Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

"Erilainen" pelaaja voitti Rooman tennisfinaalin

Nykypäivän naisten tennis on välillä jopa hiukan yksitoikkoista katsottavaa. Kaikki pelaajat lyövät sinänsä tehokkaita ja painavia peruslyöntejä takakentältä, mutta pelityylit ovat kuin toistensa klooneja. Tähän muodostaa piristävän poikkeuksen espanjalainen Maria Jose Martinez Sanchez, jonka pelityyli on aivan erilainen.

urheilu
EPA

Martinez Sanchez, 27, on noussut hiukan vanhemmalla iällä kohti maailmanlistan kärkeä. Nyt hän on sijalla 26, maanantaina jälleen korkeammalla.

Vasenkätisen espanjalaisen pelin silmiinpistävimmät erityispiirteet ovat syöttö-volley -peli sekä erittäin runsas pysäytyslyöntien käyttö. Perinteisen syöttö-volley -pelin (suoraan syötöstä verkolle) käyttäjiä on miestenkin puolella nykyään hyvin vähän. Naisten tenniksessä sitä ei ole juuri nähty sitten Martina Navratilovan päivien. Martinez Sanchez käyttää tätä taktiikkaa paljon.

Martinez Sanchez pyrkii muutenkin aktiivisesti verkolle ja on erittäin taitava lentopelaaja. Takakentältä espanjalainen lyö paljon pysäytyslyöntejä, jotka ovat parhaimmillaan häikäiseviä. Hän pysyy hyvin mukana myös voimalyöjien kanssa peruslyöntipelissä, jos sitä tarvitaan. Takakentältä hän pystyy myös avaamaan kulmia, joiden avulla nousee verkolle päättämään pisteitä.

Espanjan ykköspelaajaksi noussut Martinez Sanchez on väläytellyt aikaisemminkin. Hän voitti viime vuonna kaksi ensimmäistä WTA-turnaustaan Bogotassa ja Båstadissa ja on kiusannut kärkipelaajia moneen otteeseen.

Todellinen läpimurto isossa turnauksessa tuli kuitenkin tällä viikolla Roomassa. Martinez Sanchez voitti selvin numeroin mm. maailmanlistan kakkosen Caroline Wozniackin ja entisen listaykkösen Ana Ivanovicin. Finaalissa lauantaina hän nujersi Jelena Jankovicin 7-6, 7-5. Ottelun viimeisen pallon espanjalainen voitti syöttö-volley -pelillä.

Martinez Sanchezille voi ennakoida menestystä myös parin viikon päästä alkavissa Ranskan avoimissa. Joka tapauksessa hän tarjoaa virkistävän erilaisen vaihtoehdon tenniksen ystäville.

Sakari Lund, YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat