Suora

 • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
 • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
 • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
 • Jääkiekkokierros
 • Mestaruusliiga: Tiikerit - Hurrikaani
 • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
 • Närbild
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Chavanel nappasi keltaisen paidan

Ranskan ympäriajon seitsemäs etappi Toumus'ta Station des Roussesiin oli reitin ensimmäinen vuoristoetappi. Voittoon polki jos toisen etappivoittonsa ottanut Ranskan Sylvain Chavanel, joka ohitti viimeisessä nousussa kisaa pitkään johtaneen maanmiehensä Jerome Pineaun. Chavanel nosui voitollaan myös kokonaiskilpailun kärkeen

urheilu
EPA

Heti 165,5 kilometrin etapin alussa irtiottoon lähti viiden miehen ryhmä, jota johti Quick Stepin ranskalaispolkija Jerome Pineau. Pinau sai mukaansa maanmiehensä Samuel Dumoulinin (Cofidis), saksalaiset Christian Kneesin (Milram) ja Danilo Hondon (Lampre) sekä Espanjan Ruben Perez Morenon (Euskatel).

Ryhmä kasvatti tasaisesti etumatkaansa tasamaalla poljetulla alkuosuudella, ja ensimmäiseen, 45 kilometrin kohdalla alkaneeseen vaativaan nousuun viisikko lähti noin kahdeksan minuuttia pääryhmän edellä. Nousuissa tarjolla olleet mäkikirit olivat Pineaun heiniä. Hän vei nimiinsä voiton kolmesta ensimmäisestä mäkikiripisteet ja vankisti asemiaan mäkikirikilpailun johtajan pilkkupaidassa.

70 km ennen maalia pääjaoukko alkoi hieman venyä Bbox Bouygues Telecomin ajajien tehdessä kärjessä töitä. Kahden edellisen etapin voittaja Mark Cavendish jäi pääryhmän häntäpäähän. Pineau kuittasi nimiinsä myös neljännet tarjolla olleet mäkikiripisteet. Tässä vaiheessa pääjoukko oli kaventanut eron karkulaisiin reiluun neljään minuuttiin.

Toiseksi viimeisessä nousussa 40 kilometriä ennen maalia pääjoukko oli noin minuutin päässä kärjestä. Bboxin Thomas Voecklerin johtama neljän miehen ryhmä oli irtosi pääjoukosta takaa-ajoon, ero kärkeen oli 50 sekuntia. 1.20 kärkeä jäljessä ollut pääjoukko alkoi muutenkin hajota pienemmiksi ryhmiksi.

Kärkiryhmä supistui kolmeen mieheen, kun Pineau ja saksalaiset Knees ja Hondo pudottivat kyydistään Morenon ja Dumoulinin. Myös Voecklerin johtama ryhmä ohitti heidät. 37 km ennen maalia kärkitrion johto Vöcklerin johtamaan kuuden hengen ryhmään oli puoli minuuttia ja pääryhmään reilu minuutti.

Hetkeä myöhemmin myös Knees putosi kärjen vauhdista, ja Pineau ja Hondo jatkoivat kahdestaan töitä johtopaikalla. Kokonaiskilpailua johtava Fabian Cancellara teki matkaa pääjoukon häntäpäässä vajaan kahden minuutin päässä kärjestä. Pineau vei viidennenkin mäkikirin, ja Voecklerin takaa-ajoryhmä oli kasvanut jo 10 miehen vahvuiseksi, kun matkaa maaliin oli 30 kilometriä.

Viimeisessä alamäessä 20 km ennen maalia kärkikaksikko repi hieman lisää eroa 11 hengen takaa-ajoryhmään, ja takaa-ajoryhmässä syntyi pieniä eroja. Pääjoukon ero kärkeen oli reilut kaksi ja puoli minuuttia. Viimeiseen nousuun lähdettäessä Pineau teki oman ratkaisunsa ja jätti Hondon kyydistään. Samalla ero muihin takaa-ajajiin ja pääjoukkoon kasvoi lisää. Hondon ohi kakkoseksi nousi Quick Stepin ranskalaisajaja Sylvain Chavanel, joka voitti sunnuntaina ajetun toisen etapin.

Chavanel saavutti Pineaun 14 km ennen maalia ja siirtyi kisan johtoon. Hetkeä myöhemmin myös Voeckler ja Lampren italialaispolkija Damiano Cunego saavuttivat kisaa pitkään johtaneen Pineaun. Chavanel kasvatti etumatkaansa ja 10 km ennen maalia seitsenhenkisestä takaa-ajoryhmästä irtosi Espanjan Rafael Valls Ferri (Footon-Servetto).

Etapin viimeiset mäkikiripisteet jaettiin 4 km ennen maalia. Chavanel nappasi täyden potin, toisena paikan ohitti Valls Ferri ja kolmantena takaa-ajoryhmästä irronnut Espanjan Juan Manuel Garate (Rabobank). Cancellara oli tässä vaiheessa jäänyt kauas pääryhmästäkin, ero kärkeen oli lähes yhdeksän minuuttia.

Chavanel sai polkea rauhassa etapin voittajana maaliin. Valls Ferri jäi hänestä lopulta 57 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Garate 1.27. Cancellara polki maaliin sijalla 84, reilut 14 minuuttia voittajasta jääneenä.

Etappivoitto nosti Chavanelin myös kokonaiskilpailun johtoon. Kakkoseksi nousi päivän etapilla 14:nneksi sijoittunut Australian Cadel Evans (BMC) ja kolmanneksi Kanadan Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions). Myös ennakkosuosikki Espanjan Alberto Contador (Astana) petrasi asemiaan nousten 9. sijalta kuudenneksi. Cancellara puolestaan putosi kärjestä sijalle 58, ero Chavaneliin on 13.11.

Mäkikirikisan johtajan pilkkupaitaa pitää edelleen yllään viisi tämän päivän kuudesta mäkikiristä voittanut Pineau 44 pisteellä. Mäkikirin pistetaulukon kärki on vahvasti ranskalaisten miehittämä, toisena on Chavanel (36 p), kolmantena Mathieu Perget (28 p) ja neljäntenä Voeckler (21 p).

7. etappi, Tournus - Station des Rousses, 165,5 km

 1. Sylvain Chavanel FRA 4.22.52
  1. Rafael Valls Ferri ESP + 0.57
  2. Juan Manuel Garate ESP + 1.27
  3. Thomas Voeckler FRA + 1.40
  4. Mathieu Perget FRA + 1.40
  5. Daniel M. Fernandez ESP + 1.40

  1. Charles Wegelius GBR + 10.02

Tilanne 7/20 osuuden jälkeen

 1. Sylvain Chavanel FRA 33.01.23
  1. Cadel Evans AUS + 1.25
  2. Ryder Hesjedal CAN + 1.32
  3. Andy Schleck LUX + 1.55
  4. Alexandre Vinokourov KAZ + 2.17
  5. Alberto Contador ESP + 2.26

  1. Charles Wegelius GBR + 36.16

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat