Vuolle Whistleristä: "Den glider in!"

Viimeistään juuri nyt tänään tuli lopullisesti selväksi, ettei Suomi ole ainoa maa maailmassa, jossa jääkiekko sekoittaa kansalaisten pään. Päivän isoin uutinen tuntuu täällä Kanadassa olevan, että Vancouverin olympiakisojen loppuottelussa Sidney Crosbyn laukoma ja isäntämaalle voiton varmistanut kiekko on löytynyt ja pääsee kotiin, vuonna 1943 perustettuun Hockey Hall of Fameen Torontoon.

Kuva: YLE

Vai pääseekö kuuden unssin kumilätkä sittenkään siihen ainoaan oikeaan ”hokin” kuuluisuuksien galleriaan? Vancouverissa on noussut kansanliike sen puolesta, että kiekon tulisi jäädä British Columbiaan. Täällä ollaan sitä mieltä, että koska kultamitali voitettiin Vancouverissa, pitää kiekonkin saada koti BC Placessä sijaitsevasta Brittiläisen Kolumbian urheilun Hall of Famestä. Ja nyt väännetään kättä.

Toiseksi suurin puheenaihe linkkaa Skandinaviaan. Huolta aiheuttaa Norjan kelkkakiekkojoukkue, joka tuntuu olevan isoin kanto kaskessa sille, ettei Kanada saavuttaisikaan triplaa eli miesten, naisten ja kelkkakiekon kultamitaleja. Uutiset kertovat miten ”Norjan kokenut joukkue uhkaa Kanadan nuorta ryhmää uusimasta olympiakultaa”. Tänään pelattava Torinon paralympiakisojen finaalin uusinta on todella huomion keskipisteenä. Torinossa Kanada voitti 3-0.

Ei siis todellakaan jää epäselväksi, että kaikki ne nöyryytykset, jonka muut maat ovat aiheuttaneet voittamalla erityisesti olympiakultaa, eivät saa jäädä kostamatta. Tripla näistä kisoista olisi kansallisesti paras mahdollinen tapa osoittaa se. Kanadalaisille jääkiekon ylivalta on kutakuinkin yhtä tärkeää kuin eteläiselle rajanaapurille koripallon vastaava. Pekingissä Yhdysvaltain miesten koripallojoukkueelle annettiin yksi mahdollisuus: voitto!

Se oli muuten myös aasinsilta, jolla voidaan siirtyä päivän kolmanteen kiekkouutiseen, jonka pääosassa on USA:n kiekkojoukkueen pelaaja Alexi Salamone, joka Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena syntyi Ukrainassa raajarikkona. Orpokodista hänen tiensä vei USA:han ja halu olla kuin muutkin lapset urheilun ja erityisesti painin pariin. Nyt hän pelaa yhdysvaltalaisena toisissa paralympiakisoissaan juuri kelkkajääkiekkoa: amerikkalaista unelmaa parhaimmillaan.

Kelkkakiekko on siis iso juttu, mutta näin suomalaisesta näkökulmasta Kansainväliseltä Paralympiakomitealta väärä valinta. Jos nimittäin sen sijaan pelattaisiin proteesijääkiekkoa, olisi Suomi viime vuoden Euroopan mestarina yksi mitalikandidaatti. Kahta kiekkolajia ei kuitenkaan kisoihin mahdu, mutta ehkäpä Suomessa into myös kelkkakiekkoilussa kasvaa ja Sotsissa joukkueemme on jo mukana.

Tai sitten jonkun pitäisi saada kanadalaiset lobbaamaan Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa voimakkaasti myös pystykiekon puolesta – heille se tarjoaisi nimittäin mahdollisuuden triplan sijaan jopa neljään kultaan. Go Kanada!