1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Korjus: Kyllä tämä hiljaiseksi vetää

Mikaela Ingbergin uran lopettamispäätös oli kova pala hänen pitkäaikaiselle valmentajalle Tapio Korjuksellekin. Suomalaisheittäjän tukena vuosia ollut Korjus sanoi, että hän on oppinut valmennettavaltaan paljon.

Kuva: YLE

Vaikka Ingbergin lopettamispäätöksen ilmoittamispäivä oli Tapio Korjuksellekin haikea, vakuutti hän, ettei hän kanna hetkeäkään huolta Ingbergin tulevaisuudesta.

- Mikaela pärjää erinomaisesti elämässä ja hänellä on hienoja työtehtäviä edessään. Haikeus tulee siitä, että en näe häntä enää heittopaikalla enkä voi hänen kauttaan kokea sitä riemun tunnetta, joka välittyy aina hänen kilpaillessaan, Korjus sanoi.

- Se elämä on nyt taaksejäänyttä elämää niin hänellä kuin minulla valmentajana. Kyllä se vähän hiljaiseksi vetää, että se periodi on ohi.

Korjus kuuli Ingbergin loukkaantumisesta New Yorkin lentokentällä, jonne hän teki välilaskun matkallaan kohti San Diegon harjoituleiriä. Ingberg raportoi asiasta melkein suoraan punttisalilta ja kertoi itkunsekaisella äänellään, että olkapäässä on jotain mennyt pahemmin rikki.

- Olemme molemmat ratkaisunetsijöitä ja lähdimme heti etsimään ratkaisua ongelmaan. Saadaanko olkapäätä kuntoon niksauttamalla, levolla tai kuntoutuksella, niin kuin aikaisemmin on saatu. Mutta kun keskustelu jatkui, tajusin itsekin, ettei tästä niin helpolla päästäisi, Korjus kertasi.

Murphyn laki iski

Magneettikuvausten jälkeen tuomio olikin tyly: leikkaus, toipuminen ja kuntoutus vievät käytännössä niin pitkään, että tämä kausi ja myös loppu-ura on Ingbergin kohdalta ohi.

- Niinhän se Murphyn laki toimii, että juuri silloin, kun harjoitusviikot olivat menneet siihen mennessä erittäin hyvin ja meidän oli tarkoitus nostaa intensiteettiä ja laatua harjoitteluun, kun tulen leirille, niin sitten tapahtui tällaista.

Korjuksen mukaan Ingbergin vamma on juuri sillä alueella, jolla yleensäkin keihäänheittäjillä on vaivoja. Myös Ingbergin olkapää on leikattu ja kuntoutettu ja lääkärit ovat antaneet hänelle siitä puhtaat paperit.

- Tämä vamma syntyi kyllä tutulle alueelle, mutta hänellä ei ole tämän talven ja viime kesän jälkeen ollut mitään vakavampia oireita tai edes lievästikään pahoja tuntemuksia tässä kädessä, Korjus pohti.

- Penkkipunnerruksessakaan hänellä ei ole aikaisemmin koskaan ollut ongelmia, ja hän on tehnyt tuhannuksia nostoja. Nytkään hänelle ei tullut lipsahdusta tai virheliikettä, mikä selittäisi vamman.

Tahtomalla voi saavuuttaa paljon

Mikaela Ingberg on Korjuksen mielestä ollut ihanteellinen valmennettava: hän on fyysisesti lahjakas ja hänellä on keihäänheittoon sopiva hyvä liikkuvuus, joka sopii keihäänheittoon, hyvä rytmitaju ja hänen koordinatiiviset ja motoriset taitonsa ovat huippuluokkaa.

- Mikaela ei voima-, nopeus- tai kestävyysominaisuuksiltaan ole välttämättä muiden huippujen tasolla, mutta hänen vahvuutensa ovat tulleet nimenomaan päättäväisyydestä, asioiden huolella tekemisestä, panostamisesta ja ennen kaikkea siitä, että hän nauttii ja rakastaa tätä lajia. Hän on parhaimmillaan vaikeimmassa ja tiukimmassa paikassa.

Korjus sanookin oppineensa Ingbergiltä paljon nimenomaan henkisellä puolella. Hänen mielestään Ingbergin kyky keskittyä ja suunnitella tarkasti urheilijan elämää kuukausiksi eteenpäin on ollut poikkeuksellista.

- Mikaelan paneutuminen päivän tekemiseen on antanut minullekin paljon ajatuksia. Hän on opettanut, että todella tahtomalla ja tekemällä asiat parhaan kykynsä mukaan, voi saavuttaa ihmeellisiä asioita.

Korjus ei ole ollut mukana keihäänheiton tyttö- tai naisvalmennuksessa, mutta sivusta seuranneena hän uskoo, että tämän kesän aikana suomalaiset naiskeihäänheittäjät nostavat profiiliaan.

- He eivät ehkä heti astu Mikaelan tasolle, mutta pienellä viiveellä kyllä. Nyt kun sitä vastuuta annetaan ja odotukset naisten menestyksestä jatkamiseksi todella konkretisoituvat, niin uskon, että he ottavat leijonaloikan kesän aikana.