Suora

 • Mäkihypyn MC: Zao, naisten kilpailu
 • Urheilustudio
 • Otepää, naiset
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun ensimmäinen lasku
 • Urheilustudio
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn mäkiosuus
 • Alppihiihdon MC: Cortina d'Ampezzo, naisten super-G
 • Urheilustudio
 • Ruhpolding, miesten yhteislähtö
 • Ampumahiihdon MC: miesten yhteislähtö, Ruhpolding
 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu

EM-Helsinki jää väliin kävelijä Kinnuselta

Berliinin MM-kisoissa yhdeksänneksi 50 kilometrin matkalla sijoittunut Jarkko Kinnunen tähtää kahden vuoden kuluttua ainoastaan Lontoon olympiakisoihin. Helsingin EM-kisoissa kesällä 2012 hehkeät suomalaiset kävelytunnelmat elävät ainoastaan 16 vuoden takaisissa muistoissa. Kinnunen voi keskittyä rauhassa kesän päätapahtumaan, sillä Helsingissä kilpaillaan vain stadionin sisäpuolella.

urheilu
Jarkko Kinnunen on perjantain ensimmäinen suomalaisurheilija.YLE

- Mikä olisikaan hienompaa kuin tulla voittajana maaliin kotikisoissa, myöntää Kinnunen.

Hän katselee haikeana videolta keväisen harjoituksensa jälkeen Sari Essayahin reitin varrelle houkuttelemaa yleisömassaa ja lapinlahtelaisen tunteita herättävää saapumista sisään stadionin portista EM-kisoissa 1994.

- Harmi vaan, että tulevien EM-kisojen ohjelmassa ei ole laisinkaan maantielajeja, toteaa jalasjärveläinen.

Samalla hän paljastaa samalla asian, mikä on jäänyt monelle pimentoon tulevan yleisurheilutapahtuman esittelyn yhteydessä. Tosin sen Kinnunen myöntää, että Lontoon olympiakesän ohjelmaan ei henkilökohtaisella tasolla juhannuksen aikaan olisi millään istunut täysi 50 kilometrin kilpailu.

- Ehdotimme järjestäjille kuitenkin kahden tai kolmen kympin kisaa, valaisee valmentaja Kari Ahonen Kinnusen nyökytellessä vieressä.

Hölkkääjät putoavat kyydistä harjoitusvauhdissa

Harva tulee ajatelleeksi, miten kovaa kilpakävelijät liikkuvat. Kun Kinnunen sijoittui yhdeksänneksi MM-Berliinissä, niin hän teki samalla 50 kilometrin ennätyksensä 3.47.36. Se olisi kunnioitettava aika monelle kuntojuoksijallekin kahdeksan kilometriä lyhyemmällä maratonin matkallakin.

- Joskus olen tainnut harjoituksissa ohittaa kuntohölkkääjiä ja he ovat koettaneet rynniä takaisin kannoilleni juoksemalla, naurahtaa Kinnunen.

Hänen valmentajansa Kari Ahonen edusti Suomea EM-kisoissa Spilitissä 1990. Ahonenkin muistaa vastaavia tapauksia aktiiviajaltaan ja yhteisiltä harjoittelulenkeiltä Valentin Konosen kanssa.

- Kun mentiin Vallun kanssa edelle, niin ohitetut huusivat ”älkää juosko!”.

Vallu ja vahinko lajivalinnan takana

Kinnunen sanoo päätyneensä nimenomaan kävelijäksi osin sattuman kautta. Suuri innoittaja loppukesästä 1995 oli maailmanmestaruuden Göteborgissa voittanut Valentin Kononen.

- Kaikki alkoi vahingossa, kun koulussamme pidettiin kisat. Kokeilin lajia, kun Vallu oli juuri vienyt MM-kultaa. Minua sitten kehuttiin ja tyylini sanottiin olevan hyvännäköinen. Uskoin kehuja ja siitä se lähti, muistelee Kinnunen 11-vuotiaan pojan kokemuksia viisitoista vuotta myöhemmin.

