Suora

 • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
 • Urheiluruutu

Jemeljanov käveli Euroopan mestariksi

Barcelonan yleisurheilun EM-kisojen ensimmäiset mitalit jaettiin avauspäivänä miesten 20 km:n kävelyssä. Euroopan mestaruuteen käveli ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa osallistunut Venäjän vasta 19-vuotias Stanislav Jemeljanov.

urheilu

Avauslaji käveltiin kilometrin lenkillä Barcelonan keskustan puistokadulla. Pekingin 50 km:n olympiavoittaja Italian Alex Schwazer lähti vetämään joukkoa hyvällä vauhdilla heti alusta asti. Mukaansa hän sai Venäjän Stanislav Jemeljanovin, ja kaksikko karkasi kahden kilometrin jälkeen hieman takaa-ajajilta.

Kuuden kilometrin kohdalla ero takaa-ajavaan kuusikkoon oli 10 sekuntia. Seuraavalla kierroksella takaa-ajoryhmä ajoi Schwazerin kiinni, ja yhden varoituksen jo saanut Jemeljanov johti 8 km:n kohdalla kisaa yksin parin sekunnin eron turvin.

Puolimatkaan tultaessa Jemeljanov oli hieman kiristänyt vauhtiaan, ja hänen johtonsa oli kahdeksan sekuntia. 11. kierroksella kärkiryhmässä mukana ollut Ateenan 20 km:n olympiavoittaja Italian Ivano Brugnetti joutui keskeyttämään. Jemeljanov jatkoi kärjessä kovaa vauhtia ja 12 km:n kohdalla johto oli kasvanut jo 15 sekuntiin.

12. kierroksen lopulla lähdettäessä kärkiryhmän vauhdista alkoivat pudota Venäjän Andrei Krimov ja Italian Giorgio Rubino. Jemeljanov piti yllä vauhtiaan ja kierroksen lopulla Schwazer yritti irti muista takaa-ajajista. 14 km:n täytyttyä Schwazer oli edelleen 15 sekunnin päässä Jemeljanovista kannoillaan Portugalin Joao Vieira.

16 km:n kohdalla Jemeljanovin johto oli kasvanut jo 24 sekuntiin. Vieira oli noussut kakkossijalle ohi Schwazerin ja neljäntenä muutaman sekunnin päässä vaani Irlannin Robert Heffernan. Kaksi kilometriä ennen maalia Vieira ja Schwazer olivat jääneet Jemeljanovista jo 34 sekuntia. Heffernan oli hyvävoimaisena vain kuuden sekunnin päässä heistä.

Stanislav Jemeljanov sai kävellä rauhassa mestaruuteen ja hopealle kiri Alex Schwazer. Joao Vieira joutui taipumaan viimeisen kierroksen lopulla pronssille.

- Luulin, että joutuisin taistelemaan johtopaikasta paljon kauemmin. Olin yllättynyt siitä, että pääsin johtoon niin aikaisin. Yhdestä varoituksesta huolimatta valmentajani kehotti olemaan välittämättä siitä ja jatkamaan kovaa, kisojen ensimmäinen mestari kertoi kisajärjestäjien nettisivuilla.

20 km:n kävely, miehet

 1. Stanislav Jemeljanov RUS 1.20.10
  1. Alex Schwazer ITA 1.20.38
  2. Joao Vieira POR 1.20.49
  3. Robert Heffernan IRL 1.21.00
  4. Giorgio Rubino ITA 1.22.12
  5. Andrei Krivov RUS 1.22.20
  6. Matej Toth SVK 1.22.20
  7. Jakub Jelonek POL 1.22.24

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat