Mertaranta vastaa: Villasukkia ja kalsareita

YLE Urheilun sinivalkoinen ääni Antero Mertaranta vastaa jälleen katsojien, kuuntelijoiden ja lukijoiden kysymyksiin. Anza kiittää kysymyksistä ja vastaa Radio Suomen SM-liigan finaaliselostusten lomassa muutamiin kysymyksiin. Muun muassa siihen, mikä onkaan mieleenpainuvin palaute...

Kuva: YLE

Kukkuu, mitä kuuluu???

Äää, jos tämä oli avauskysymys, niin aurinko paistaa ja kevät mieli on jopa vanhan liiton miehellä korkealla.

Oletko koskaan kironnut kun olet selostanut tai ruvennut itkemään?

Heheheh! Jaa, suorassa lähetyksessä en ole kyllä kironnut - se on helppo sanoa, sen verran on sentään jäänyt äidiltä sivistystä laarin pohjalle. Se täytyy myöntää, että tippa on ollut linssissä useita kertoja.

Nyt on Vancouverista selvitty ajat sitten ja Rädyn Nooran häikäisevästä kauneudestakin jotenkuten ja katse on tanakasti käännetty Saksaan! Kymysys kuuluukin: tuleeko jäniskevennys JA mitä mieltä olet Leijonien lohkosta?

Ööö, epäilisin, että jäniskevennyksiä tulee useitakin - hetken jo kauhulla ajattelin, että kun puhuit Noora Rädyn kauneudesta, niin joudun ottamaan kantaa pelaajien kauneuteen, mutta pois se minusta. Suomella on Saksassa erinomainen lohko.

Uskotko, että Pekka Rinne valitaan tänäkin vuonna maalivahdiksi MM-kisoihin?

Vastaus on ehdottomasti kyllä, mikäli mies on vain itse kisoihin tulossa.

Morkens antza!! Nyt kun olet selostanut parin kauden ajan SM-liigan finaaleja niin pitääpi heittää kysymys et mikä ero on MM-kisojen finaalilla ja SM-liigan finaalilla? Sekä selostus-ja peli näkökulma kiitos. Ja vielä, kumpi finaalijoukkue on suosikkisi Tepsi vai HPK? Hyvvää pääivän jatkoa.

Jaahas. Aloitetaan selostusnäkökulmalla ensin. Radioon tekeminen on kuin näytelmän kirjoittamista ja sen esittämistä. Silloin kun ei ole kuvaa, niin täytyy kuvailla. Se on tietysti parasta SM-liigan finaalien osalta. Pelin näkökulmasta MM-finaali on tasollisesti monta kertaa kovempi kuin SM-liigan finaali. Se on lähtökohta. Toinen näkökulma on se, että MM-kisoja tehdään suomalaisesta lähtökohdasta kotikatsomoita varten - SM-liigaa yritetään parhaan kyvyn mukaan tehdä molempien joukkueiden kannattajille ja tietysti koko kansalle.

Täytyy tunnustaa, ettei minulla oikein suosikkia ole tämän vuoden finalisteista. Minun suosikkini on Pelicans!

Moro! Ehditkö koskaan tutustua maihin/kaupunkeihin, joihin menet selostamaan esimerkiksi jääkiekon MM-kisoja?

Kyllä siellä hyvin ehtii tutustua.

Mitä sanoisit presidentille linnanjuhlien vastaanotolla?

Hmm, kun minulla oli siellä suuri kunnia käydä, niin toivotin hänelle hienoa itsenäisyyspäivää.

Morjes. Mistä on peräisin sana "kihaus", mitä käytät joskus selostuksissasi?

Jaahas, tämä on mielenkiintoinen kysymys. Luulen, että sen perut löytyvät tuolta englantilaisesta jalkapallosta, kun aikanaan Jukka Röngän kanssa otteluita selostimme. Se on jonkinlainen vääristyneen Röngän ja minun vääristynyt savolainen väännös...

