Rantamäestä sankari - Naisleijonille pronssia!

Suomi ja Ruotsi kohtasivat kolmannen kerran olympiatasolla pronssiottelussa. Viimeksi vuonna 2002 Salt Lake Cityssä Ruotsi vei pidemmän korren, mutta nyt Naisleijonat saivat makean hyvityksen. Suomi hallitsi ottelua, mutta ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta ennen kuin Naisleijonat sai kaivatun palkinnon. Karoliina Rantamäen syöttö kimposi onnekkaasti ruotsalaispuolustajasta maaliin ja Suomi voitti pronssia maalein 3-2!

urheilu
YLE

Ruotsi hallitsi tasaisen pronssiottelun ensimmäisiä minuutteja. Suomen jäähykuningatar Rosa Lindstedtin ottaessa turnauksen viidennen jäähynsä, Tre Kronor loi muutaman paikan Noora Rädyn vartioimalle maalille.

Suomi pääsi kuitenkin rangaistuksen jälkeen hyvin pelin mukaan ja varsinkin Michelle Karvinen-Linda Välimäki -akseli toimi välillä oikein makeasti. Naisleijonat piti kiekkoa, mutta kuten koko turnauksen ajan, nytkin maalipaikkojen luominen ja laukausten laatu oli varsin heikkoa luokkaa. Vaikka Suomi oli erän aktiivisempi osapuoli, se sai vain seitsemän laukausta Sara Grahnin vartioimalle Ruotsi-maalille.

Grahn on yllätysnimi Ruotsin maalilla. Kim Martin, jota on pidetty maailman parhaana naismaalivahtina, on epäonnistunut tässä turnauksessa pahoin. Kun turnauksen ensimmäistä otteluaan pelaava Grahn hoiti Suomen paikat kunnialla, ensimmäinen erä jäi maalittomaksi.

Ruotsi loi heikommasta kiekkokontrollista huolimatta muutaman vaarallisen maalipaikan, mutta Räty torjui ne varmasti.

Pelttarin hurja ranne ja Karvisen komea soolo

Toisen erän alussa Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Frida Nevalainen joutui kampittamaan Karvisen. Ylivoima ei vielä päästänyt maalinteko-ongelmista kärsinyttä Suomea piinasta, vaikka pari huippupaikkaa maalin eteen tulikin. Sen sijaan Heidi Pelttarin räväkkä ranne toi sen kaivatun maalin heti ruotsalaisjäähyn päättymisen jälkeen. Tuima kuti painui aivan yläkulmaan.

Maalin jälkeen pronssipelin ote oli täysin Suomen. Kiekko liikkui ja Naisleijonat loi paljon enemmän maalipaikkoja kuin ensimmäisessä erässä. Hyvä rytmi, ja sitä myöten johtoasema, katosi kuitenkin jäähyilyyn. Mariia Posan jäähyn aikana monien arvokisojen konkari Maria Rooth ohjasi taidokkaasti Ruotsin 1-1-tasoituksen. Tuon jälkeen Suomi otti myös toisen jäähyn ja Ruotsi pääsi pyörittämään vaarallisesti. Räty ja kurinalainen alivoimapeli pelasti Suomen kuitenkin takaiskuilta.

Heti tuon Suomen toisen jäähyn jälkeen estradille astui Michelle Karvinen. Nuori hyökkääjä otti omalla puolustussiniviivallaan kiekon ja purjehti laidasta läpi, ruuvaten siinä sivussa ruotsalaispuolustuksen pyörryksiin. Komea soolo päättyi terävään ratkaisuun. Karvinen hassutti Grahnin ja veivasi Suomen ansaitusti 2-1-johtoon.

Ruotsi iskee tasoituksen - tietenkin ylivoimalla

Kolmannessa erässä Suomi ei varsinaisesti menettänyt otettaan, mutta Tre Kronorin valmentaja Peter Elander kuormitti jatkuvasti parhaita voimiaan ja sitä myöten Ruotsi sai paremmin otetta pelistä. Heidi Pelttari joutui ottamaan erän alussa koukkujäähyn ja Ruotsi tuli väkisin tasoihin. Räty torjui alivoimalla kaksi kertaa, mutta kolmanteen laukaukseen hän ei enää venynyt. Danijela Rundqvist pääsi siirtämään aivan maalin edestä 2-2-tasoituksen.

Tuon maalin jälkeen peli sähköistyi aivan uudelle tasolle. Taito ja taktiikka jäivät molemmilta joukkueilta taka-alalle ja ottelu muuttui hillittömäksi taisteluksi.

Karvinen oli ainoa, joka pystyi murtautumaan sekavassa erässä maalintekopaikkoihin. Tanskassa pelaavan taiturin soolot eivät kuitenkaan purreet ja pronssimitalien kohtaloa lähdettiin ratkaisemaan jatkoajalla.

Rantamäen onnekas, mutta ansaittu ratkaisumaali

Jatkoaika alkoi kiihkeästi Suomen huippupaikoilla. Ruotsi oli aivan hätää kärsimässä, kun mm. Heidi Pelttari, Saija Sirviö ja Linda Välimäki rynnivät terävästi maalille. Jatkoajan toisella minuutilla Suomi otti onnekkaasti omansa. Jo Naganossa vuonna 1998 olympiapronssia juhlineen Karoliina Rantamäen syöttö kimposi ruotsalaispuolustajasta maaliin ja Suomen villit pronssijuhlat alkoivat.

Pronssimitali on Suomelle toinen olympiatasolla.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat