Cavendish kiri kolmanteen etappivoittoon

Ranskan ympäriajon 11. etappi noudatteli tutuksi käynyttä kaavaa. Heti alussa nähtiin irtiotto, jonka pääjoukko ajoi kiinni parikymmentä kilometriä ennen maalia ja etappivoitto ratkaistiin loppukirissä. Etappivoittoon kiri HTC Columbian Mark Cavendish.

urheilu
EPA

Vain yhden kolmoskategorian nousun sisältävällä 11. etapilla Sisteronista Bourg-lés Valenceen nähtiin tuttuun tapaan irtiotto heti alussa. Kahden kilometrin jälkeen karkuun ampaisivat ranskalaiset Anthony Geslin (FDJ) ja Stephane Auge (Cofidis) sekä Espanjan Jose-Alberto Benitez (Footon-Servertto).

Nousuun lähdettäessä pääjoukko oli viitisen minuuttia karkulaisia perässä. Quick Stepin Jerome Pineau ja Carlos Barredo sekä Damiano Cunego (Lampre-Farnese) ja Anthony Charteau (Bbox) lähtivät pääjoukosta irti ennen nousun huippua. Benitez nappasi mäkikirivoiton, ja mäkikirikisan johtajan pilkkupaidassa polkeva Pineau ylitti linjan neljäntenä saalistaen yhden lisäpisteen. Ero kärkeen oli kuitenkin vajaat kaksi minuuttia.

Pitkään laskuun alettua pääjoukosta nousun lopulla irronneet polkijat palasivat takaisin ryhmään, ja ero kärkitrioon oli 2.25. Sata kilometriä ennen maalia ero oli kasvanut kolmeen minuuttiin, mutta parikymmentä kilometriä myöhemmin kärki oli enää alle kahden minuutin päässä.

Pääjoukon kärjessä töitä tekivät Liquigasin, Lampren ja Garmin Transitionsin ajajat. Piikkipaikalla viihtyi etenkin Garminin David Zabriskie. Karkulaistrio ja pääryhmä eivät kumpikaan pitäneet yllä valtavaa vauhtia, ja ero pyöri 1,5 - 2 minuutin paikkeilla.

50 km ennen maalia pääjoukkoa siirtyi hetkeksi vetämään HTC Columbian Mark Cavendish. Pääryhmä kiristi hieman vauhtia, ja ero karkulaisiin alkoi pikkuhiljaa supistua. 35 km ennen maalia ero eli enää hieman yli minuutin ja viisi kilometriä myöhemmin enää puoli minuuttia.

Pääjoukko sai karkulaiset näköetäisyydelle 15 sekunnin päähän 25 km ennen maalia, ja hetkeä myöhemmin trio oli ajettu kiinni. Porukan kärjessä polki neljä ajajaa RadioSchackin tiimistä ja ryhmä piti aiempaa kovempaa vauhtia. FDJ:n Jeremy Roy ja Anthony Roux yrittivät irti 19 km ennen maalia siinä kuitenkaan onnistumatta.

Noin 18 km ennen maalia kärkeen rynnivät Saxo Bankin ajajat joukossaan kokonaiskisan johtaja Andy Schleck. Myös HTC Columbian ja Astanan polkijat petrasivat asemiaan kärjen takana. Quick Stepin Sylvain Chavanel iski irtiottoon 8 km ennen maalia ja sai mukaansa Jaroslav Popovitshin (RadioShack). Heidätkin ajettiin pian kiinni kärkeen nousseiden HTC:n ajajien toimesta. Myös Lampren polkijat nousivat kärjen tuntumaan.

Viimeisillä kilometreillä vauhtia pitivät Lampren polkijat. Etappivoitto ratkaistiin jo tutuksi käyneeseen tapaan loppukirissä, jossa vahvin oli Mark Cavendish. Etappivoitto oli Cavendishille kolmas tämän vuoden Tourilla. Kaikkiaan Cavendishilla on nyt 13 etappivoittoa.

Kakkossijan nappasi Lampren Alessandro Petacchi, joka samalla nousi kirikisan johtoon ja saa ylleen vihrän paidan perjantain etapille. Kolmas oli Garminin TYler Farrar. Kokonaiskilpailun tilanne säilyi kärjen osalta muuttumattomana.

Loppukirissä nähtiin myös dramatiikkaa. HTC:n australialaispolkija Mark Renshaw suljettiin pois kilpailusta sen jälkeen, kun tuomaristo totesi, että Renshaw oli yrittänyt kolmeen otteeseen iskeä päällään kanssakilpailijaansa Julian Deania (Garmin) 400 metriä ennen maalia.

- Renshaw diskattiin välitömästi, ja päätimme sulkea hänet myös pois kilpailusta. Näimme filmin vain kertaalleen, mutta hänen tekonsa oli täysin selvä ja räikeä. Tämä on pyöräilykisa, ei gladiaattoriareena, kisan johtoon kuuluva Jean-Francois Pescheux sanoi.

Omega Pharma-Lotton Suomessa asuva brittipolkija Charles Wegelius ei pystynyt starttaamaan 11. etapille lainkaan. Tallin nettisivujen mukaan Wegelius kärsii suolisto-ongelmista, eikä pysty pitämään ruokaa eikä juomaa sisällään. Tallin mukaan olisi ollut edesvastuutonta lähettää hänet matkaan torstain etapille.

11. etappi, Sisteron - Bourg-lés Valence, 184,5 km

 1. Mark Cavendish GBR 4.42.29
 2. Alessandro Petachhi ITA + 0.00
  1. Tyler Farrar USA + 0.00
  2. Jose Joaquin Rojas ESP + 0.00
  3. Robbie McEwen AUS + 0.00
  4. Yukiya Arashiro JPN + 0.00
  5. Thor Hushovd NOR + 0.00

Tilanne 11/20 etapin jälkeen

 1. Andy Schleck LUX 53.43.25
  1. Alberto Contador ESP + 0.41
  2. Samuel Sanchez ESP + 2.45
  3. Denis Mentshov RUS + 2.58
  4. Jürgen van den Broeck BEL + 3.31
  5. Levi Leipheimer USA + 3.59

Lähteet: YLE Urheilu - AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat