Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Mäkihypyn tutkimuksen tietotaito löytyy Jyväskylästä

Suomen mäkihyppääjät eivät onnistuneet saavuttamaan mitaleita Vancouverin olympiakisoissa, mutta usean menestyneen mäkihyppääjän taustalta löytyy kuitenkin suomalaisosaamista. Adam Malyzsin valmentajana toimii Hannu Lepistö, Norjan juokkueen päävalmentajana on Mika Kojonkoski ja löytyypä Simon Ammanninkin taustalta pala suomalaisuutta.

urheilu
Simon Ammann
YLE

Liikuntatieteiden tohtorin Mikko Virmavirran ja Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen professorin Paavo Komin nimet eivät välttämättä kerro tavalliselle tallaajalle mitään, mutta mäkihypyssä kaksikon maine on kiirinyt eteenpäin syystäkin tehokkaasti.

Virmavirta teki Komin johdolla vuonna 2000 Mäkihypyn ponnistusta rajoittavat tekijät – väitöskirjansa ja sen johdolla on muun muassa mäkihyppääjien ylämäen asentoa ja ponnistusta hiottu optimaaliseksi ja kehitetty jopa hyppypukujakin.

YLE Urheilun asiantuntija Jyri Pelkonen on seurannut kaksikon tutkimuksia tarkasti jo pidemmän aikaa ja harmitteli, ettei Jyväskylän yliopiston testaajat päässeet Vancouverin kisoihin tekemään mittauksia.

- Jyväskylän porukka on ollut olympiakisoissa Naganon kisoista 1988 lähtien suorittamassa mittauksia mäkihyppääjien ponnistuksesta, mutta Vancouverissa paikallinen järjestelytoimikunta VANOC kielsi mittaamiset. Se on harmi, sillä meillä olisi ollut mahtava sauma saada mittaustuloksia, mielenkiintoista dataa tämän hetken mäkihypyn biomekaniikasta, Pelkonen totesi.

Jyväskylän tutkimukset myös Ammannin taustalla

Pelkosen mukaan Jyväskylän yliopiston tutkimukset mäkihypystä ovat muuttaneet hyppäämisen ajatusmallia ja harjoittelua. Tutkijoiden tietotaito on myös haluttua tavaraa ulkomailla ja sen takia muun muassa Virmavirta on ollut lukuisia kertoja luennoimassa juuri Simon Ammannin Sveitsin joukkueelle hyppääjien harjoittelusta ja mäkihypyn teoriasta.

- Ammann on huippukaveri analysoimaan omaa hyppäämistään ja miettimään erilaisia asioita, mitä tekniikkaan, harjoitteluun ja välineisiin tulee. Siitä on hyvää näyttöä, että se on kannattanut, Pelkonen sanoi ja kertoi Virmavirran olleen tuttu luennoitsija joukkueelle jo sen edellisen valmentajansa aikaan.

Pelkonen uskookin, että Vancouverin kisojen ja Ammannin menestyksen jälkeen Jyväskylän tutkimustuloksia kaivetaan uudelleen esiin tarkempaan syyniin.

Tarkempaa syyniä tutkimuksiin

Myös Janne Ahonen on ollut tuttu näky Jyväskylän testilaboratoriossa, mutta Pelkosen mukaan Suomen joukkue käyttää tätä muuten vain ”jonkin verran”.

- Mielestäni he käyttävät testilaboratoriota ihan liian vähän. Se on niin kovaa faktaa, mitä sieltä tulee, Pelkonen totesi.

- Heidän osaamistaan on syytä kaivaa esille ja ottaa tulevina vuosina tarkemmin syyniin, mitä voidaan tehdä paremmin. Näin voimme saada jälleen sen hyvä työn, jota on aikaisemminkin tehty, tuottamaan tulosta myös jatkossa.

Lähteet: Anu Karttunen, Whistler

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat