Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Somaliassa syntynyt brittijuoksija teki historiaa - Utriainen 13:s

Mogadishussa Somaliassa syntynyt pitkänmatkanjuoksija Mo Farah on tehnyt Iso-Britannian yleisurheiluhistoriaa voittamalla ensimmäisenä brittijuoksijana kymppitonnin Euroopan mestaruuden ajalla 28.24,99. Jussi Utriainen juoksi fiksusti ja sijoittui 13:nneksi.

urheilu
EPA

Suomalaiskaksikko aloitti rauhallisesti ja jäi sovinnolla 26 juoksijan joukossa jälkipään valvojiksi. Alkuvauhti oli melko hidas ja tasainen enteillen 29.30-aikaa.

Jussi Utriainen taivalsi pitkään hännänhuippuna ja Matti Räsänen hölkötteli aluksi kolmanneksi viimeisenä.

Ennakkosuosikki Mo Farah rynni ensimmäisen kerran kärkeen yhdentoista minuutin kohdalla mutta luovutti nopeasti paikkansa muille. Vauhtia brittijuoksijan esiintulo ei tuonut kuitenkaan lisää.

Ranskan Abdellatif Meftah toi juoksuun selkeän rytminmuutoksen 5-6 kilometrin tienoilla ja suomalaiset jäivät kymmenen miehen kärkijoukosta.

Räsänen yritti ottaa eturyhmää kiinni hartiavoimin mutta kuuden kilometrin kohdalla ero oli noin 30 metriä ja se kasvoi jatkossa. Hän kulutti voimia ja tippui loppua kohti. Jussi Utriainen sen sijaan kohenteli asemiaan ja oli noussut 7 kilometrin jälkeen 13:nneksi.

Kevytaskelinen Mo Farah nosti vauhtia kahdeksan kilometrin rajapyykillä ja juoksi suvereeniin Euroopan mestaruuteen ennen maanmiestään Chris Thompsonia ja italialaista Daniele Meuccia, jotka molemmat saivat saman ajan 28.27,33. Hopean ja pronssin kohtalo ratkottiin siis tuhannesosien perusteella. Espanjan Ayad Lamdassem kangistui lopussa neljänneksi.

27-vuotias Mo Farah kesti helposti ennakkosuosikin paineet. Vaikka Iso-Britannia on pitkään tunnettu hyvistä pitkänmatkanjuoksijoistaan, niin vasta Barcelonassa nähtiin maan ensimmäinen 10 000 metrin Euroopan mestaruus.

Mo Farah muutti Lontooseen ollessaan kymmenen ikäinen. Viime vuodet 175-senttinen ja 65-kiloinen Farah on viettänyt talvikuukaudet pääosin Keniassa, jossa hän on harjoitellut korkeassa ilmanalassa parhaiden kenialaisjuoksijoiden kanssa alkeellisissa olosuhteissa, josta mukavuudet ovat kaukana.

Maastojuoksussa mitaleita kahminut Farah voitti viime vuonna Torinossa sisäratojen Euroopan mestaruuden 3 000 metrin matkalla. Neljä vuotta sitten hän saavutti 5 000 metrillä EM-hopeaa Göteborgissa.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat