Hyppää sisältöön

Fifalta uhkavaatimus Nigerialle

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on antanut Nigerialle kaksi vuorokautta aikaa perua presidentti Goodluck Ebele Jonathanin päätös vetää maan maajoukkue pois kansainvälisiltä kentiltä. Jos päätöstä ei peruta, Fifa sulkee Nigerian kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolelle.

Fifan pääsihteeri Jerome Valcke kertoi, että hän tapaa Nigerian edustajan keskustellakseen asiasta.

- Nigeria meni liian pitkälle, ja heidät suljetaan kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolelle, mikäli heidän kantansa ei muutu. Hallitusten ei voida antaa sanella sitä, saako maajoukkue pelata kansainvälisissä turnauksissa, Valcke sanoi.

Nigerian sulkeminen mukailee Valcken mukaan Fifan linjaa siitä, että jalkapallon täytyy pysyä riippumattomana poliittisista tekijöistä.

- Miksi olisimme niin tiukkoja Ranskaa kohtaan, emmekä tekisi tai sanoisi mitään Nigerian toimista, Valcke totesi viitaten siihen, että Fifa varoitti Ranskan hallitusta sen aikeista puuttua maan jalkapalloilun rakenteisiin surkeasti sujuneen MM-turnauksen jälkeen.

- Meillä on 208 jäsenmaata. Jos yhden annetaan rikkoa sääntöjä ja toimia jalkapallosysteemiä vastaan, koko jalkapalloilun pyramidi voi romahtaa.

Fifan säännöt vaativat, että jäsenvaltioiden jalkapalloliitoilla on asioihinsa itsemääräämisoikeus. Poliittisen johdon sekaantumista jalkapalloliiton asioihin ei katsota hyvällä.