Takareisi, tuloskehitys ja tekniikka

Jarkko Kinnnen huomasi kevään harjoitusleirillä kireyttä takareidessään. Hän vaihtoi suunnitelmiaan valmentajansa Ahosen kanssa ja leiri vuoristossa vaihtui harjoitteluun kotimaassa.

- Oli hyvä, että harjoittelua jouduttiin muuttamaan. Heikkona pidettyä anaerobista puolta on saatu tasotestien perusteella vietyä valtaisasti eteenpäin, kuvailee Ahonen kevään tilannetta.

Tulospuolella kesän ensimmäinen ja samalla ennen Barcelonaa viimeiseksi jäävä kilpailu Jalasjärvellä toukokuun lopussa toi niin ikään myönteisiä uutisia. Kinnunen pisteli 5000 metriä kotikentällään Jalasjärvellä ennätysaikaan 19.32,78.

Tulos on Suomen tilastossa kaikkien aikojen kolmanneksi paras. Vain Reima Salonen kesällä 1987 ja Valentin Kononen mestaruusvuotenaan 1995 ovat kyenneet parempaan.

- Siinä oli alla 15 kilometrin verryttely eikä tuloskaan kohentunut kuin pari sekuntia, vähättelee Kinnunen itse.

Haastattelupäivänä harjoituksessa hän treenaa 22 kilometriä. Ensin kympin verryttely 50 minuuttiin. Sitten 20 kertaa 400 metriä sekä kussakin välissä tauotta 100 metriä tekniikkaa. Tähän kuluu 48 minuuttia. Päälle Kinnunen veivaa vielä pari kilometriä loppuverryttelyssä.

- Tekniikassa on vielä hiomista, rentous puuttuu. Eiköhän se siitä aukea, kun taas lauantaina vedät 40 kilometrin lenkin, rohkaisee valmentaja suojattiaan.

Barcelonan menestys ennenaikaista tai ei välttämättä

Jarkko Kinnunen viimeistelee kuntoaan kotimaan treeniviikkojen jälkeen St. Moritzissa Sveitsissä. Kilpailuja ei ohjelmaan kuulu ennen Barcelonaa. Huippumenestystä voi tulla jo tänä kesänä, sillä tavoiteaika on 3.45.

- Sillä voisi olla jo mitalin syrjässä kiinni, uskoo Kinnunen.

Kun kestävyysjuoksussa tilanne muuttuu rajusti, niin kävelyssä EM-puolella käydään lähes yhtä kovaa taistelua mitaleista kuin MM- tai olympiakisoissa. Mukana ovat yhä samat menestyksekkäät venäläiset, italialaiset ja espanjalaiset.

- Vain pari kaveria jää pois Berliinin listan kärkipäästä, valottaa Kinnunen.

Valmentaja Kari Ahonen toppuuttelee innokkaimpia, vaikka edellinen suomalainen kultamitali kävelyssä viidentoista vuoden takaa Ruotsista hankittuna herättää innostusta ja uutta menestystoivetta jääkiekon tapaan.

- Jarkko on kuitenkin kävelijäksi vasta nuori, ainoastaan 26-vuotias. Hänellä on aikaa kypsyä. Kaikkemme teemme, että hän räjäyttäisi pankin Lontoossa.

- En minä kuitenkaan rupea suitsia laittamaan, mikäli Barcelonassa kulkee. Lähdemme yrittämään jopa 3.40 aikaa.

- Mikäli sinä päivänä oikeasti kulkee, niin taatusti en käske tarpeettomasti hidastelemaan, hymyilee Ahonen odottavaisena vajaat kaksi kuukautta ennen h-hetkeä.

Lähteet: YLE Urheilu, Mikko Hannula

Suosittelemme

Tuoreimmat