Mikä on mieleenpainuvin palaute minkä olet saanut? :)

Tämä on tosi vaikea kysymys. Niitä tulee niin erilaisia äärestä laitaan. Ensimmäinen muisto on se, että kun valittelin vuosia sitten, että varpaani jäätyvät, niin sain varta vasten minulle kudotut villasukat. Silloin tuli tippa linssiin. Toinen, mikä liittyy vähän samaan asiaan, oli Pietarin kisoissa, kun valittelin että välihousut ovat jääneet kotiin, niin suomalainen delegaatio toi minulle välipäivänä komeat välihousut. Kiitos niistä! Kolmas loistava palaute on se, kun valitin Suomi-Ukraina -pelissä, että kaverit hakkasivat suomalaisia niin paljon kuin kerkesivät, niin totesin, että mökilläni olisi pirullinen määrä halkoja, joita voisivat tulla hakkaamaan. Seuraavana päivänä tuli palaute katsojalta, joka tarjoutui vapaaehtoiseksi hakkaamaan halkoja.

Anza. Olet mahtava selostaja, mutta ulkomaisten nimien lausumisessa on vielä kehitettävää. Esimerkiksi Parise lausutaan "päRiizi" eikä "Pärizei", niin kuin jatkuvasti teet. Voisiko asialle tehdä jotain?

Kaikille asioille voi tehdä jotain. Nimien opettelua harjoittelen koko ajan. Tätä Parise-nimeä olen kysynyt taustajoukoilta ja tämän nimen osalta kysyjä on väärässä. Parisella on ranskalaisia sukujuuria, jolloin nimi lausutaan "Pärizee".

Mikä maa juhlii jääkiekon maailmanmestaruutta Saksassa?

Venäjä.

Hei Antero ! Mikä on kokeneen kiekkoihmisen eli sinun näkemys siitä ketä puolustajia Jalonen valitsee MM-kisoihin edellyttäen, että NHL-apuja ei ole tarjolla. Oletko samaa mieltä että Anssi Salmela saisi vihdoinkin istua kisat kotikatsomossa?

Hehheh! Hankala kysymys kun sarjat ovat kesken, mutta laitetaanpa listaa tulemaan: Kukkonen-Nummelin, Niskala-Jaakola, Puistola-Hietanen ja Mäenpää. Tämä sillä varauksella, että NHL:stä siis ei saada pakkeja, kuten vaikkapa Sami Lepistöä. Kun katsoo tuota pakkikalustoa, niin kyllä Salmela siihen mahtuisi...

Milloin me nähdään sinut Kolmen kopla -ohjelman vieraana?

Sitten kun siitä maksetaan tarpeeksi. Sitä päivää odotellessa...

Jääkiekkotunnelmissa taas tällä kertaa, tässä parit kysymykset:

1. Onko TPS:n suoritus mielestäsi sensaatio, miten joku lehti sen otsikoi? Mitkä ovat susta ne aseet, jolla tepsi on näin pitkälle päässyt? Oliko sulla joku oma veikkaus tepsin sijoituksesta ennen kautta tai ylipäätään SM-liigasta ja jos oli niin kerrotko? :)

Kyllä TPS:n suoritus on tämän kauden jymy-yllätys. TPS:llä on hyvä ja tasainen pelaajamateriaali, nykykiekkoilun mukainen liikkuva joukkue, hyvät maalivahdit (varsinkin pudotuspeleissä) ja loistava, sitoutunut valmentaja. Oli minulla varmasti joku veikkaus TPS:n sijoituksesta. Sen voisi varmistaa Jääkiekkolehden liigaliitteestä, sieltä löytyy varmin vastaus syksyn arvailuuni. Mutta varmaa on, että se veikkaus meni hanurilleen...

2. Voittaako Suomi vihdoin jääkiekon MM-kultaa? ;)

Viittaan aikaisempaan vastaukseeni. Toivon sitä sydämestäni, mutta valitettavasti ei.

Ja sit vielä lopuksi pikku haaste: Yleensähän, jos suomalaiset menestyy niin sanotaan et värjätään hiukset siniseksi. No, jos Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa, haastan sut värjäämään hiukses sellaseks platinablondiks. Jos hopee tai pronssi pujotetaan Leijonien kaulaan, ovat kyseiset värit harmaa (löytyyköhän hiusvärimarkkinoilta?) ja sellanen kuperin ruskee. Mukana?

