1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kotivoittopainotteinen vakiorivi

Tällä viikolla vakiokupongilla nähtäneen runsaasti ykkösiä. Maistuvimmat ohitukset kotivoitoista löytyvät Fulhamista sekä Derbystä, joiden vastustajilla piisaa Sunderlandin sekä Swansean tapaan motivaatiota otteluissaan.

Kuva: Yle

Aloitetaan kuitenkin vakion avauskohteesta, jossa Blackburn isännöi Evertonia. Roversilla ei ole enää kummempaa panosta loppukkauden suhteen, mutta joukkue on pelannut kotiotteluissaan jo pitkän aikaa erittäin hyvällä tasolla. Viimeksi ManU joutui tyytymään pistejakoon ja vain muutamaa kierrosta aiemmin myös Chelsea jäi tasapeliin Blackburnin vieraana. Rovers ei ole hävinnyt liigassa kotonaan tämän vuoden puolella.

Everton pelasi keskiviikkona Aston Villaa vastaan ja päätyi vierasekntällä 2-2 -pistejakoon. Näin ollen lepoaikaa on launtain kohtaamiseen isäntiä vähemmän. Toffees taistelee vielä eurosijasta, mutta on siinä mittelössä altavastaajan asemassa, sillä eroa Villaan on neljä pistettä, lisäksi birminghamilaisilla on ottelu vielä taskussaan. Marouane Fellaini on alakerrasta edelleen sivussa, mikä on vieraille pienoinen puute.

Rovers on hävinnyt kotonaan Evertonille viimeksi vuonna 2005. Ewood Parkilla Blackburn on ylipäätään todella vaikeasti lyötävissä ja lauantainakin joukkueen kuuluu olla marginaalinen suosikki. Pelikansa on päättänyt takoa vieraille enemmän pinnoja, mikä on siis päin prinkkalaa. Niinpä selvästi alipelattu ykkönen nousee kupongille ideavarmaksi.

Sudet saalistaa pinnoja

Kolmoskohteessa haetaan rohkeasti ohipeliä kotijoukkue Fulhamista. Roy Hodgsonin joukko on turvallisesti keskikastissa, ja hienolle kaudelle haetaan kruunua eurokentiltä. Fulham on raivannut Eurooppa Liigassa tieltään jo lukuisia huippuseuroja ja taistelee nyt jo finaalipaikasta. Ensi torstain vieraspeli Hannoverissa onkin ehdottomasti kauden tärkein ottelu, joten Hodgson säästelee varmasti joitain avainpelaajiaan lauantaina. Clinton Dempsey ja Andy Johnson ovat loukkaantuneina varmuudella sivussa.

Wolves puolestaan kaipaa vielä pisteitä varmistaakseen sarjapaikkansa. Sudet on pelannut viime viikkoina erinomaisesti - kuusi edellistä peliä on tuonut vain yhden tappion, joka sekin tuli Arsenalille vieraissa yliaikamaalilla. Maalinteon kanssa joukkueella on edelleen ollut ongelmia, mutta yleisesti ottaen peliotteet ovat olleet huomattavasti parempia kuin syyskaudella.

Fulham ei ole näistä lähtökohdista kovinkaan selkeä suosikki, vaan vie pelin vain noin kerran kahdesta. Ennen ottelua kannattaa tarkastaa, miten laajalla rintamalla Hodgson pelaajistoaan lepuuttaa. Wolves tulee Craven Cottagelle puolustamaan raivoisasti ja hyvällä asenteella vähintään yhtä pistettä. Tämä on haastava lähtökohta kotijoukkueelle - ristikaksi on mainio pelivalinta.

Sunderland suursuosikki

Vitoskohteessa Sunderland on selvä varmavalinta, vaikka hitusen ylipelattu onkin. Black Cats on ollut varsin mukavassa vireessä kotikentällään jo pidemmän pätkän – yhdeksän viimeisintä peliä Stadium of Lightilla ovat kulkeneet tappioitta. Materiaaliero Burnleyyn on myös selvä, ja juuri tässä kohtaa joukkue pystyisi voitolla käytännössä varmistamaan sarjapaikkansa. Tämä tasaa Burnleyn pientä motivaatioetua.

Burnleyn toiveet sarjapaikan suhteen pysyivät viime kierroksen Hull-voitolla yllä, mutta 4-1 -lukemista ei pidä innostua liikaa, sillä kaksi rankkarimaalia auttoivat joukkuetta kummasti. Vieraissa Clarets on kuitenkin ollut koko kauden erittäin vaisu. Lisäksi manageri Brian Lawsin asemaa joukkueen silmien alla huhutaan huteraksi.

Kotijoukkueella on hieman kalavelkoja maksettavanaan, sillä Sunderland hävisi kauden aiemman kohtaamisen Turf Moorilla peräti 1-3. Tällä kertaa Sunderland vie pelin kuusi kertaa kymmenestä ja on usein osuvana hyvä varmavaihtoehto.

Swansealla saumat

Kohteessa kuusi luotetaan kotijoukkue Swanseaan, joka hakee voittoa varmistaakseen pudotuspelipaikan. Walesilaisjoukkue on pelannut erinomaisen kauden, vaikka menettikin kesällä managerin lisäksi useita avainpelaajia. Joutsenet on kärsinyt vaarallisia tappioita viime viikkoina, eikä joukkueen nykykunto ole missään nimessä paras mahdollinen.

Vierailija Barnsleyn tilanne on kuitenkin monta pykälää heikompi. Tykes on pelannut voitoitta jo pitkän aikaa – alla on peräti seitsemän peliä ilman kolmea pistettä. Joukkueen sarjasijoitus on turvallisesti keskikastissa. Barnsleyllä ei näytä olevan tällä hetkellä juurikaan motivaatiota, ja se on myös materiaaliltaan heikompi ryhmä kuin Swansea. Lisäksi joukkueelta ovat loukkaantumisen vuoksi varmuudella sivussa islantilaispeluri Emil Hallfredsson sekä mahdollisesti myös puolustaja Bobby Hassell sekä keskikenttämies Filipe Teixeira.

Barnsley ei ole kyennyt voittamaan Swanseaa viimeiseen viiteen vuoteen. Joutsenet on tälläkin kertaa ottelussa todella vahva suosikki ja vie pelin lähes kaksi kertaa kolmesta. Uskotaan myös Shefki Kuqin iskevän vähintään yhden maalin kotijoukkueen hyväksi ja merkataan kotivoitto piikiksi.

Kotkat kovana

Viimeisessä kohteessa pelataan selvästi motivoituneempaa joukkuetta eli ohitetaan Derbyn kotivoitto. Vierailija Crystal Palacen kausi on ollut erittäin vaikea - talousongelmat johtivat lopulta kymmenen pisteen rangaistukseen, ja kaupan päälle seura menetti loistavan managerinsa QPR:ään pari kuukautta sitten. Ilman pistemenetyksiä Palace olisi keskikastissa, mutta nyt Kotkat taistelee raivoisasti putoamisviivalla. Joukkueen vieraspelit ovat tuntuneet etenevän selvästi vapautuneemmalla otteella kuin kotimatsit. Viimeksi Palace hävisi QPR:lle 0-2, mitä edelsi mainio 3-1 -voitto Prestonista.

Derby pelasi viime viikolla maalittoman tasurin Barnsleyn vieraana ja varmisti täten käytännössä sarjapaikkansa ensi kaudeksi. Palacen tilanne on paljon pahempi, joten vierasnippu tulee peliin huomattavasti motivoituneempana - eikä Kotkat kyllä materiaaliltaan häviä missään nimessä Derbyn avauskokoonpanolle. Derbyn avauksen pelaajista keskikenttämies Stephen Pearson kärsii pelikieltoa ja puolustaja Dean Leacock on loukkaantunut.

Crystal Palace on voittanut peräti neljä joukkueiden viimeisintä kohtaamista. Tällä kertaa Pässit on pelissä ainoastaan marginaalisessa suosikkiasemassa, ja kun kotivoiton peliprosentit huitelevat viidenkymmenen nurkilla, on ykkönen pahasti ylimerkitty. Motivoitunut Palace ja ristikaksi maistuu.

Vihjerivi (6+0):

1. Blackburn – Everton 1

2. Birmingham – Hull X2

3. Fulham – Wolves X2

4. Stoke – Bolton 1X

5. Sunderland – Burnley 1

6. Swansea – Barnsley 1

7. Scunthorpe - Bristol C 1

8. Ipswich – Doncaster 1

9. Leicester – Watford 1

10. QPR – Cardiff 1X

11. Coventry – Preston 1X

12. Blackpool – Nottingham 1

13. Derby - Crystal P X2

Pete Käenmäki