Suora

  • Närbild
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Anterselva, naisten pikakilpailu

Jokipojat piinasi, Ilves haki makean voiton

Ilves haki niukan 5-4-voiton Joensuusta jääkiekon SM-liigan toisessa karsintaottelussa. Jokipojat piinasi värikkäässä ottelussa pitkään Ilvestä, mutta tamperelaisten vahva ja tehokas viimeistely ratkaisi pelin. Ilves johtaa nyt karsintasarjaa voitoin 2-0.

urheilu
YLE

Ennakkoasetelmat

Joensuun Mehtimäellä tämän vuosituhannen ensimmäistä liigakarsintaottelua jouduttiin aloittamaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Ensimmäiseen kotiotteluun liigakarsintasarjassa odotettiin tuvan täydeltä väkeä, toisaalta pelillisesti takana oli 1-3 tappio Ilveksen kotikentällä Hakametsässä.

Jokipoikien kokoonpanosta putosi kuudes puolustaja vielä juuri kotiottelun alla, kun avausottelussa päähänsä tällin saanut Jarkko Immonen jouduttiin jättämään toipumaan. Immosen tilalle kokoonpanoon nostettiin nuori hyökkääjä Teemu Heikkinen, joten puolustuksellisesti lähtökohdat olivat kotijoukkueen kannalta haastavat, etenkin kun kapea puolustuskalusto oli ollut kovilla jo edellisissä sarjoissa.

Ratkaisu

Ilves luisteli otteluun suoraselkäisesti, ja Jokipoikien maalivahti Mikko Rämö pääsi töihin jo ensimmäisestä vaihdosta alkaen. Avausmaali nähtiin vajaan neljän minuutin pelin jälkeen, kun paluukiekko jäi sopivasti Joonas Raskin ulottuville. 1-0-maalissa syöttäjinä olivat Raskin ketjun Jesse Niinimäki ja Pasi Määttänen. Toinen maali kuulutettiin jo vajaat kaksi minuuttia edellisestä, kun ajassa 5.46 Jarkko Kauvosaari liruttaa kiekon Mikko Rämön taakse. Tilannetta edelsi keskialueella hyödynnetty kiekonmenetys, syöttökunnian Kauvosaaren maalista sai Antti Bruun.

Jokipoikien valmentaja Jarno Pikkarainen otti toisen takaiskun jälkeen aikalisän ja sai heräteltyä joukkueensa erän loppupuoliskolle. Ilveksen Markus Seikolalle tuomittiin 2+2 minuuttia korkeasta mailasta, Seikolan maila nousi Jokipoikien Sami Mutasen kasvoihin. Seikolan ensimmäistä kakkosta ehti kulua vain vajaan minuutin verran, kun Masi Marjamäki passitettiin jäähylle. Viidellä kolmea vastaan Jokipojat räjäyttää Mehtimäen hallin, Scott Matzka täräyttää kaarelta kavennuksen 1-2:een. Kavennusmaalin jälkeen peli oli useamman minuutin pysähdyksissä, kun tuomaristo arpoi jäähyjen kohtaloa. Ensin jäähyltä päästettiin pois Masi Marjamäki, ja vasta tovi myöhemmin kuulutus korjasi, että jäähyistä oli kuittaantunut vasta Seikolan ensimmäinen kakkonen, näin Jokipojat pääsi jatkamaan 5-3-ylivoimaansa.

Toisen erän alussa Masi Marjamäki kuittasi nopeasti saamansa kakkosen, karkumatka jäähyaition oven avauduttua tuotti vieraille 3-1-johtomaalin. Jos yleisö hieman lamaantui Ilveksen johdosta erän alussa, toisen erän puolivälissä mehtimäkeläiset saivat taputtaa kätensä kipeäksi. Ajassa 30.51 Ilves livahti jo 4-1-johtoon, Johannes Alasen vetoon pohjatyön tekivät Henrik Petre ja Ville Snellman. Mutta vain kahdeksan sekuntia myöhemmin Jokipoikien Antti Kerälä kaventaa Tobias Salmelaisen ja Jani Oinosen syötöistä eikä 2-4-maalin kuulutuksesta kulu kuin hetki, kun Tobias Salmelainen kääntyy ja saattaa kiekon komeasti Jani Hurmeen selän taakse. Illan näyttävimpään maaliinja Jokipoikien 3-4-kavennukseen ajassa 31.38 sai syöttömerkinnän jälleen Antti Kerälä.

Toisen erän maalitalkoita jatkoivat vielä Ilveksen Ryan Glenn ajassa 38 , ja vielä ennen erän loppua ajassa 39.49 Markku Flinck kaventaa avopaikasta taukotilanteeksi 4-5.

Joensuun iltaan mahtui kaikki mahdollinen jääkiekkoviihde, sillä ajassa 46.19 Ilves saa rangaistuslaukauksen Joonas Raskin maalintekotilanteen estämisestä. Jesse Niinimäki tuulettaa jo maalia, mutta Jokipoikien maalivahti Mikko Rämö ja maalin takaa maalitolpan vierelle kiertänyt tuomari ovat toista mieltä. Tuomari näyttää, että kiekko ei mene maaliviivan yli ja ottelu jatkuu Ilveksen vain yhden maalin johdossa. Liigakarsinnoissa ei Joensuun peleissä ole käytössä videotarkastuksen mahdollisuutta, joten tilanteesta syntyi ymmärrettävästi tasan kaksi vastakkaista tulkintaa.

Jokipojat teki kolmannestä erästä tiukan taistelun, mutta lisämaaleja ei yrityksistä huolimatta nähty. Näin Ilves siirtyi ottelusarjassa 2-0-johtoon, seuraava peli on perjantaina Hakametsässä.

Kommentit

Jesse Niinimäki kiitteli, että hylätty rankkari ei ratkaissut ottelua:

- Tuomari oli väärin sijoittunut, mutta onneksi ottelu ei mennyt tähän, se oli maali, Niinimäki mietti.

- Kaveri ei anna piiruakaan periksi, ja kun omassa pelissä tuli virheitä, tehtiin turhan vaikeaksi tämä peli.

Otteluvalvoja Juha Pajunen myönsi, että videotarkastuksen puute voi olla kohtalokas.

- Tarkastusmahdollisuus pitäisi olla, mutta ehkä kyse on resursseista. Ei pitäisi olla, sillä tällaiset tilanteet voivat olla ratkaisevia.

Tobias Salmelainen oli tyytyväinen Jokipoikien taisteluilmeeseen ja uskoo, että peräkkäiset pelit kääntyvät joensuulaisille vielä eduksi.

Lähteet: YLE Urheilu / Sari Sirkkiä-Jarva, Joensuu

Suosittelemme

Tuoreimmat