Jaahas. Jos et levitä kenellekkään, niin tällaiseen vetoon voin lähteä mukaan. Toivottavasti alapäätä ei tarvitse myös maalata...

Moro! Jos sinun pitäisi valita Suomen seuraava Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja niin kenet valitsisit? Olisiko Kari Jalosella mahdollisuuksia? Uskotko Suomen Euroviisu-mahdollisuuksiin?

Vai annetaan minulle tällainen kunniatehtävä. Annan tähän kolmen rankingin, joka ei ole paremmuusjärjestyksessä. Kari Jalonen, Petri Matikainen ja Risto Dufva.

Heheh! Jos bändin nimi on Kuunkuiskaajat, niin en välttämättä. Hevoskuiskaajiin olisin luottanut enemmän!

Kuulut ns. vanhan liiton miehiin. Mitä sillä termillä tarkoitetaan? Kuka sen keksi? Ja keitä muita kuuluu ns. vanhan liiton miehiin? Tässä ehdotuksia: Tamminen, Kaskilahti, Suominen, Laaksonen, Pietilä, Kekäläinen?

Heheheh! Vanhan liiton mies tarkoittaa seuraavaa: Hänellä toivottavasti on asennetta, elämänkokemusta, huumoria, tietoa ja ehdottomasti myös oppimisen halua. Olettaisin, että suuresti kunnioittamani Kari Tapio on käyttänyt tätä termiä musiikkipiireissä. Näistä mainituista voidaan vahan liiton miehiin laskea ainakin Tamminen ja muu osasto on vielä nuorisoketjua.

Näytetäänkö Saksan MM-kisat netissä?

Kyllä.

Luuletko, että Usain Bolt tekee vielä 100m:rillä ja 200m:rillä ME:n?

Kyllä. Jos juoksee vielä tosissaan 400 metriä joskus, niin tulee ME silläkin matkalla.

Kerros mulle mieltä askarruttavaan asiaan faktaa, miksi Jarkko Nieminen pelaa tenniksen nelinpelejä tärkeissä turnauksissa etenkin kun ei niissä kummosesti pärjää. Eikö se ole energian tuhlausta ja kun peli on kuitenkin erillaista kuin kaksinpeli.

Heh! Nyt tuli kysymys väärälle henkilölle, koska suhteeni tennikseen on hyvinkin ohut. Käännän kysymyksen viereen, jossa istuu tennisasiantuntijamme.

Sakari Lund vastaa:

Ensinnäkin menestystä on tullut Jarkolle nelinpelistä oikeinkin mukavasti (mm. tänä vuonna Grand Slam -välierä). Toiseksi nelinpelin pelaaminen on hyvää harjoitusta monilla osa-alueilla, esimerkiksi verkkopelissä. Muuten hän käyttäisi saman ajan harjoitteluun, joten miksei pelaisi nelinpeliä. Nelinpeli ei ole kovin kuluttavaa turnauksissa.

Aikoinaan Suomen ampumahiihdossa saavutettiin mitaleja, kun ampumahiihtäjät olivat armeijan leivissä. Samoin myös Neuvostoliitossa heidän kultaisen jääkiekon aikaan, jolloin oli armeijan joukkueet ja myös maajoukkue. Olisiko Sinun mielestä valmennus hiihtolajeissa keskitettävä armeijan urheilukouluihin? Niinkuin ennen vanhaan.

Hmm. Mielenkiintoinen pohdinta, varsinkin mainitun ampumahiihdon osalta (tai ampumaurheilun ylipäätänsä) voisi toimia hyvin, jos se olisi mahdollista. Mutta muuten uskoisin, että kaikki yksilö- ja joukkueurheilijat haluavat harjoitella itsenäisesti. Vanha kommuuniajattelu on mennyttä elämää.

Lupaatko alkaa selostaa jalkapalloa, jos Suomi pääsee joskus jalkapallon MM- tai EM-kisoihin? Silloin sua kaivattaisiin!

Heheh! Lupaan.

Kiitokset äärimmäisen hyvistä kysymyksistä! Laittakaahan tässä kisoja odotellessa ja kisojen aikana tymäköitä kysymyksiä, niin vastaukset tulevat vähintään yhtä tymäköinä takaisin!

Terveisin, Anza