää oleva pelaaja ei kuitenkaan saa osallistua peliin. Pelaajan on joko mentävä vaihtoon tai laitettava kypärä takaisin päähän ja kiinnitettävä myös leukanauha, muuten napsahtaa jäähy.

Kv-säännöissä myös visiirin käyttö on NHL:ää tiukempaa. Kaikki, jotka ovat syntyneet 31.12.1974 jälkeen, ovat pakotettuja visiirin käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä että mm. Olli Jokinen, Niklas Hagman ja Tuomo Ruutu käyttävät Vancouverissa visiiriä, vaikka NHL:ssä he saavat painaa ilman.

Rangaistukset. NHL:ssä pelaaja voi saada viiden minuutin jäähyn saamatta kuitenkaan automaattista suihkukomennusta. Kansainvälisten sääntöjen mukaan kuitenkin viiden minuutin rangaistukseen tulee kylkiäisenä aina automaattinen pelirangaistus käytöksestä (5+20 min.) eli suihkukomennus. Täten olympialaisissa ei nähdä NHL:stä tuttuja tappeluita.

Pelin viivyttäminen. Kansainvälisessä lätkän lakikirjassa on pieni ero kiekko katsomoon –säännössä. Se on pieni, mutta se voi olla ratkaiseva esimerkiksi olympiafinaalin jatkoajalla. Kun esim. SM-liigassa puolustaja ampuu kiekon puolustusalueelta pelialueen ulkopuolelle, tuomitaan automaattisesti rangaistus pelin viivyttämisestä. Olympiaturnauksen otteluissa rangaistusta ei kuitenkaan tuomita, jos puolustaja laukaisee omalta alueeltaan kiekon vaihtoaitioon.

Videotuomari. SM-liigassa videotuomarin käyttö on rajoitetumpaa kuin NHL:ssä tai kansainvälisissä otteluissa. Suomessa videolta voi tarkistaa kolme tilannetta: 1. ylittikö kiekko maaliviivan, 2. ylittikö kiekko maaliviivan ennen kuin maali oli pois paikoiltaan, 3. ohjattiinko kiekko maaliin kädellä tai potkaistiinko se sinne.

Olympiaturnauksen otteluissa videotuomaria voidaan käyttää myös kun tuomari haluaa varmistaa: tehtiinkö maali korkealla mailalla (yläriman yläpuolelta) tai oliko kiekko maalissa ennen kuin erä tai ottelu päättyi.

Kansainvälisissä peleissä myös videotuomari saattaa vaatia maalin tarkastamisen videolta, vaikka ottelun tuomaristo ei sitä vaatisikaan.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat