Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Kärpät kyykytti Bluesia - tapaus-Rosa kuohutti

Espoon Bluesin ja Oulun Kärppien välinen jääkiekon SM-liigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen ensimmäinen ottelu oli täynnä väriä. Espoossa nähtiin hyvää ja tunteikasta playoff-vääntöä. Blues menetti johtonsa päätöserässä ja Kärpät kuittasi 3-2-voiton.

urheilu
YLE / Tomi Hänninen

Ennakkoasetelmat

Bluesin ja Kärppien pudotuspelipaikat varmistuivat vasta viimeisellä runkosarjakierroksella. Silti joukkueiden viime aikaiset otteet ovat ovat olleet toisistaan poikkeavat. Blues on saanut pelinsä parempaan lentoon, Kärpillä sen sijaan voittaminen on ollut tuskan takana.

Kärpät on vienyt joukkueiden kaikki aikaisemmat pudotuspelisarjat. Viime vuonna Kärpät oli välierissä parempi voitoin 4-2.

Blues sai ottelun alla ikäviä uutisia, kun joukkueen ykköspakki Ville Lajunen joutui sivuun kuumeen vuoksi. Kärpillä ei suurempia loukkaantumishuolia ole, toki Veikko Karppisen ja Juho Keräsen loukkaantumisten myötä reservimiehiä ei ole käytettävissä.

Ratkaisu

Koko ottelu oli oikein hyvää pudotuspelikiekkoa. Paljon tilanteita, tunteiden kuohuntaa, puheenaiheita ja jopa muutamia hyviä taklauksia.

Ensimmäisessä erässä maaleja ei vielä nähty. Iiro Tarkki Bluesin maalilla sai taidoilla, ja pienellä onnellakin pidettyä Kärpät nollilla. Kärppien maalilla Iiroa viisi vuotta vanhempi Tuomas Tarkki oli myöskin pelin arvon mukaisessa torjuntavireessä. Erän lopulla Blues-pakki Joonas Rönnberg sai suihkukomennuksen laitataklauksesta. Rönnberg taklasi kiekottomana ollutta Pavel Rosaa ilkeän näköisesti ja kun Rosa loukkasi itseään, tuomio oli oikea. Sen sijaan tshekkitähden nopea parantuminen aiheutti keskustelua.

Rosa pystyi jatkamaan toisessa erässä peliä ja sai kuulla espoolaisyleisöltä vihellyksiä ja buuauksia aina kun koski kiekkoon. Myös Blues-puolustus muisti tshekkihyökkääjää painavilla pusuilla. Toisessa erässä Blues käytti mainiosti ylivoimansa hyväksi. Kärpät otti kaksi jäähyä ja Blues rankaisi niistä molemmista Petri Lammassaaren ja slovakkipuolustaja Branislav Mezein toimesta.

Kärpät sai erän puolivälissä Iiro Tarkilta lahjamaalin, kun hän imuroi Mika Viinasen neppauksen sisään.

Päätöserässä viidellä puolustajalla pelannut Blues notkahti ja Kärpät tuli rinnalle ja ohi. Ensin yleisön sylkykuppina ollut Rosa toi Kärpät tasoihin ylivoimalla ja erän puolivälissä puolustaja Atte Ohtamaa teki elämänsä paikkaan tärkeän maalin. Voittomaaliksi jäänyt osuma oli Ohtamaalle ensimmäinen pudotuspeleissä. Yli sadassa runkosarjaottelussakin 22-vuotias Nivalan kasvatti on tehnyt vain kolme maalia.

Kommentit

- Kiivas ja kiihkeä ottelu. Päätöserässä valitettavasti passivoiduttiin, muuten pelattiin erittäin hyviä jaksoja. Ottelussa oli paljon hyvää, mutta nyt jänne täytyy vain saada kestämään koko pelin ajan. Lopussa jännitimme eikä keinoja siihen erätauolla tai kolmannen erän alussa keksitty, Bluesin valmentaja Petri Matikainen analysoi.

Kärppä-leirissä oli paljon paremmat tunnelmat.

- Pääsimme heidän paineen alta hyvin pois. Ensimmäinen ja viimeinen erä oli selkeästi meidän. Meillä on ollut pitkään jo pudotuspelit käynnissä ja meillä oli valmius tämmöiseen otteluun. Nyt ei olla ainakaan selkä seinää vasten. Kovempi ottelu on torstaina tiedossa, se on varma, ensimmäisen pudotuspelivoiton päävalmentaja ottanut Mikko Haapakoski totesi.

Muuta

Blues-pakki Joonas Rönnbergin laitataklaus Pavel Rosaan nostatti tunteita ottelussa ja sen jälkeen. Matikainen hyväksyi tuomareiden tuomion, mutta ei Rosan käytöstä. Haapakoskella ei ollut suuremmin kommentoitavaa taklaukseen.

- Ainakin yleisöllä oli riemua, Haapakoski hymyili.

Pudotuspelisarja on katkolla Kärpille torstaina Oulussa.

Lähteet: YLE Urheilu / Riku Salminen, Espoo

Suosittelemme

Tuoreimmat