Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Vuolle muistelee: SM-finaalisarja ToPo - Pyrintö 1981

Jos jotakuta kiinnostaa, eivät ToPo ja Tampereen Pyrintö suinkaan kohtaa koripallon SM-finaalisarjassa ensimmäistä kertaa. Näin tapahtui myös keväällä 1981, jolloin ToPo voitti Pyrinnön suoraan voitoin 3-0.

urheilu
Jouko Vuolle.
YLE

Koripallokauteen 1980 – 1981 mahtui oikeastaan aika tavalla mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka huipentuivat loppuottelusarjaan. ToPo voitti ensimmäisen ottelun Helsingissä 112 – 107, toisen Tampereella 117 – 112 ja kolmannen Messukeskuksen UKK-hallissa 137 – 111.

Koreja tehtiin aika tavalla, vai kuinka? No, hyvien heittäjien lisäksi syynä oli myös peliaika: vuosina 1979 – 1982 SM-sarjaottelut pelattiin 4 x 12 minuutin peliajalla.

ToPo:n otteluissa yleisöä viihdyttivät DJ:n lisäksi tuolloin ajan kovimmat tähdet Teddy and the Tigers ja Remu ja Hurriganes. Oli tunnelmaa.

Tampereen Pyrinnön keskushyökkääjänä pelasi 1981 valkoihoinen Carl Kilpatrick (211 cm) , jonka meriitteihin kuului muun muassa vierailu NBA:ssa. Sittemmin hänen poikansa Austin pelasi neljä vuotta Idaho Staten yliopistossa.

ToPon vahvistus oli Leon Huff, jonka moni varmaan muistaa. Viime kuun 7:tenä 60-vuotta täyttänyt Leksa asuu edelleen pääkaupunkiseudulla ja hänen poikansa Shawn pelaa miesten maajoukkueessa ja ansaitsi leipänsä viime kaudella Kreikan kovassa liigassa.

Shawn vietti muuten eilen 5. toukokuuta syntymäpäiväänsä samana päivänä koripalloliiton entisen toiminnanjohtajan Pekka Litmasen ja ”Monni” Sarkalahden kanssa.

Tampereen Pyrinnön yhtenä takamiehenä hääri nykyinen kakkosvalmentaja Ismo Niemi. Tärkeässä roolissa oli nykyvalmentajien taustapiru ja monivuotinen Pyrinnön valmentaja Jarmo Laitinen ja toisena keskushyökkääjänä pelasi nykyinen lehdistötilaisuuksien juontaja Pentti Kaivonen.

Korinteosta Pyrinnön joukkueessa vastasivat erityisesti Suomen paras harhauttaja Mikko Koskinen sekä Timo Harju, mutta varsinainen voimatekijä istui penkin päässä, jossa joukkojaan käskytti Raimo ”Rape” Lammi.

Mieliin palaa kaudella pelattu runkosarjan ottelu, jossa Rape heitti kesken pelin sen alkupuolella tuolin kentälle ja meni sille istumaan kädet puuskassa. Asiaa kysyttäessä sanoi Rape syyksi, että ”ne pelaa niin pahuksen huonosti”, mutta paljon tehokkaampaa kieltä käyttäen. Rape määräsi 20 pisteen tappioasemassa koko aloitusviisikon vaihtoon ja puoliajalle lähdettiin noin tasatilanteessa. Lammi ei saanut tempustaan edes teknistä virhettä!

Myös ToPon valmentaja oli värikäs hahmo: Eero Saarinen. Edellisellä kaudella ToPon kausi oli murheellinen. Se pelasi kauden viimeisen ottelunsa Porvoon Tarmoa vastaan ja panoksena oli sarjapaikan uusiminen. Käytännössä samalla joukkueella tuli nyt mestaruus ja runkosarjassa ToPo voitti 26 ottelusta 21.

Rauramo, Klinga, Sarkalahti, Sirola, Rekoset, Huff, Hyppönen ja Suhonen auttoivat Saarisen sittemmin merkittävälle valmennusuralle, mutta ennen kauden alkua johtokunnan arviot eivät olleet kovin kiittäviä. Toiminnanjohtajaa moitittiin toden teolla, kun hän esitti ”maalta tullutta tyttöjen valmentajaa” tehtävään. Työsuhde asetettiin kyseenalaiseksi.

Tänään ToPo:lla on mahdollisuus voittaa jälleen mestaruus, joista ensimmäisen se voitti tasan viisikymmentä vuotta sitten.

Valmentajat ovat nytkin paljon vartijoina ja heidän taktiset kuvionsa ovat tarjonneet katsojille tähän mennessä kolme nautittavaa loppuottelua.

Ohjeet ja valmistautuminen ovat kuitenkin ihan muuta kuin aikanaan Säynätsalossa, jossa vielä juhlimisen jäljiltä peliin viime hetkellä saapunut valmentaja sai kakistettua suustaan sinänsä tärkeän viestin: ”Aloitetaan viidellä!”

Jouko Vuolle (ToPon toiminnanjohtaja 1981)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat