Suora

 • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
 • Anterselva, naisten pikakilpailu
 • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
 • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
 • Rallin MM, Monte Carlo, ennakko
 • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
 • Rallin MM: Monte Carlo, ek 1 - live
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Monte Carlo, ek 1
 • Elävä arkisto esittää

Schleckille ensimmäinen etappivoitto - Evans kärkeen

Ranskan ympäriajon kahdeksas etappi Station des Roussesista Morzine-Avoriaziin oli tapahtumia täynnä. Lance Armstrong kolaroi kolmesti, kärkipaikka vaihtui useaan otteeseen, ja lopulta uransa ensimmäiseen Ranskan etappivoittoon kiri Luxemburgin Andy Schleck. Kokonaiskilpailun johtajan keltainen paita vaihtoi jälleen omistajaa, kun kärkeen nousi Australian Cadel Evans.

urheilu
Cadel Evans.
Cadel Evans.EPA

Kahdeksannen etapin alkuvaiheilla nähtiin jälleen dramatiikkaa, kun pääjoukossa kolaroitiin kuuden kilometrin kohdalla. Kolarisumaan osuneiden joukossa olivat mm. kokonaiskisassa toisena oleva BMC:n Cadel Evans, Quick Stepin Jerome Pineau, Sky Pron Simon Gerrans ja Saxo Bankin Chis Sorensen. Kaikki pääsivät kuitenkin jatkamaan matkaa.

RadioShackin Lance Armstrong vältti kolarisuman täpärästi koukkaamalla ruohikon puolelle. Mäkikirikisan johtajan pilkkupaidassa polkeva Pineau ilmeisesti loukkasi itseään kolarissa, sillä hän sai reitin varrella hoitoa kisan lääkäriltä.

Viron Rein Taaramae (Cofidis) pyrki irtiottoon ennen ensimmäistä neloskategorian nousun päällä olevaa mäkikiripistettä. Hänet ajettiin kiinni, mutta hän vei kuitenkin kirin nimiinsä. 28 km:n kohdalla seitsemän miehen ryhmä lähti irtiottoon belgialaisen Mario Aertsin (Omega Pharma-Lotto) johdolla. Kolaroinnin jälkeen hajonnut pääjoukko oli jälleen yhdessä, ja ryhmässä tehtiin päätös olla jahtaamatta karkulaisia. 40 km:n kohdalla ero kärkiryhmään oli jo kaksi minuuttia.

Tässä vaiheessa myös Evans joutui turvautumaan kisalääkärin apuun. Lääkäri tutki Evansin vasenta kättä, jota mies loukkasi kolarissa. Pääjoukon kärjessä töitä tekivät Quick Stepin ajajat, mutta ero kasvoi tasaisesti ja 50 km:n kohdalla se oli yli neljä minuuttia.

Toisen, niin ikään neloskategorian nousun päällä olleen mäkikirin vei nimiinsä Christophe Riblon (AG2R). Pääjoukon kärjessä jatkoivat Quickstepin polkijat, ja etapin hieman tasaisemmalla keskiosuudella pääjoukon ja kärkiryhmän ero kasvoi reiluun kuuteen minuuttiin.

Armstrong joutui epäonnekseen jo toiseen kolariin päivän etapilla, mutta pääsi kuitenkin uuteen pyörään vaihdettuaan jatkamaan matkaa. Neljä RadioShackin tallitoveria jäivät odottamaan häntä, ja porukka lähti ajamaan takaa puolen minuutin päähän karannutta pääjoukkoa.

Vaativa nousu hajotti porukkaa

Noin 50 kilometriä ennen maalia lähdetiin tämän vuoden Tourin ensimmäiseen ykköskategorian nousuun, jonka pituus oli 14,3 kilometriä ja keskimääräinen jyrkkyys 6,8 %. Pääjoukko oli nousuun lähdettäessä supistanut eron alle kuuden minuutin, ja Quick Step sai kärjessä seuraa Garminin polkijoista.

Nousussa kärkiryhmä hajosi, kun Rabobankin Koos Moerenhout lähti irti. Hän sai hetken kuluttua seurakseen Aertsin ja Cofidisin Amael Moinardin, ja ryhmän neljä muuta ajajaa jäivät kyydistä. Johtajan keltaista paitaa kantava Sylvain Chavanel jäi pääryhmästä, ja kolme muuta Quickstepin polkijaa jäi odottamaan häntä.

Pääryhmän kärkeen siirtyneet Astanan polkijat kiristivät vauhtia kuultuaan Armstrongin jääneen pääryhmästä. He pyrkivät tällä petaamaan hyvät asemat ykkösajajalleen Alberto Contadorille. Tästä kuitenkin kärsi myös oma mies, kokonaiskisan viitonen Alexandre Vinokourov, jolle vauhti oli liikaa

Col de la Ramazin huipulla 1619 metrin korkeudessa odottivat mäkikiripisteet, joista suurimman potin nappasi Aerts. Aerts lähti laskuun Moerenhout mukanaan Moinardin jäädessä hetkeksi kaksikon kyydistä. Pääryhmä oli reilut kaksi minuuttia kärkeä perässä.

Armstrongin epäonni jatkui

Laskun aikana Moinard pääsi takaisin kärkiryhmän mukaan, ja pääryhmä oli ottanut muut alun irtiotossa mukana olleet ajajat kiinni. Pääjoukon ja kärjen ero 25 km ennen maalia oli reilut kaksi minuuttia. Pääryhmästä jo kertaalleen pudonnut Vinokourov sai joukon uudelleen kiinni ja iski saman tien pääjoukon kärkeen.

Vinokourov lähti toiseksi viimeiseen nousuun rivakasti ja sai mukaansa 11 ajajaa, mm. Contadorin, Evansin ja Saxo Bankin Andy Schleckin. Armstrongin takaa-ajo tuotti myös tulosta ja hänen nousi pääjoukon keulille. Ero kärkeen oli kuitenkin vielä yli kolme minuuttia ja 12 hengen takaa-ajoryhmäänkin minuutti.

Armstrongin epäonni jatkui toiseksi viimeisen nousun päällä, kun hänen edellään polkeneita kaatui ja myös Armstrong osui sumaan, kolaroiden jo kolmannen kerran etapin aikana. Kokonaiskisan johtajan keltainen paita yllään polkeva Sylvain Chavanel paranteli asemiaan toiseksi viimeisessä nousussa, mutta ero kärkeen oli lähes viisi minuuttia.

Schleck iski viimeisen nousun lopussa

Etappi päättyi toisen ykköskategorian nousun päälle. Nousulla oli pituutta 13,6 km ja keskimääräinen jyrkkyys oli 6,1 %. Kärkitrion etumatka oli nousuun lähdettäessä noin puolitoista minuuttia. Viimeisessä nousussa Aerts ja Moinard onnistuivat jättivät Moerenhoutin kyydistään. Myös Contadorin ja Schleckin ryhmä ohitti Moerenhoutin, mutta Vinokourov oli jäänyt tästä ryhmästä.

Katushan Jose Oliver Rodriguez ajoi kärjen kiinni noin seitsemän kilometriä ennen maalia, mutta sitä ennen Moinard sai Aertsilta hyväksynnän yrittää yksin etappivoittoa. Moinard lähti irtiottoon, mutta kovaa tullut takaa-ajoryhmä ajoi kärkimiehet kiinni vajaat viisi kilometriä, ja kärjessä oli näin 14 miehen ryhmä.

Reilu kilometri ennen maalia irtiottoon lähtivät vielä Schleck ja Euskatelin espanjalaispolkija Samuel Sanchez. Tämä nykäys kesti loppuun saakka, voittajana maalilinjan ylitti Schleck, jolle etappivoitto Ranskassa on uran ensimmäinen. Kolmanneksi kymmenen sekuntia jäljessä kiri Rabobankin Robert Gesink perässään Liquigasin Roman Kreuziger, Contador ja Evans.

Keltainen paita Evansille

Koknaiskilpailun johtajan keltainen paita vaihtoi kahdeksannen etapin jälkeen jälleen omistajaa. Chavanel putosi sijalle 32 ja kärkeen nousi päivän etapilla kuudennen sijan napannut Cadel Evans. Schleckin etappivoitto nosti hänet kokonaiskilpailussa toiseksi, eroa Evansiin on vain 20 sekuntia.

Ennakkosuosikki Alberto Contador nousi kuudennelta sijalta kolmanneksi, eroa johtavaan Evansiin on minuutti ja yksi sekunti. Päivän etapilla kovia kokenut ja sijalla 61 maaliin Lance Armstrong puolestaan putosi kokonaiskilpailussa sijalta 14 sijalle 39. Ero kärkeen kasvoi kymmenellä minuutilla ja on nyt 13.26.

- Minulla oli erittäin, erittäin huono päivä. Alku meni hyvin ja tunsin oloni vahvaksi. Sitten tuli liikenneympyrä ennen Col de la Ramazia. Poljin töksähti, ja sitten renkaani irtosi, ja seuraavana kierinkin maassa 60 tuntivauhdilla, Armstrong kertoi päivän toisesta kolaristaan.

- Minun ympäriajoni on voittotaistelun kannalta ohi. Jatkan kyllä kisaa mielelläni. Yritän nauttia ajamisesta ja tukea tiimiä, en valita, hän totesi.

8. etappi, Station des Rousses - Morzine-Avoriaz, 189 km

 1. Andy Schleck LUX 4.22.52
  1. Samuel Sanchez ESP + 0.00
  2. Robert Gesink NED + 0.10
  3. Roman Kreuziger CZE + 0.10
  4. Alberto Contador ESP + 0.10
  5. Cadel Evans AUS + 0.10

  1. Charles Wegelius GBR + 6.30

Tilanne 8/20 etapin jälkeen

 1. Cadel Evans AUS 37.57.09
  1. Andy Schleck LUX + 0.20
  2. Alberto Contador ESP + 1.01
  3. Jürgen van den Broeck BEL + 1.03
 2. Denis Mentshov RUS + 1.10
  1. Ryder Hesjedal CAN + 1.11

 3. Charles Wegelius GBR + 41.11

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat