Suora

 • Sykähdyttävin urheiluhetki
 • Katowice Minor CS:GO
 • Hiihdon Suomen Cup viestit
 • Lentopallon Challnege-cup:PerPo - Poitiers
 • Lentopallon CEV-cup: VaLePa - Kladno
 • Supercoppa Juventus - Milan
 • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Contadorin kolmas Tourin voitto sai sinetin

97. Ranskan ympäriajo päättyi espanjalaisen Alberto Contadorin juhliin Pariisin Champs-Élyséellä. Kokonaiskilpailun voitto on Contadorille jo kolmas, ja tällä kertaa voittomarginaali kakkoseksi toistamiseen yltäneeseen Luxemburgin Andy Schleckiin oli kilpailun historian neljänneksi pienin.

urheilu
Alberto Contador.
EPA

Perinteen mukaan kokonaiskilpailun kärkimiehet eivät enää viimeisellä etapilla ajaneet kilpaa, vaan voitto oli ratkennut Contadorin eduksi jo lauantain aika-ajoetapilla. Ainoastaan kiripistekilpailun vihreän paidan voitosta käytiin viimeisellä etapilla taistelua.

Kiripisteitä jaettiin kahteen otteeseen (58 km ja 77,5 km) etapin aikana, kun polkijat kiersivät Champs-Élyséetä sekä maalissa. Champs-Élysées -bulevardille saavuttiin perinteisesti kisaa johtavan Contadorin Astana-tallin johdolla, mutta sen jälkeen kahdeksan polkijaa ampaisi irtiottoon.

Ensimmäisen kirin vei nimiinsä Valko-Venäjän Aleksandr Kushinski (Liquigas), eivätkä kirikisan voitosta taistelevat Italian Alessandro Petacchi (Lampre) ja Norjan Thor Hushovd (Cervelo) olleet kärkikahinoissa mukana. Kärkijoukko kasvoi 11 miehen vahvuiseksi ja ero pääjoukkoon oli 15 sekuntia, kun matkaa Tourin maaliin oli jäljellä 35 kilometriä.

Toisen kirin vei nimiinsä Hollannin Karsten Kroon (BMC) ja pääjoukko oli kaventanut parhaimmillaan 25 sekuntiin venyneen eron jälleen 16 sekuntiin. Toiseksi viimeisellä kierroksella Saksan Christian Knees (Milram) lähti yksin irtiottoon, mutta Kroos ja Nicki Sörensen (Saxo Bank) iskivät hänen mukaansa.

Kolmikko pysyi sitkeästi kärjessä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ja pääjoukko ajoi muut takaa-ajajat kiinni. Viisi kilometriä ennen maalia pääjoukko saavutti karkulaiset, ja tämän vuoden Tourin viimeinen etappivoitto ratkaistiin massakirissä.

Loppukirissä vahvin oli Iso-Britannian Mark Cavendish (HTC Columbia), joka nappasi viidennen etappivoittonsa tämän vuoden Tourissa. Kakkosena maalilinjan ylitti kiripistekilpailun voiton sijoituksellaan sinetöinyt Petacchi. Kolmas oli Julian Dean (Garmin Transitions). Alberto Contador tuuletti kolmatta Tourin voittoaan tallitovereidensa kanssa ylittäessään maalilinjan pääjoukon mukana sijalla 81.

Schleck jälleen paras nuori ajaja

Kolmatta kertaa Tourille startanneelle Andy Schleckille Ranskan ympäriajo on ollut menestyksekäs, vaikkei kokonaiskilpailun voittoa vielä ole tullutkaan. Hän voitti parhaan nuoren (alle 25 v.) ajajan valkoisen paidan jo kolmannen kerran peräkkäin. Hän on vasta kisahistorian toinen polkija, joka on pystynyt voittamaan valkoisen paidan kolmesti. Vuonna 2008 hän oli kokonaiskilpailiun 11:s ja vuonna 2009 toinen.

Myös mäkikirikilpailun pilkkupaidan voitto oli ratkennut ennen päätösetappia. Tourin paras mäkikirimies oli tänä vuonna Ranskan Anthony Charteau (Bbox Bouygues Telecom) ennen maanmiestään Christophe Moreauta (Caisse D'Espargne). 39-vuotiaan Moreaun saavutuksen arvoa nostaa se, että hän on tämän vuoden Tourin vanhin osanottaja. Schleck täydensi menestystään mäkikirikisan kolmannella sijalla.

Kiripistekilpailun ja vihreän paidan vei siis nimiinsä Alessandro Petacchi. Viimeisen etapin voitto nosti Mark Cavendishin kakkoseksi ohi Thor Hushovdin. Petacchi on ensimmäinen italialainen kiripistekisan voittaja sitten Franco Bitossin, joka voitti vihreän paidan vuonna 1968.

Lance Armstrongin tähdittämä yhdysvaltalainen Radioshack-talli voitti tämän vuotisen joukkuekilpailun. Ensimmäistä kertaa ympäriajoon osallistunut talli sai kolme miestä 15 parhaan joukkoon, kun Chris Horner oli 10:s, Levi Leipheimer 13:s ja Andreas Klöden (GER) 14:s. Armstrong itse oli 23:s.

97. Ranskan ympäriajo

 1. etappi, Longjumeau - Pariisi Champs-Élysées, 102,5 km

 1. Mark Cavendish GBR 2.42.21
  1. Alessandro Petacchi ITA + 0.00
  2. Julian Dean NZL + 0.00
  3. Jürgen Roelandts BEL + 0.00
  4. Oscar Freire ESP + 0.00
  5. Gerald Ciolek GER + 0.00
  6. Thor Hushovd NOR + 0.00
  7. Matti Breschel DEN + 0.00

Kokonaiskilpailu (keltainen paita)

 1. Alberto Contador ESP 91.58.48
  1. Andy Schleck LUX + 0.39
  2. Denis Mentshov RUS + 2.01
  3. Samuel Sanchez ESP + 3.40
  4. Jurgen v.d. Broeck BEL + 6.54
  5. Robert Gesink NED + 9.31
  6. Ryder Hesjedal CAN + 10.15
  7. Joaquin Rodriguez ESP + 11.37
  8. Roman Kreuziger CZE + 11.54
  9. Chris Horner USA + 12.02

Kirikilpailu (vihreä paita)

 1. Alessandro Petacchi ITA 243 p.
  1. Mark Cavendish GBR 232 p.
  2. Thor Hushovd NOR 222 p.

Mäkikirikilpailu (pilkkupaita)

 1. Anthony Charteau FRA 143 p.
  1. Christophe Moreau FRA 128 p.
  2. Andy Schleck LUX 116 p.

Paras nuori ajaja (valkoinen paita)

 1. Andy Schleck LUX 91.59.27
  1. Robert Gesink NED + 8.52
  2. Roman Kreuziger CZE + 11.15

Joukkuekilpailu

 1. Team Radioshack USA 276.02.03
  1. Caisse D'Espargne ESP +9.15
  2. Rabobank NED +27.49

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat